Razlike između muških i ženskih mačaka

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Biološke razlike između muških i ženskih mačaka su vam poznate, no možda se pitate je li pri odabiru krznenog prijatelja koji će se pridružiti vašoj obitelji jedan spol pogodniji od drugoga? Istraživanje kontrasta između gizdavih mačora i kraljica predenja moglo bi vam pomoći odabrati mačku prikladniju vašem životnom stilu i osobnosti. Dakle, nabaviti mužjaka ili ženku? Za početak, istražimo razlike između mužjaka i ženki mačaka.

Čije je ponašanje bolje?

Razlike u ponašanju između mužjaka i ženki najočitije su kod mačaka koje nisu kastrirane ili sterilizirane jer su te razlike obično povezane s hormonima. Primjerice, mužjaci mogu biti agresivniji, obilježavati teritorij urinom ili pokušavati pobjeći iz kuće kad dosegnu spolnu zrelost. Međutim, ženke koje se tjeraju mogu postati prisnije, više se glasati i trljati o gotovo sve. Iako većina nedirnutih (nekastriranih i nesteriliziranih) mačaka ima vrlo distinktivne obrasce ponašanja, ne postoji konsenzus o tome ponaša li se ijedan spol na određeni način. Neke ženke znaju urinirati uokolo dok se tjeraju, dok neki mužjaci postanu prisniji. Većina azila vlasnike će poticati da svoje mace kastriraju i/ili steriliziraju. Mačići su stvarno slatki, no prije nego što dobijete leglo mačića valja porazgovarati o tome bi li vašeg ljubimca bilo dobro kastrirati ili sterilizirati.  

Ljudi često pretpostavljaju da određene karakterne crte ovise o čimbenicima poput vrste ili boje krzna, kao što pokazuje studija Davisove sveučilišne veterinarske klinike Sveučilišta u Kaliforniji. Ispitanici su narančaste mačke okarakterizirali kao druželjubivije, dok crne ili bijele mačke smatraju više antisocijalnima. Međutim, većina vlasnika mačaka i veterinara reći će vam da odabir mace na temelju spola ili boje krzna ne jamči da ćete dobiti prisno mače ili neovisnu mačku. Okružje u kojem mačka odrasta, kao i osobnost njezina ljudskog roditelja, često će više utjecati na njezinu osobnost nego genetika.

Maine coon igra se narančastom mačjom igračkom na tlu.

5+ za izgled

Mačje pasmine je često teže razlikovati od psećih. Vaša mačka može imati mješavinu osobina, posebnu boju, dugu ili kratku dlaku. Kao i kod većine sisavaca, mužjaci će često biti nešto veći od ženki. Općenito gledano, ženke i mužjaci mačaka najčešće su teški 2.4 - 5-5 kg i visoki 20 - 25 cm. Vrsta hrane koju im dajete, količina rekreacije i sveukupno zdravlje uvelike će utjecati na njihov izgled.

Odabir mačke isključivo prema izgledu nikako nije idealan. Ako u svoj dom kanite dovesti novu mačku, posjetite azil u svojoj sredini kao što je, primjerice, engleski Blue Cross i u njemu ćete zasigurno naći mačke različitih dobi, pasmina i osobnosti. Mnogi azili imaju internetske stranice sa slikama mačaka koje možete pogledati prije posjeta, a zaposlenici će vas informirati o njihovoj životnoj priči. Pri prvom susretu s mačkom sjednite blizu nje i pustite je da ona priđe vama. Prije kontakta dopustite da se prvo otrlja o vas. Uvijek si dajte malo vremena i upoznajte više mački prije nego donesete konačnu odluku.

Trebam li nabaviti mužjaka ili ženku?

Istina je u tome da spol mačke ne igra ulogu u odabiru savršenog krznenog prijatelja. Iako postoje određene razlike u ponašanju mužjaka i ženki kroz njihov životni put od mačića do odraslih mačaka, veću ulogu u tome koliko ćete se dobro vezati igraju genetika i okružje. Uzmite si vremena, upoznajte nekoliko mačaka i odaberite onu za koju smatrate da vam najviše odgovara. Razlike između mužjaka i ženki u odabiru bi trebale igrati tek neznatnu ulogu.

Biografija suradnice

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger je majka kućnih ljubimaca koja svoj dom s radošću dijeli sa svojim krznenim lopticama, dvoje djece i suprugom. Kad ne podučava, piše ili vodi blog, Chrissie se voli družiti sa svim članovima svoje obitelji. Nastoji pisati članke koji vlasnicima pomažu da svojim ljubimcima pruže aktivnije i ispunjenije živote.

 

Recenzent: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »