Mačke i božićne jelke: Kako zaštititi oboje

Published by
min read

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Max, mačak Brende Martin, jednom je srušio božićnu jelku u pokušaju da se popne na nju.

Maxa više nema, ali Brenda i njezin suprug John Myers naučili su lekciju: Mačke i božićne jelke destruktivna su kombinacija. Stoga, kako bi božićnu jelku učinili sigurnom za mačke, počeli su učvršćivati jelku za zid.

Njihove sadašnje dvije mačke, Sugar i Spice, svake se godine obožavaju penjati na božićnu jelku i njezine grane te promatrati lampice. Jednog Božića, John je pronašao Spice na vrhu jelke visoke 3 metra.

"Sjedila je ondje, šepureći se popust zvijezde," kaže Brenda.

Spice climbing the Christmas tree.

Iako se možda čini da je nemoguće spriječiti mačke (osobito mlade mačiće) da se penju na božićnu jelku, moguće je ublažiti probleme koje stvaraju radoznale mačke.

Božićna jelka sigurna za mačke

Pam Johnson-Bennett proučava ponašanje mačaka i nudi nekoliko rješenja za zaštitu mačaka i božićnih jelki za predstojeće blagdane. Najbolje je, kaže, postaviti jelku u prostoriji koja se može zatvoriti kada u njoj nema nikoga tko bi pazio na vašeg krznenog ljubimca. Tako možete jednostavno zatvoriti vrata kada niste prisutni kako vas po povratku kući ne bi dočekalo neugodno iznenađenje.

No ako to nije moguće, možete napraviti ono što su učinili Brenda i John:

 • Pričvrstiti jelku za zid ili strop. Ako jelku pričvrstite pomoću ribolovne niti i okastog vijka za zid ili strop, mačka će je mnogo teže srušiti.
 • Kupite otporni stalak za jelku. Pronađite stalak za jelku koji može izdržati težinu i visinu jelke čak i ako se radoznala mačka okomi na nju.
 • Uklonite namještaj s područja oko jelke. Mačka može upotrijebiti obližnji stol, kauč ili policu za knjige kako bi s njih skočila na jelku.

Zaustavite grickanje

Iako Brenda i John nikad nisu imali mačku koja doista voli jesti jelku, postoje mačke koje će ju rado prezalogajiti. Johnson-Bennett preporučuje da grane poprskate gorkim sprejem protiv žvakanja. Na tržištu postoji nekoliko vrsta, a možete ga i sami napraviti miješanjem ulja citrusa ili svježeg limunovog soka s vodom. Napominjemo: nekim mačkama neki sprejevi više smetaju od ostalih, stoga provjerite je li sprej dovoljan kako bi mačku držao podalje. Ako nije, isprobajte drugu marku.

Mačka koja gricka jelku nije samo iritantna, nego je i sigurnosni problem ako imate živu jelku, kaže Johnson-Bennet.

„Borove iglice su toksične ako se progutaju, a također mogu sadržavati sredstva za suzbijanje požara, konzervanse i različite pesticide“, piše.

Gutanje iglica jelke može uzrokovati oštećenje jetre, pa čak i smrt, prema stručnjakinji za ponašanje mačaka, Marilyn Krieger. Ona kaže da iglice mogu probušiti crijeva, a iglice umjetne jelke mogu uzrokovati blokade u crijevima.

Osim iglica, oko žive božićne jelke može biti i drugih otrovnih stvari. Možda u kući držite otrovne blagdanske biljke. Pazite da mačka ne pije iz spremnika oko žive jelke. Johnson-Bennett napominje da nije toksična samo smola drveta, nego i većina konzervansa koje možda dodajete u vodu, kao što je aspirin.

Kako mačku zadržati podalje od vode? Spremnik možete prekriti mrežicom ili ljepljivom trakom (ljepljivom stranom prema gore), kako mačka ne bi mogla doći do vode koja natapa jelku.

Problemi sa žicama

Sugar, fascinated by the Christmas lights.

Sprej protiv žvakanja treba nanijeti i na strujne žice koje napajaju lampice. Razmotrite i druge načine na koje vlasnici mogu zaštititi svoje krznene prijatelje, a svejedno imati impresivnu jelku:

 • Žice čvrsto omotajte oko grana. Žice koje vise ili su labave nekim su mačkama neodoljive.
 • Odaberite lampice koje ravnomjerno svijetle umjesto onih koje trepere kako biste smanjili mogućnost da će se mačka njima htjeti igrati.
 • Prekrijte sve kabele koji vode od jelke prema utičnicama. Jednostavno ih provedite kroz prazne valjke od papirnatih ubrusa ili toaletnog papira kako biste ih zaštitili od radoznalih mačaka.
 • Pazite da se mačka ne može ozlijediti, a drvo oštetiti. Ako mačka može pristupiti drvu dok nikog nema kod kuće, često provjeravajte je li mačka oštetila žice zubima ili kandžama. Uvijek iskopčajte jelku iz napajanja kad nikog nema u blizini. Ako smatrate da je mačka zagrizla u žicu pod naponom, provjerite ima li opekotina u ustima te jesu li joj dlaka i brkovi spaljeni. Ako mislite da se mačka ozlijedila žvakanjem lampica na božićnoj jelki, odmah se obratite veterinaru.

Kitite sigurno

Ne možete kritivitI mačku što voli nakit. Morate priznati da svi ti sjajni predmeti koji se ljuljaju doista podsjećaju na igračke. Vaša mačka ne zna da je božićni nakit obiteljska ostavština od prije tri generacije. Kako postići da mačka ostavi vaš dragocjeni nakit na miru? Brenda smatra da je ključno odabrati pravo mjesto.

„Na donju trećinu jelke stavljamo stvari koje su nesalomljive ili one koje su toliko jeftine da se nećemo uzrujavati ako se potrgaju“, kaže Brenda. Možda je najbolje da nakit koji najviše cijenite ili je najlomljiviji ostavite u kutiji dok ne provjerite kako će mačka reagirati na ostale ukrase na jelki.

Za skladan suživot mačaka i božićnih jelki, Johnson-Bennett savjetuje:

 • Odaberite nesalomljivi nakit. Mačka u suprotnom može slučajno progutati oštri komadić ili nagaziti na njega, što zahtijeva posjet veterinaru.
 • Postavite nakit bliže središtu jelke umjesto na donje ili vanjske grane gdje je lako dostupan.
 • Učvrstite nakit za jelku pomoću jednostavnih zakretnih vezica. Tako ćete dobro učvrstiti nakit za grane i mačka će ga mnogo teže srušiti na pod.
 • Budite staromodni. Ako je vaša mačka opsjednuta jelkom, možete je ukrasiti jednostavnijim papirnatim ukrasima kako biste je zaštitili.

Što god učinili, ne dopustite da vam radoznale mačke i božićne jelke unište blagdansko raspoloženje. Ako pitate Brendu, mačke i božićne jelke stvorene su za savršene blagdanske uspomene.

„Svake godine izvode neke nove nepodopštine s jelkom, koje nas uvijek nasmijavaju“, kaže. „To je sada dio naše obiteljske tradicije.“

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy slobodna je spisateljica i vlasnica kućnog ljubimca koja živi u gradu Erie, Pa. Ima zlatnog doodlea pod imenom Maddie.

Related Articles

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »