Pretile mačke: Upoznajte se s rizicima

Pretilost je ozbiljan zdravstveni problem kod mačaka, ali često prolazi neprimijećen jer je dobitak na težini postepen. To je jedan od razloga zašto je gotovo pola ljubimaca u Europi pretilo.

Za pretile mačke čak i nekoliko dodatnih kilograma mogu činiti veliku razliku za ukupno zdravstveno stanje te je izložiti riziku brojnih ozbiljnih bolesti, uključujući:
• Kožne bolesti
• Dijabetes
• Artritis i smanjena mobilnost
• Urinarne bolesti Ako smatrate da je vaša mačka pretila, svakako se obratite veterinaru kako biste zajedno pronašli sigurno rješenje.

Prepoznavanje problema: Ocjena tjelesnog stanja

 

Ocjena tjelesnog stanja je alat koji se koristi za određivanje količine tjelesne masti i procjenu tjelesnog stanja kod životinja. Veterinar će pregledati mačku od brkova do repa, opipati rebra i trbuh kako bi provjerio je li zdrave tjelesne težine. Između kontrolnih pregleda možete primijeniti naš jednostavni BCS alat za ocjenu tjelesnog stanja.

Igrajte prema njezinim instinktima: Vježbajte kroz igru

 

Vježbanje je zabavnije kada se ne čini kao vježba. Evo nekih igara koje možete igrati sa svojom mačkom kako bi se kretala i izgubila suvišne kilograme.

 

Lov

Koliko god se činila kao prijateljski nastrojeno klupko krzna, vaša je mačka po prirodi lovac. Sakrijte nekoliko komadića suhe hrane po kući (veterinar može preporučiti odgovarajuću hranu za regulaciju težine) kako bi ""lovila"" svoj ""plijen"". Hranu stavite na različita mjesta, do kojih će morati skočiti, dosegnuti itd.

 

Lovica i hvatanje

Pustite je da lovi laganu ili pernatu igračku. Svidjet će joj se pažnja i mogućnost da vježba svoje vještine hvatanja. Kako bude gubila težinu, moći će se igrati aktivnije tijekom duljih razdoblja.

 

Savjeti za uspješno igranje

• Pripremite različite sigurne igračke i često ih mijenjajte. Mačkama ponekad dosade jedne te iste stvari, ali i stare igračke čine se novima ako ih mačke neko vrijeme ne vide.

• Mačke vole red i predvidljivost, stoga se igrajte s njima u isto vrijeme svaki dan, npr. prije večere ili kad se vratite kući.

• Mačke općenito preferiraju česte interakcije, koje ne moraju nužno biti intenzivne. Igranje po nekoliko minuta više puta dnevno može biti bolje za njezino strpljenje nego 30 minuta samo jedanput na dan te joj pružiti bolji ukupni trening.

 

Prednosti postizanja zdrave tjelesne težine za vašu mačku

 

Vaša mačka će se osjećati mlađe ako može postići i održati idealnu težinu. Održavanje zdrave tjelesne težine može mački koristiti na sljedeće načine:

 

 

Može bolje trčati, skakati, igrati se i sudjelovati u obiteljskim aktivnostima

 

Mačke idealne težine pod manjim su rizikom od bolesti povezanih s težinom

 

Mačke optimalne težine mogu se lako uređivati

 

Lakše i češće odlaze do posude s vodom ili do kutije za obavljanje nužde, što pomaže u izbjegavanju poteškoća kao što su bolesti urinarnog trakta

Zdrave mačke traže najudobnija mjesta u svom okruženju

Prirodno se i lako kreću uokolo čak i ako ne vježbaju mnogo

Održavanje dnevne rutine pomaže mačkama da ostanu opuštene te im pruža osjećaj nadzora nad njihovom okolinom

Zdrava tjelesna težina doprinosi boljem emocionalnom i psihičkom zdravlju mačaka

 

Uravnotežena prehrana može promijeniti život

 

Ako mačka nije zdrave tjelesne težine, to može negativno utjecati na njezine svakodnevne aktivnosti. Uravnotežena prehrana može mački pomoći da postigne optimalnu tjelesnu težinu, a istovremeno će je održati sitom i zadovoljnom. Hrana Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight sadrži visoko kvalitetne sastojke koji su pažljivo kombinirani da se istakne slastan okus piletine koji mačke najviše vole. Hranu Hill’s™ Science Plan Perfect Weight pronaći ćete online, u svojoj veterinarskoj klinici ili u lokalnoj trgovini za kućne ljubimce.

anchor