Što nam govori mačji rep

Rep vaše mačke može vam poručiti što se događa u njezinoj glavi. Repovi su dobri indikatori raspoloženja. Promatrajte malo ponašanje svoje mačke i steći ćete osjećaj o tome što vam mačji rep poručuje.

Položaj: visok. Ako mačka drži rep visoko u zraku dok se kreće svojim teritorijem, izražava samopouzdanje i zadovoljstvo. Rep koji strši ravno gore znači sreću i spremnost na prijateljstvo. I pogledajte vrh uspravnog repa. Mali trzaji mogu značiti osobito sretne trenutke.

Položaj: zakrivljen u obliku upitnika. Ako primijetite zakrivljen rep, ne bi bilo loše da napravite pauzu i malo se poigrate sa svojom mačkom. Ovaj položaj repa često znači da je raspoložena za igru i želi podijeliti sretne trenutke s vama.

Položaj: nizak. Pazite. Rep usmjeren ravno prema dolje može značiti agresiju. Spušteni rep ozbiljno je raspoloženje. Međutim, imajte na umu da neke pasmine, kao što je perzijska, spuštaju rep bez nekog osobitog razloga.

Položaj: podvijen. Rep podvijen ispod tijela znači strah ili submisivnost. Vašu mačku nešto čini nervoznom.

Položaj: „našušuren“. Rep koji podsjeća na četku za čišćenje cijevi odražava agitaciju ili strah kod mačke koja pokušava izgledati veća nego što jest kako bi odbila napadača.

Položaj: maše repom naprijed-natrag. Kada mačka brzo maše repom naprijed-natrag, to znači strah i agresiju. Smatrajte to upozorenjem da joj se ne približavate.

Položaj: maše repom lijevo-desno. Repo koji se polako kreće s jednog boka prema drugom obično znači da je mačka na nešto koncentrirana. Takvo kretanje repa možete primijetiti prije nego što se zaleti na igračku ili komadić mačje hrane koji je ispao iz njezine posudice.

Položaj: omotan oko druge mačke. Rep omotan oko druge mačke je kao kada vi stavite ruku oko druge osobe. To znači prijateljstvo.