Značenje mačjeg mijaukanja: 5 prepoznatljivih mačjih zvukova

Kad dijelite dom s mačkom, tijekom dana čujete mnoge zvukove koje proizvodi. Iako je značenje nekih zvukova lako prepoznati (npr., jer kruži oko svoje posudice za hranu i promatra vas), to nije uvijek tako očito. U nekim slučajevima, može se dogoditi da ste jednostavno vlasnik brbljave mačke. To osobito vrijedi kod starijih mačaka, jer im se s dobi vokalnost povećava, a sluh slabi.

Evo što izražava sljedećim prepoznatljivim mačjim zvukovima:

1. Mijaukanje

Kao vlasnik mačke, već znate da ispušta klasični mijauk iz različitih razloga. Ali mačke to ne čine između sebe. Stoga, što vam pokušava reći? Može mijaukati kada želi da joj dopunite posudicu za hranu ili vodu, za pozdrav kad se vratite kući ili kada se želi maziti i češkati (u tu svrhu prevrnut će se na leđa). Mačke se također obraćaju vlasnicima različitim zvukovima ovisno o situaciji. Npr., nešto za što se uvijek bore: „Želim to mjesto na kauču“.

Iako ustrajno mijaukanje dok jede, koristi kutiju s pijeskom ili u sličnim neobičnim trenucima može značiti da se ne osjeća dobro, obično je mijaukanje znak pozdrava.

2. Predenje

Nema ništa bolje nego kad se vaša mačka na kraju napornog dana stisne uz vas i prede. Kako navodi Trupanion, predenje je način na koji mačke koje su rođene gluhe i slijepe komuniciraju sa svojim majkama, ali sve mačke koriste ovaj način tijekom svojih života, čak i za komunikaciju s vama. Pomno pratite predenje svoje mačke i primijetit ćete blage promjene u tonu i vibraciji, koje joj pomažu da izrazi da je sretna i da je dobro.

Manje poznati motiv: Mačke ovu vokalizaciju mogu koristiti za tješenje samih sebe kad su uplašene, stoga joj svakako pružite mnogo ljubavi kad čujete njezin mali „motor“ da radi.

3. Siktanje

Ako mačka sikće ili čak reži, to nije zbog toga što je zla, nego je uplašena i defanzivna. Vaš ljubimac može siktati na stranca koji dođe u vaš dom (ili nekog koga poznaje, ali joj se ne sviđa) ili čak na drugu mačku kao upozorenje da odstupi. U konačnici, upozorava svoju okolinu tko je „šef“ (savjet: to niste vi).

„Ako možete“, savjetuje Animal Planet, „zanemarite siktanje umjesto da vičete na svoju mačku i gledate je poprijeko“. Dajte si vremena i pustite da vam se vrate pozitivni osjećaji prema njoj i siktanje će prestati. Pružite joj potreban prostor da se smiri. To će joj pomoći da se osjeti sigurnije.

4. Zavijanje

Ako mislite da samo psi zavijaju, razmislite ponovo! Organizacija American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) ističe da su „neke pasmine mačaka, osobito sijamska, sklone prekomjernom mijaukanju i zavijanju“, stoga je vaš ljubimac možda samo glasan. Također, svaka mačka koja je „reproduktivno intaktna“ zavijat će kako bi privukla partnera.

Ako se vaša mačka ne uklapa u ove kriterije, možda zavija jer je u opasnoj situaciji, možda je negdje zaglavljena ili čak ozlijeđena. U drugim slučajevima, mačke zavijaju jer žele da dođete odmah kako biste vidjeli plijen koji je donijela (a to nije uvijek igračka). U svakom slučaju, poklonite svom vokalnom ljubimcu pažnju kako biste provjerili je li sve u redu.

5. Cvrčanje

Ovo je jedan od čudnijih mačjih zvukova, rezerviran za vrlo posebne okolnosti. Mačka ponekad cvrči kako bi upozorila ukućane da kroz prozor vidi pticu, vjevericu ili zeca. Kako navodi The Humane Society, to nije puni mijauk, nego naredba koju mačke uče u mladoj dobi, kad njihove majke koriste zvukove za odgajanje mladunčadi. Ako imate više mačaka, možda ćete primijetiti da međusobno komuniciraju tim zvukom. S vremenom će primijeniti taj zvuk na vama da vas odvede do svoje posudice za hranu ili da vas „spremi“ u krevet.

Pomno obraćanje pažnje na ove mačje zvukove povezat će vas s vašim najboljim prijateljem. Također će vam pomoći da bolje shvatite mačje potrebe da biste svom ljubimcu mogli pružiti sve što treba kako bi bio sretan, zdrav i siguran.

Biografija autora

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien je spisateljica, majka i dugogodišnja vlasnica ljubimaca po čijoj kući harače dvije plave ruske mačke. Njezini radovi pojavljuju se u: What to Expect, Fit Pregnancy i na Care.com, gdje piše o ljubimcima, trudnoći i obiteljskom životu. Pronađite je i pratite na Instagramu ili Twitteru @brovelliobrien.