URINARNE POTEŠKOĆE
KOD MAČAKACJELOŽIVOTNA
NJEGA ZA
CJELOŽIVOTNO
STANJE

Urinarne poteškoće kod mačaka često su cjeloživotna stanja koja zahtijevaju cjeloživotnu njegu. Mnoge od ovih poteškoća mogu potaknuti stres ili razni okolišni čimbenici i često narušiti odnos između mačaka i njihovih vlasnika. Srećom, urinarna hrana za mačke može imati važnu ulogu u tretiranju ovih poteškoća, smanjivanju rizika budućih urinarnih poteškoća i povratku obavljanju nužde u kutiji s pijeskom.

U sklopu sveobuhvatnog plana njege koji mirno kućno okruženje, mačja hrana za urinarno zdravlje može mačkama pomoći da se vrate svojoj svakodnevnoj rutini i ponovo pridruže obitelji.

„ZAŠTO MOJA MAČKA MOKRI POSVUDA?“

RAZUMIJEVANJE NESHVAĆENIH STANJA

Budući da se mokrenje izvan kutije s pijeskom obično pogrešno smatra problemom u ponašanju, a ne medicinskim stanjem, te poteškoće jedne su od najneshvaćenijih zdravstvenih stanja kod mačaka. Nažalost, to ponekad može rezultirati gubitkom povjerenja i napetim odnosom između mačaka i njihovih vlasnika. Zato je važno prepoznati simptome urinarnih poteškoća kod mačaka kako biste mogli donijeti informirane odluke o njihovom urinarnom zdravlju.

PREPOZNAJTE SIMPTOME URINARNIH POTEŠKOĆA KOD SVOJE MAČKE

Koliko god vam bile stresne urinarne poteškoće vaše mačke, često su jednako neugodne i za nju. Budući da mačke s urinarnim poteškoćama obično pate u tišini, može proći neko vrijeme prije nego što bilo tko primijeti i dijagnosticira problem. Evo nekih ključnih simptoma na koje trebate obratiti pažnju ako primijetite da mačka možda pati od urinarnog poremećaja.

Nesreća u kući Ikona
MOKRENJE PO KUĆI

Ako vaša odrasla mačka ima česte „nezgode“ s mokrenjem ili to čini na neuobičajenim mjestima, to može biti simptom nekoliko čestih urinarnih stanja koja veterinar može tretirati.

Ikona boli tijekom mokrenja
TULJENJE TIJEKOM MOKRENJA

Ako se vaša mačka napreže tijekom mokrenja ili u kutiji s pijeskom proizvodi bolne, neugodne zvukove, to može upućivati na mačji idiopatski cistitis (FIC), kamence mokraćnog mjehura, pa čak i uretralna začepljenja.

Ikona krvi u urinu
KRV U URINU

Zakažite pregled kod veterinara ako primijetite krv u kutiji s pijeskom ili u urinu mačke. Mačka koja mokri krv ozbiljan je simptom FIC-a, kamenaca mokraćnog mjehura ili uretralnog čepa. Sva ova stanja treba brzo tretirati.

Ikona učestalog mokrenja
UČESTALO MOKRENJE

Ako mačka izlučuje male količine urina i u kutiji s pijeskom provodi više vremena nego obično, odmah se obratite veterinaru. To može biti znak uretralne opstrukcije, koja je hitan medicinski slučaj.

GET THE TIPS YOU NEED TO HELP YOUR CATSign up to receive ongoing information to help manage your cat’s urinary issues.

Sign Up Now

Tablica uzroka problema s mokrenjem kod mačaka

UOBIČAJENE URINARNE POTEŠKOĆE KOD MAČAKA

Iako mnogi pretpostavljaju da su infekcije urinarnog trakta glavni krivac za urinarne poteškoće kod mačaka, postoje druga, vjerojatnija stanja, od kamenaca, preko čepova do FIC-a, koja uzrokuju 85% simptoma donjeg urinarnog trakta kod mačaka. Ovisno o dijagnozi vaše mačke, tretman se može razlikovati od slučaja do slučaja, ali mačja hrana za urinarnu njegu općenito je važan dio dugoročnog tretmana za sprječavanje budućih urinarnih poteškoća.

TRETMAN URINARNIH POTEŠKOĆA KOD MAČAKA

Kada je riječ o urinarnim stanjima, ne postoji jedinstveno rješenje za sve. Zato je važno usko surađivati s veterinarom kako bi se odredio najbolji tretman za jedinstvene potrebe vaše mačke.

Mačke kojima su dijagnosticirani urinarni poremećaji obično se tretiraju sveobuhvatno, od urinarne mačje hrane, preko lijekova, pa sve do kirurškog zahvata ako je potreban. No zapamtite, čak i uz najbolji tretman, neke mačke mogu imati ponavljajuće simptome ili povremene epizode.

Ikona prehrane
PREHRANA

Za većinu mačjih urinarnih stanja prehrana je standardna njega jer može smanjiti rizik budućih poteškoća. Urinarna hrana za mačke smanjit će njihov unos određenih minerala kao što su kalcij, fosfor i magnezij koji mogu uzrokovati formiranje kristala u urinu. Neke vrste hrane čak su formulirane upravo kako bi spriječile nastanak urinarnih poteškoća kod mačaka sklonih stresu.

Ikona okoliša
OBOGAĆENJE OKOLIŠA

Okolišni izvori stresa čest su okidač urinarnih epizoda. Mačku koja je pod stresom možete umiriti tako što ćete joj stvoriti tiho kućno okruženje, napraviti joj stup za grebanje ili urediti prostor za okomito penjanje. Možete joj i jednostavno pružiti malo više ljubavi i pažnje.

Ikona lijeka
LIJEKOVI

Ovisno o konkretnim potrebama vaše mačke, veterinar može propisati lijek koji će joj pomoći u akutnoj fazi. Cilj takvih lijekova obično je smanjivanje povezane boli, dok vi pomažete ljubimcu odgovarajućom prehranom i obogaćenjem okoliša.

RESURSI I SAVJETI

Tretman mačjih urinarnih poteškoća često je zahtjevan i ova složena stanja još se uvijek proučavaju. Za više informacija o stanju svoje mačke i o tome kako im možete pružiti najbolju moguću njegu pregledajte ove korisne resurse našeg veterinarskog tima.

1Lekcharoensuk C, Osborne CA, Lulich JP. Epidemiologic study of risk factors for lower urinary tract diseases in cats. J Am Vet Med Assoc. 2001;218(9):1429-1435.

Pitajte svog veterinara za urinarnu hranu koja predstavlja korak prema boljoj kvaliteti života vašeg ljubimca

PRONAĐITE VETERINARA