Suvišna tjelesna težina velik je rizik za pse

Vlasnici pasa ne prepoznaju uvijek da njihov pas nije u formi. Možda je zbog toga gotovo polovica ljubimaca u Europi pretilo!

Međutim, pretili psi mogu imati ozbiljnih zdravstvenih poteškoća. Čak i nekoliko dodatnih kilograma može ih izložiti riziku od brojnih zdravstvenih poteškoća, uključujući:
• Pankreatitis
• Kraći očekivani životni vijek
• Kožne bolesti
• Dijabetes
• Artritis i smanjena mobilnost

Ako smatrate da je vaš pas ozbiljno pretio, svakako se obratite veterinaru kako biste zajedno pronašli rješenje za vašeg ljubimca.

Je li vaš pas pretio?

 

Ocjena tjelesnog stanja ili BCS je alat koji se koristi za određivanje količine tjelesne masti i procjenu tjelesnog stanja kod životinja. Veterinar može stručno procijeniti BCS vašeg psa i reći vam je li njegova težina idealna ili mu treba malo pomoći. To možete pokušati i sami pomoću našeg praktičnog alata za BCS.

 

 

Zdrava tjelesna težina ima svoje prednosti

 

Istraživanja pokazuju jasnu povezanost između tjelesne težine psa i njegove kvalitete života. Psi koji mogu postići i održati zdravu tjelesnu težinu žive dulje i sretnije od kronično pretilih pasa:

 

 

Oni mogu bolje trčati, skakati, igrati se i sudjelovati u obiteljskim aktivnostima

Psi zdrave tjelesne težine izbjegavaju visoki rizik od različitih bolesti povezanih s prekomjernom težinom

Psi idealne težine mogu bolje istraživati svoju okolinu i reagirati na podražaje, što im pomaže da ostanu opušteni

Fizički se bolje osjećaju i mogu se lako počešati, pomaknuti na hladnije mjesto itd.

Neke pasmine sklone su poteškoćama s disanjem i srčanim bolestima, ali to je manji problem kod pasa zdrave tjelesne težine

Igrom do zdrave težine

"Evo nekih ideja o igrama kako bi vaš pas vježbao na način koji će biti zabavan i za vas i za njega.

 

Donošenje predmeta i lovica

Uvijek imajte na umu pasminu. Npr., imate li ovčara ili jazavčara? Igre kao što su donošenje predmeta mogu retrivera zabavljati satima, dok ovčari vole loviti lopte ili organizirati igračke. Jazavčari vole njuhom pratiti tragove - može li pronaći vas ili drugog člana obitelji?

 

Igra skrivača

To je sjajna igra za vašeg psa, iako mu može trebati nekoliko pokušaja dok shvati pravila. Sakrijte se u drugoj prostoriji i pozovite ga, a zatim ga nagradite maženjem ili komadićem suhe pseće hrane kad vas pronađe. Možda će mu trebati neko vrijeme da shvati pravila, ali kad bude spreman možete igru učiniti zahtjevnijom tako da se bolje sakrijete. Samo pazite da se ne obeshrabri.

 

Pozivanje u krugu

Ovo je sjajna grupna igra i način treniranja psa da dođe osobi koja ga zove po imenu. Kad bude spreman, podignite igru na višu razinu tako da u igru uključite više osoba, pri čemu će svaka naizmjence pozivati psa s drugog mjesta kako bi igra psu postala doista zanimljiva.

 

Napravite stazu spretnosti s preprekama

To je lako čak i u zatvorenom prostoru. Budite kreativni i upotrijebite predmete iz kućanstva kao što su zamotane deke ili kartonske kutije kako biste napravili prepreke i labirinte. Provjerite je li područje sigurno te prilagodite stazu sposobnostima i veličini vašeg psa. Kako bude gubio na težini, moći će obavljati zahtjevnije zadatke.

 

Prošećite

Iako to samo po sebi nije igra, većina pasa uživaju u dugim šetnjama. Ako je vaš pas vrlo pretio, morat će malo smršaviti prije većih ""avantura"". Svakodnevno istraživanje ""njegovog teritorija"" (vašeg susjedstva ili mjesta kojima redovito šećete) važna je rutina. Svi psi mogu imati koristi od mješavine rutinskih šetnji predvidljivim rutama i onih koje ""proširuju horizonte"".

 

 

Uravnotežena prehrana može promijeniti život

 

Pretilost može negativno utjecati na svakodnevne aktivnosti vašeg psa i njegovo raspoloženje. Uravnotežena prehrana može psu pomoći da postigne zdravu tjelesnu težinu, a istovremeno će ga održati sitim i zadovoljnim. Hrana Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight sadrži visoko kvalitetne sastojke koji su pažljivo kombinirani da se istakne slastan okus piletine koji psi najviše vole. Hranu Hill’s™ Science Plan Perfect Weight pronaći ćete online, u svojoj veterinarskoj klinici ili u lokalnoj trgovini za kućne ljubimce. 

 

anchor