Hill's Transforming Lives

UPOZNAJMO ALERGIJE NA HRANU
I ČIMBENIKE
IZ OKOLIŠA
KOD PASA

Svrab i češkanje lako je previdjeti kao normalno ponašanje pasa, ali to nije baš tako. Oni mogu predstavljati neuobičajenu reakciju psećeg organizma na neke alergene koji najčešće potječu iz okoliša ili, u rjeđim slučajevima, iz određene hrane.

Ovo češkanje, koje je obično posljedica kožnog osipa, može uzrokovati suhu kožu pasa i druge iritacije, zbog kojih njihova koža postaje crvena ili se peruta. Bez obzira na način manifestacije kožnih alergija kod pasa, to je obično vrlo neugodno stanje za vašeg psa koje mu može uzrokovati nesanicu ili iritirati njihovu kožu koja je već ionako osjetljiva.

Srećom, odgovarajuća kombinacija pseće hrane za kožne alergije i lijekova može vratiti zdravu kožu vašem psu i smanjiti češkanje.

Sign upto receive ongoing information to help manage your dog’s urinary issues.

Get Started

Okolišne alergije kod pasa

Jedna od najtežih stvari na putu oporavka vašeg psa je određivanje uzroka njegove alergijske reakcije. U golemoj većini slučajeva, međutim, kožne alergije pasa uzrokuju određene tvari iz okoliša. Može se primijeniti višemodalni tretman koji se sastoji od lijekova koji smanjuju neposredne simptome i prehrane za učinkovitu dugoročnu njegu.

Uobičajeni okidači kožnih alergija kod pasa
Trave
Trave
Grinje u prašini
Grinje u prašini
Pelud
Pelud
Buhe
Buhe

Alergije na hranu kod pasa

Alergije na hranu kod pasa vrlo su rijetke. Zapravo, samo 10% alergičnih pasa pate od pravih alergija na hranu! U tim rijetkim slučajevima neki psi mogu reagirati na određene sastojke, koji se identificiraju putem eliminacijskih testova hrane koje provodi veterinar. Najbolja dijetalna hrana za pse s kožnim alergijama je ona s hidroliziranim proteinom ilijedinstvenim „novim“ proteinom na koji ljubimac najvjerojatnije neće reagirati.

„Novi“ protein

Jedinstveni protein koje se obično nalazi u hrani za kućne ljubimce. Smanjuje rizik nepovoljnih reakcija na hranu ili čimbenike iz okoliša.

VS
Hidrolizirani protein

Protein koji je razložen u manje dijelove kako bi se spriječila njegova detekcija od strane imunološkog sustava.

Najčešće alergije na hranu kod pasa
Piletina
Piletina
Govedina
Govedina
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi

Prepoznajte simptome alergija kod svog psa

Suha koža koja svrbi jedan je od mnogih simptoma koji mogu upućivati na to da pas možda pati od alergija na čimbenike iz okoliša. U rijetkim slučajevima može se raditi o simptomima alergije na hranu. Ako pas reagira na određene alergene, može osjećati nelagodu koja uzrokuje potrebu za češkanjem. Nažalost, to često samo dodatno iritira kožu i pogoršava simptome.

Evo nekih simptoma na koje trebate obratiti pažnju ako smatrate da pas možda pati od alergija:
  • Crvene mrlje, točke ili bubuljice
  • Područja kože koja se perutaju ili ljušte
  • Gubitak dlake
  • Kraste ili kožna zadebljanja
  • Češkanje, grebanje, lizanje ili trljanje
  • Neugodan miris kože
  • Probavni poremećaji
  • Suzenje očiju i curenje nosa

Suha koža i ostale kožne poteškoće pasa mogu biti frustrirajuće, a tretman se razlikuje od slučaja do slučaja, ovisno o dijagnozi. No općenito, kombinacija dijetalne prehrane koja može ublažiti simptome i pružiti dugoročnu njegu uz lijekove koje propiše veterinar, mogu smanjiti mogućnost buduće pojave simptoma kožnih alergija.

Tretman alergija vašeg psa

Nitko ne voli vidjeti svog psa nesretnog i kako se cijelo vrijeme češka. Tako mnogi vlasnici očajnički traže rješenja za tretman suhe kože pasa ili drugih stanja koja obično prate alergije. U pokušaju da ublažite svrab kod svog psa, možda ćete potražiti šampon za suhu kožu ili kućne pripravke protiv svraba. No najbolje je porazgovarati s veterinarom koji vam može objasniti jednostavan, ali učinkovit pristup koji se sastoji od pseće hrane za kožne alergije i određenih lijekova za brzo ublažavanje simptoma. Odgovarajuća prehrana može poduprijeti zdravlje kože iznutra te brzo i dugoročno ublažiti simptome.

Ne zaboravite da je svaki pas jedinstven i da ćete najbolje rješenje za specifične potrebe svog psa pronaći ako surađujete s profesionalcima. Čak i uz tretman, neki psi mogu imati ponavljajuće simptome koji zahtijevaju prilagođavanje „u hodu“, a veterinar će biti koristan izvor informacija i resursa u tretmanu kožnih alergija vašeg psa.

Ako niste sigurni što uzrokuje alergije vašeg psa i tražite hranu koja će smanjiti mogućnost ponovne pojave simptoma i njihovog pogoršanja, obratite se veterinaru.

„Novi“ protein
„Novi“ protein

Hrana s „novim“ proteinom koja dokazano smanjuje simptome poput češanja, otresanja glavom te pomaže kod problema sa spavanjem i kvalitetom stolice pasa s alergijama na hranu.

Nutricionistički tretman kože
Nutricionistički tretman kože

Odgovarajućom mješavinom sastojaka, pseća hrana može smiriti kožu, pružiti potrebne hranjive sastojke za kožu i krzno te smanjiti svrab i pojačati kožnu barijeru protiv alergena.

Lijekovi
Lijekovi

Dok pomažete svom psu hranom za dugoročni tretman alergija, veterinar može propisati lijekove koji će ublažiti svrab i pojačati kožnu barijeru protiv alergena. Ako razmišljate o lijekovima za alergije pasa koji se mogu dobiti bez recepta, napominjemo da samo veterinar može odrediti jesu li lijekovi uopće potrebni te preporučiti ili propisati odgovarajuće lijekove.

 

Pitajte svog veterinara za alergijsku njegu koja predstavlja korak prema boljoj kvaliteti života vašeg ljubimca

Pronađite veterinara