Zašto udomiti mačku iz prihvatilišta za životinje

Kad usvajate mačku, ne dobivate samo najboljeg prijatelja, nego joj možda upravo spašavate život. Prema izvještajima organizacije American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA), u SAD-u oko 3,4 milijuna mačaka žive u prihvatilištima, čekajući na usvajanje. Uz toliko prekrasnih mačaka koje možete odabrati, usvajanje mačke iz prihvatilišta za životinje logičan je potez. Evo zašto:

Vrste prihvatilišta za životinje

Kada usvajate mačku, na raspolaganju vam je nekoliko mogućnosti.

 • Lokalna gradska prihvatilišta. Ovim centrima upravljaju lokalna nadležna tijela, a vode ih službenici za kontrolu životinja koji prikupljaju odlutale ili izgubljene životinje kojima je očito potrebna pomoć. Većina uzima vrlo nisku naknadu za usvajanje mačke, ali ne pružaju veterinarske usluge kao što je cijepljenje, škopljenje ili steriliziranje.
 • Lokalna prihvatilišta za životinje. U većini prihvatilišta za životinje mačke se drže u zasebnim odjeljcima do usvajanja, kako bi bile zaštićene. Neka od njih pružaju osnovna cjepiva za mačke, npr. protiv bjesnoće, kao i škopljenje te sterilizaciju. Ako to nije slučaj, neka prihvatilišta često imaju popis lokalnih veterinara koji pružaju takve usluge po standardnim cijenama.
 • Specijalizirana prihvatilišta za mačke. Specijalizirana prihvatilišta za mačke možda prihvaćaju samo starije mačke, mačke čiji su vlasnici umrli ili mačke s posebnim potrebama. Neka su također orijentirana samo na određene pasmine.

Svako prihvatilište propisuje vlastite smjernice za posvajanje i naknade, stoga više informacija o posvajanju mačke i svemu što trebate učiniti prije nego što je dovedete kući zatražite od lokalnog prihvatilišta.

Jesu li mačke iz prihvatilišta problematične?

Ni približno! Mačke često završe u prihvatilištu za životinje zbog nečega što nije njihova krivica. Zapravo, najčešći razlozi obuhvaćaju njihove prethodne vlasnike. Vlasnici se možda sele u novi dom gdje nije dopušteno držati mačke ili mijenjaju životni stil, npr. beba ili partner koji su alergični na mačke. Bolest ili smrt vlasnika drugi je nesretan razlog zbog kojeg mačka može završiti u prihvatilištu.

U većini slučajeva, to je splet nesretnih okolnosti. Bez obzira na razloge, većina prihvatilišta spremno će ih otkriti i pružiti savjete o tome kako najbolje integrirati potencijalnog ljubimca u vaš dom.

Zašto usvojiti ljubimca iz prihvatilišta?

Mačke koje trebaju novi dom često su savršen izbor za osobe koje nikad nisu imale kućne ljubimce. Većina tih mačaka već je živjelo u kući te su upoznate s rutinama i kućanstvima sličnima vašem. Prihvatilišta za životinje imaju velik izbor mačaka, pa tako možete pronaći kratkodlake, prugaste, mužjake, ženke, što god želite.

Mnoga prihvatilišta prate i temperament mačaka koje se kod njih nalaze i održavaju zapise informacija za potencijalne vlasnike. Na temelju tih informacija možete lakše pronaći ljubimca koji vam najbolje odgovara. Informacija o tome što možete očekivati ili barem o onome čemu je mačka bila izložena u prošlosti još je jedna velika prednost usvajanja mačke iz prihvatilišta.

Zdrave ali znatiželjne

Kada tražite mačku za sebe u svom lokalnom prihvatilištu, glavni prioritet trebalo bi biti da mačka bude zdrava. Zdrave mačke imaju bistre oči i nosove, bez suvišnog kihanja, kašljanja i oslobađanja sluzi u inače čistim okruženjima. Krzno treba izgledati održavano i uglavnom bez zapetljanih dijelova.

Ali ne dopustite da vas ovaj ideal spriječi da se zaljubite u znatiželjnu mačku! Ako je budna dok je promatrate u prihvatilištu, trebala bi biti dovoljno odvažna da priđe rešetkama kaveza i stupi s vama u interakciju. Mačka s ovim osjećajem za avanturu lakše će se prilagoditi životu u novoj obitelji.

