Ponašanje i izgled

Saznajte više o vrstama osobnosti mačaka čitanjem članaka u nastavku. 

0 Results ordered by

Relevance

Što vam vaša mačka poručuje? 

Kada bi mačke mogle pričati, vlasnici bi im mogli postaviti mnoga pitanja. Na primjer: Jesi li gladna? Zašto se voliš skrivati u papirnatim vrećicama? I moraš li se baš češkati na kauču? Bez sumnje, mačke su tajanstvene, ali isplati se pokušati shvatiti kako razmišljaju i zašto se ponašaju na određene načine. Možete naučiti "mačji jezik" tako da obratite pažnju na različite signale kao što su položaj tijela, izrazi lica i vokalizacije. To će vam omogućiti da se povežete sa svojom mačkom i odučite je od lošeg ponašanja. 

Psihologija i ponašanje mačaka

Kakva god bila osobnost vaše mačke, kladimo se da je snažna. Borbena, smirena, zaigrana - svaka od ovih osobnosti ujedno je i tajanstvena. Svaki vlasnik mačke složit će se da su te krznene životinje sklone čudnim ponašanjima koja su istovremeno i komična. Mogu se skrivati u sudoperu, gaziti vam po glavi dok spavate ili zalijetati se na komad mačje hrane. Iako vam njezino ponašanje može biti smiješno i zabavno, ona samo slijedi svoje mačje instinkte. No ako imate problema s ponašanjem svoje mačke, imajte na umu da vam vjerojatno samo pokušava nešto reći. Jedan od načina na koje možete dešifrirati što vam poručuje slušanje je zvukova koje proizvodi. Svaki mijauk, predenje, siktanje, tuljenje ili cviljenje mali je uvid u mačje misaone procese. 

Mačji govor tijela

Za komuniciranje svojih potreba i emocija mačke gotovo isključivo koriste govor tijela. Bez obzira na to žele li reći "igraj se sa mnom" ili " čuvaj me se", repovi su dobri pokazatelji raspoloženja. Uzmimo na primjer govor mačjeg repa: rep u obliku upitnika znači da mačka želi vašu pažnju. Rep usmjeren ravno dolje može značiti agresiju. Slično tome, ostale radnje kao što su trljanje lica nogom ili prevrtanje na leđa znače da joj je udobno i da vam vjeruje. Uši mačke također mogu poručivati da je ljuta kada ih priljubi uz glavu. Ako su uspravne i usmjerene prema naprijed, opuštena je i sretna.