Što je infekcija donjih mokraćnih putova kod mačaka (FLUTD)?

Infekcija donjih mokraćnih putova kod mačaka (FLUTD) općenit je pojam, koji obuhvaća, između ostalog, urinarne kamence i druge uzroke iritacije mokraćnog mjehura.

Najčešći poremećaj iz ove skupine je mačji idiopatski cistitis (Feline Idiopathic Cystitis - FIC). FIC obuhvaća upalu nepoznatog uzroka, ali stres se smatra značajnim čimbenikom.

Iako FLUTD može obuhvaćati infekcije urinarnog trakta, to je rijetko slučaj. Ako primijetite krv u urinu svoje mačke, to je najvjerojatnije simptom FLUTD-a, bubrežnih kamenaca ili začepljenja uretre, a ne infekcije. Kod pasa je krv u urinu često simptom infekcije, ali to je rijedak slučaj kod mladih do sredovječnih mačaka.

FLUTD je također povezan s nastajanjem kristala i kamenaca u urinarnom traktu, koji mogu uzrokovati brojne i bolne poteškoće za vašu mačku. Struvitni kamenci i kamenci kalcijevog oksalata česte su vrste kamenaca.

Struvitni kristali u urinu mačke mogu biti popraćeni sa sluzi u obliku uretralnih čepova. Uretra je cijev koja odvodi urin iz mokraćnog mjehura i tijela.

Ako vaša mačka otežano mokri, mogući je uzrok blokada u mokraćnom sustavu. Odmah se obratite veterinaru jer se radi o hitnom stanju koje može biti fatalno ako se ne tretira.

 

Koji su simptomi FLUTD-a kod mačaka?

 

 

Ako vaša mačka pokazuje neki od ovih simptoma upozorenja na FLUTD, obratite se veterinaru.

  • Uriniranje izvan kutije za nuždu (neprikladna urinacija)
  • Napor prilikom uriniranja 
  • Gubitak nadzora nad mokraćnim mjehurom
  • Povećana učestalost urinacije, obično uz malu količinu izlučenog urina
  • Tamni, rozi ili krvavi urin 
  • Bolno cviljenje/vokalizacija tijekom pokušaja uriniranja
  • Lizanje genitalnog područja
  • Smanjeni apetit
  • Nedostatak energije ili interesa u uobičajenim aktivnostima

 

Prehrambeni rizici za FLUTD

 

Već znate da je hrana koju dajete svojoj mački vrlo važna za njezino opće zdravstveno stanje. Pogrešna hrana može doprinijeti razvoju FLUTD-a ili druge UTI bolesti mačaka.

 

Obilje nekih minerala kao što su kalcij, fosfor i magnezij u nekim hranama za mačke može uzrokovati formiranje kristala u urinu, što ponekad dovodi do urinarnih kamenaca.

Hrana utječe na pH, tj. kiselost urina. Urin u zdravom urinarnom traktu treba biti umjereno kiseo jer se struvitni kristali teže razvijaju u kiselom okruženju.

Home environment risks and other causes

 

STRES

Mačke mogu internalizirati stres u svoj urinarni trakt, što može uzrokovati bolne upale. Stres može biti uzrokovan čimbenicima kao što su gosti u kući, sukobi s drugim ljubimcima ili nedostatna mjesta za odmor ili skrivanje.

Prekomjerna tjelesna težina

Pretile mačke također su sklonije

FLUTD-u.

Nizak unos vode

Kada ljubimci manje piju, urin je koncentriraniji, što povećava mogućnost nastanka kamenaca.

Kutija za obavljanje nužde

Mačke mogu povezati bolno uriniranje s kutijom za obavljanje nužde te ju prestati koristiti.

 

Tretman i ponovna
pojavnost FLUTD-a

 

 

FLUTD je ozbiljna bolest i zahtijeva medicinski tretman. Srećom, svojoj mački možete pomoći da se oporavi uz veterinarski tretman i odgovarajuću dijetu za FLUTD.
Napominjemo, međutim, da su bolesti urinarnog trakta potencijalno doživotne. Svaka mačka koja je liječena od bolesti urinarnog trakta pod rizikom je ponovnog obolijevanja. Čak i uz najbolji tretman, neke mačke mogu imati ponavljajuće simptome ili povremene epizode. Pažljivo pratite moguć povratak simptoma te se obratite veterinaru ako ih primijetite.

anchor

Ne dopustite da vaša mačka pati od problema s mokraćnim putevima.


"FLUTD može biti teška stvar za vas i vašu mačku.
Pogledajte koja rješenja imamo, kako bi vam mogli pomoći. "

 

Pogledajte wellness opcije