Postupak posvojenja

Postupak posvojenja mačaka u svakom je prihvatilištu drugačiji, stoga pregledajte web-mjesto organizacije (ili ih nazovite) kako biste unaprijed saznali detalje. Sljedeći koraci prilično su uobičajeni sastavni dijelovi tog postupka:

 1. Privatna prihvatilišta često zahtijevaju obrasce koji obuhvaćaju ime veterinara, telefonski broj i reference. Potražite lokalnog veterinara čak i prije nego što kontaktirate prihvatilište kako biste te informacije imali pri ruci.
 2. Sve dostupne mačke oglašene su online ili na web-mjestu prihvatilišta. Ako vidite neku koja vam se sviđa, nazovite unaprijed kako biste provjerili je li još uvijek dostupna.
 3. Dogovorite posjet prihvatilištu kako biste upoznali mačku.
 4. Ponesite vozačku dozvolu ili sličan dokaz vaše adrese i prebivališta. Također će vam trebati gotovina ili drugi način plaćanja naknade za posvojenje.
 5. Neka prihvatilišta pružit će vam jednostavnu kartonsku kutiju za prenošenje mačke kući, ali ako imate vlastitu kutiju ili košaru za mačke (obično im je cijena u protuvrijednosti od oko 25 USD), ponesite je. Mačke treba uvijek prenositi u čvrstoj košari ili kutiji kako se ne bi ozlijedile ili imale potrebu pobjeći.
 6. Neka prihvatilišta zahtijevaju razdoblje čekanja od dvadeset četiri sata, tako da je možda nećete moći odmah ponijeti kući. Imajte na umu da vam to pruža mogućnost da razmislite o svojoj odluci, a prihvatilištu da provjeri jeste li nježan i pouzdan potencijalni vlasnik.
 7. Možda ćete morati ispuniti ugovor o posvajanju, koji navodi uvjete pod kojima možete zadržati mačku. Na primjer, mačku ćete morati uškopiti ili sterilizirati te je redovito cijepiti. Možda će također biti propisano obavezno vraćanje u matično prihvatilište, ako se mačke morate odreći iz bilo kojeg razloga.
 8. Konačno, dovedite mačku kući. Postavite njezinu kutiju, zdjelicu za hranu i vodu u samo jednu prostoriju. Prvih dan-dva korisno je ograničiti je na jednu prostoriju dok se ne privikne na okruženje. Pružite joj mnogo igračaka i mjesta za skrivanje, kao što je npr. kartonska kutija.

Unaprijed se upoznajte s troškovima

Mačka je doživotna obaveza. Kao njezin vlasnik i skrbnik, odgovorni ste za nju ostatak njezina života. Upoznavanje s troškovima i vremenskim zahtjevima važan je dio postupka posvojenja.

Naknada za posvojenje vaš je primarni trošak i kreće se od 10 USD u gradskim prihvatilištima za životinje do 100 USD u privatnim prihvatilištima u kojima su mačke već uškopljene ili sterilizirane. Škopljenje ili sterilizacija, međutim, košta od 75 do 200 USD po životinji, ovisno o tome gdje živite. Također će trebati godišnje kontrolne preglede kod veterinara i redovita cijepljenja. Tipični troškovi su oko 150 USD godišnje.

Mačke se same uređuju, ali redovito podrezivanje kandži sprječava da grebe vas ili podove (znate koliko vole kopati po tepihu). Da biste joj podrezali nokte kod kuće, najbolje je da vam netko pomogne i drži ju dok vi to obavite. Profesionalci za to obično naplaćuju najmanje 5 USD, ovisno o mački i lokaciji. Ako se radi o dugodlakoj mački, možda će trebati redovito održavanje kod profesionalca za uređivanje kako bi joj krzno ostalo meko i bez zapetljanih dijelova.

Svakodnevica s vašom mačkom

Ne zaboravite kutiju s pijeskom, zdjelice i igračke. Očekujte da ćete platiti između 10 i 25 USD za kutiju, zdjelicu za hranu i nekoliko jednostavnih igračaka. Četka je također korisna za održavanje čistoće mačjeg krzna. Što se tiče pijeska, proizvodi od čiste gline i oni koji ne stvaraju prašinu mogu koštati barem 3 USD po vreći. Ovisno o tome koliko često mijenjate pijesak, očekujte trošak od najmanje 10 USD mjesečno.

Kvalitetna mačja hrana bogata je nutrijentima, a siromašna beskorisnim sastojcima koji joj samo daju masu. Mačja hrana kao što je Science Diet dostupna je kod veterinara ili specijaliziranih dobavljača. Mačja hrana koštat će vas barem 10 USD mjesečno.

Što je s vremenskim zahtjevima? Mačku ne trebate voditi u šetnju, ali vrijeme koje ćete sa svojim dragim prijateljem svakodnevno provoditi trebalo bi vas veseliti. Uređivanje, četkanje, hranjenje i jednostavno provođenje vremena s njom ključno je za razvoj posebne povezanosti s vašim novim članom obitelji.

Mačke pružaju društvo, naklonost i zadovoljstvo, a zauzvrat traže tako malo. Zato, usvojite mačku. Kako kažu, to bi mogao biti početak prekrasnog prijateljstva.

Biografija autora

Jeanne Grunert Bio Photo

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert slobodna je spisateljica, blogerica i autorica knjiga. Brine se za šest usvojenih mačaka i jednog usvojenog psa te naveliko piše o brizi za kućne ljubimce, vrtlarstvu i drugim temama vezanima uz stil života. Saznajte više o Jeanne i njezinim tekstovima na web-mjestu autorice.