Osjetljiva koža

 

Primjećujete li da se vaš pas češe?

 

 

Ako primijetite da se vaš pas češe, liže ili trlja više nego obično, možda ima problema s kožom. Ako primijetite neko od ovih ponašanja kod svog psa, provjerite najčešća problematična područja. Evo nekih uobičajenih simptoma kožnih poteškoća kod pasa:

  • Crvene fleke, točke ili bubuljice
  • Zadebljala ili ogrubjela koža
  • Dijelovi koji se gule ili perutaju
  • Svrab, češanje, trljanje ili lizanje
  • Gubitak dlake
  • Zadah kože

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kožnih stanja kod svog psa, obratite se veterinaru.

Uzroci kožnih bolesti pasa

 

Alergije na okolišne čimbenike

Kožni problemi pasa ponekad su posljedica okolišnih alergena. Kožne alergije pasa pojavljuju se na vrlo specifičnim područjima, uključujući: lice, uši, šape, bazu repa, ispod laktova i u preponama. Alergije se obično pojavljuju u dobi između 3 mjeseca i 6 godina. Pitajte veterinara trebate li napraviti test na alergije svog psa.
Okolišne alergije mogu obuhvaćati pelud, spore plijesni i prašinu. Ovi alergeni nalaze se u zraku i mogu biti prisutni tijekom cijele godine, osim peludi, koja je češća u proljeće. Koža psa ključna je barijera za alergene i održavanje njegovog zdravlja te je zbog toga njega kože prioritet.
Kožne alergije pasa imaju tendenciju da budu kronične i zahtijevaju doživotni tretman. To znači kupanje psa šamponom protiv svraba koji će smiriti njegovu kožu. Prehrana također ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja pseće kože. Prelazak na drugu hranu formuliranu za zdravlje kože može ublažiti iritaciju.

Paraziti i buhe

 

Buhe, uši i krpelji mogu uzrokovati iritaciju kože kod pasa. Ugrizi parazita su iritirajući te uzrokuju da se psi češu i grizu te oštećuju svoju kožu. Neki psi mogu biti osobito osjetljivi ili "hipersenzitivni" na ugrize parazita. Čak i jedan ugriz buhe može biti vrlo neugodan za psa.

Infekcije

Baš kao i opće zdravstveno stanje psa, bakterijske i gljivične infekcije mogu uzrokovati kožne probleme kod pasa. Infekcije mogu biti uzrokovane brojnim uzrocima, uključujući alergije, ali otvorene rane i porezotine najpodložnije su infekcijama i općenito predstavljaju najveću prijetnju zdravlju kože i općem zdravstvenom stanju. Svakako se obratite veterinaru ako smatrate da vaš pas ima kožnu infekciju.

Alergije na hranu

Slično kao i ljudi, psi mogu razviti osjetljivosti na hranu kao reakciju na određene proteine u psećoj hrani. Veterinar može obaviti testiranje na alergije i preporučiti pseću hranu formuliranu za ublažavanje ovih problema kod pasa s osjetljivostima na hranu. 

 

Podrška zdravlju kože vašeg psa

 

Prva stvar koju trebate učiniti ako sumnjate na kožne poteškoće kod svog psa je obratiti se veterinaru. Veterinar može odrediti uzrok iritacije kože i pomoći vam da odaberete najbolji tretman. Preporuka veterinara može obuhvaćati jedno ili sve od sljedećeg: 

 

Lijekovi

mogu otkloniti infekcije kože ili jako češanje

Prehrana

može smiriti osjetljivu kožu. Također može utvrditi uzrok problema (npr. osjetljivost na hranu). Visoke razine esencijalnih masnih kiselina podupiru zdravlje kože i sjajno krzno pasa.

Suplementi

sadrže neke masne kiseline ili druge nutrijente koji će psu pomoći da ozdravi.

 

Obratite se veterinaru

 

Zdrava koža psa ključna je za njegovo opće zdravstveno stanje. Pravilno kupanje, redoviti pregledi kože i krzna te godišnje kontrole kod veterinara sjajan su način sprječavanja kožnih poteškoća kod pasa, koji će ga održati zdravim i sretnim. Također, svakako pitajte veterinara za proizvode iz Hill’s asortimana, Food Sensitivity i Skin Care te Treat, kako biste provjerili je li neki od njih dobra opcija za zdravlje kože vašeg psa.