Zašto se vaša mačka voli skrivati u uskim i tamnim mjestima

Nije tajna da će, kada stvari u kući postanu frenetične, mačke potražiti najtiše i najzaštićenije mjesto kako bi se makle iz kaosa. Ali zašto se mačka skriva u najdaljem kutu vašeg ormara? Zašto se mačke općenito vole skrivati?

To je dio instinktivnog ponašanja vašeg krznenog prijatelja. Iako je pripitomljena, njezini su preci tražili zaštićena mjesta za rađanje mladunčadi i tražili skloništa od grabežljivaca, kako navodi VetStreet. Zato je obična kartonska kutija u kojoj je stigao proizvod koji ste kupili savršeno utočište za vašu mačku. Ona voli sigurnost tih četiriju zidova. Vaš krzneni ljubimac ponekad se skriva i jer je možda pod stresom, prema izvoru PetMD. Međutim, obično samo odmara na nekom od tih sjajnih mjesta za skrivanje kako bi napravila pauzu od svakodnevne jurnjave. Evo nekih čestih mjesta na kojima se skriva:

U kutiji

Najčešće mjesto na koje se sklanja obična je kartonska kutija (za cipele, sokove i sl.). Ona vašem krznenom ljubimcu pruža mir i utočište. Što je manja, to bolje. Osim topline kartonske izolacije, četiri stjenke kutije pružaju joj potrebnu sigurnost i udobnost. Osim toga, može špijunirati vas i sve ostale koji ulaze na njezin teritorij tako što viri preko rubova. „Da biste izbjegli borbe oko kutija“, savjetuje Petcha, „nabavite barem jednu kutiju za svaku mačku u kućanstvu, a zatim dodajte još jednu“. Strateško postavljanje kutija različitih veličina po kući potaknut će je i na igranje. Kutije su osobito dobre jer ih može grebati bez da ošteti išta vrijedno.

Ispod kreveta

Gray cat with yellow eyes wrapped up in blue plaid bed sheets.

Ili ispod pokrivača. Ili ispod jastuka. Suočimo se: Mačke vole baršunastu udobnost kreveta svojih vlasnika baš kao i oni sami. To ste sigurno već shvatili ako imate mačku. Kad u svom domu radite zabavu, obično ćete pronaći mačku ispod kreveta jer je ondje tamno, tiho i prostor je premalen da bi ondje došao čovjek. Drugim riječima, savršeno je ako joj se baš ne druži.

U košari za rublje

Gray cat curled up in a white laundry basket.

Mačja sklonost prema skrivanju na krevetu, u krevetu ili ispod njega prenosi se i na košare za rublje, a najbolje je ako su pune svježe odjeće upravo izvađene iz sušilice jer joj ona pruža istu udobnost kao i posteljina. Ako pronađete mačku u košari za rublje, možete li je kriviti? Naposljetku, to je kao kada se ljudi ušuškavaju pod toplim pokrivačem. To može biti navika koju želite prekinuti jer topla odjeća svježe izvađena iz sušilice nije više tako privlačna ako je puna mačje dlake.

U ormaru

Mračni ormar. Baš super. Mačke obožavaju taj prostor jer ima barem dvije čvrste stjenke za sigurnost i dovoljno meke tkanine po kojoj se može valjati. Druga prednost ormara je to što je zatvoreni prostor koji blokira velik dio buke iz ostatka doma, pa se vaša mačka može dobro naspavati i po danu. To je sjajan prostor za skrivanje vaše mačke ako u kući imate tulum ili ako se skriva od vas jer je vrijeme za rezanje pandži ili kupanje. Samo se ne zaboravite pripremiti. Mogli biste se prepasti kada krenete po cipele i ugledate par očiju koje vas gledaju iz mraka.

U umivaoniku

Black and orange calico lying in bathroom sink.

Možda ste se iznenadili kad ste prvi put ugledali mačku kako se odmara u kupaonskom umivaoniku, ali to je za nju zapravo prilično zgodno mjesto. Za početak, prosječni kupaonski umivaonik upravo je savršene veličine za vašu krznenu prijateljicu i pruža joj potrebno sklonište, baš kao i kartonska kutija. Osim toga, hladnoća umivaonika joj godi, a blizina tekuće vode s kojom se može igrati dodatna je prednost. I nemojte se iznenaditi ako pronađete svoju mačku kako sjedi u kadi ili tuš-kabini. Iako je mnogo veća, kada pruža zaštitu četiriju zidova.

Zato nemojte bacati prazne kutije, sklanjati prljavo rublje prebrzo ni pospremati ormar. Sve su to stvari koje vaša mačka treba za savršeno sklonište i koje će joj pomoći da se osjeća smireno i bez stresa!

Izvori slika: Christine O'Brien

Biografija autora

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien je spisateljica, majka i dugogodišnja vlasnica ljubimaca po čijoj kući harače dvije plave ruske mačke. Njezini radovi pojavljuju se u: What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy i na Care.com. Pronađite je i pratite na Instagramu ili Twitteru @brovelliobrien.