Vaša mačka treba pažnju? Evo što će učiniti kako bi je dobila.

Kada mačka želi pažnju, učinit će sve da je i dobije. Iako vaša mačka ima svoju vlastitu osobnost, vjerojatno pokazuje neke karakteristike koje znače da treba pažnju i koje su poznate svim ljubiteljima mačaka, npr., izvaljivanje na leđa kad želi da je češkate po trbuhu ili nježno dodirivanje vaše ruke šapom.

Ako to ne upali, primijenit će druge trikove. Npr., ovih sedam klasičnih poteza koji će vas zajamčeno omesti u onome što radite:

1. Mijaukanje

Mačji glavni način komunikacije njezino je mijaukanje, čiji se ton i visina mijenjaju ovisno o tome što vam pokušava reći. Ako kod kuće radite nešto drugo osim poklanjanja pažnje njoj, na primjer, može početi s tihim, ali upornim mijaukanjem koje zvuči kao plač novorođenčeta. Zatim prelazi na glasno cviljenje koje će vas natjerati da potrčite prema njoj, da biste je našli s izrazom lica „Tko, ja?“.

2. Gledanje u vas

Da bi privukla vašu pažnju, ponekad je jedino što mačka treba napraviti to da vas pogleda svojim velikim, lijepim očima. I bez riječi govori: „Napravit ćeš ono što kažem“. Iako vam ovaj neizravni pristup može ići na živce, ne možete ignorirati intenzitet njezina pogleda. Iznenada prestajete s onim što radite i poklanjate joj svoju punu pažnju. Što se upravo dogodilo...

3. Sjedenje u vašem krilu

Drugi čest i učinkovit potez sjedenje je u vašem krilu (ili na stolu, knjizi, novinama, časopisu, tanjuru itd.). To je njezin način da vam poruči da je ona najvažnija stvar u vašem životu. Možda vas je zavarala pa mislite da sjedi na računalu jer joj je ondje toplo, ali zapravo samo pokazuje svoju dominaciju nad neživim objektom koji joj stoji na putu. „Zašto gledaš u ovu veliku metalnu kocku kad možeš gledati mene?“ Bravo, slatkice. Ali možete joj uzvratiti njezinom taktikom tako da joj na računalu pustite video vjeverica ili ptica. Brzo će zaboraviti da ne obraćate pažnju na nju.

4. Čekanje pred vašim vratima

Ako ste novi vlasnik mačke, možda mislite da možete jednostavno odabrati svoju spavaću sobu ili ured kad trebate malo mira i tišine. Ali to nije tako. Mačka će tapkati, grebati i kuckati po vratima dok ih ne otvorite. I nastavit će to raditi satima, računajući da će vaše strpljenje popustiti prije njezinog. Neke će se mačke brzo zatrčavati hodnicima te se bacati na zatvorena vrata pa vam ih se praktički ni ne isplati zatvarati. Otvorena vrata spriječit će ozljeđivanje mačke, ali i sačuvati vrata od grebanja.

5. Rušenje stvari sa stola

Ako daljinski upravljač televizora padne sa stola, a vas nema da to vidite, je li se isplatilo? Vaš krzneni prijatelj koristi ovaj nepogrješivi potez samo kad ste u blizini. Ako niste tu, nema svrhe. Pametne mačke shvatit će koji su vam predmeti najdraži i polako ali odlučno gurati ih prema rubu stola, ormara ili police, dajući vam dovoljno vremena da potrčite i uhvatite dragocjenost prije nego što padne. Ako ste dovoljno zaokupljeni onim što radite, međutim, bacit će stvar da se razbije na podu. Kako god, dobila je vašu pažnju.

6. Donošenje poklona

Mačke žele udovoljiti svojim vlasnicima, a jedan od načina na koje to čine je taj da im donose „poklone“. Neka od tih iznenađenja mogu biti ulovljeni miševi, plišane igračke, pa čak i papuče ili cipele (to nije samo pseća domena). Trik funkcionira osobito dobro ako mačka želi pažnju. Jednom kad odabere ono što će vas najvjerojatnije izvući iz stolice i dovesti do njezine posudice za hranu, ispustit će to pred vaše noge i tuliti dok ne dobije nagradu.

7. Maženje uz vas

Ovo je trik uz koji svi dobivaju, jer što je bolje od maženja s vašom mačkom? Ona to zna, a zna i da vi to znate, jer ovaj trik upali svaki put. Ali pazite na trenutke kada se ovo trljanje o vašu nogu pretvara u zahtijevajuće gurkanje, što je prikriveni pokušaj da vas navede da joj poklonite više pažnje. To nije samo usputno maženje, nego lukav i vrlo učinkovit manevar kojim vas navodi na takav dojam.

Bez obzira na to koji potez vaša mačka odabere, imajte na umu da ponašanje kojim traži vašu pažnju može trajati satima, pa ponekad može biti dobro dati joj ono što želi: ljubav i pažnju (a ponekad i još malo mačje hrane). Naposljetku, mačku ste i nabavili da biste s njom podijelili ljubav.

Biografija autora

Christine O'brien's Contributor Photo

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien spisateljica je i dugogodišnja vlasnica mačaka po čijem domu haraju dvije plave ruske mačke. Pratite je na Instagramu ili Twitteru @brovelliobrien.