Čudne stvari koje mačke rade i zašto ih volimo

Published by
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Većina roditelja ljubimaca slaže se da svoje mačje prijatelje obožava upravo zbog čudnih stvari koje mačke izvode. Ta nepredvidivost smiješnog mačjeg ponašanja donijet će živost u svako kućanstvo, ali u pozadini tih smiješnih i zabavnih činova zapravo su nagoni koje mačke slijede. One toleriraju ljude i uključuju ih u svoju dnevnu rutinu, osvajajući ih jednom komičnom radnjom za drugom.

Donosimo vam pet jedinstvenih, katkad zagonetnih mačjih osobina zbog kojih ćete se do ušiju zaljubiti u njih.

1. Gnječenje

Jedan od najuobičajenijih i za mačke najtipičnijih načina iskazivanja privrženosti je gnječenje šapicama. Čim se ušuškate u krevet ili svoj omiljeni naslonjač, pojavit će se niotkud i masirati vas i/ili pokrivače!

Dok sišu, mačići gnjeckaju majku kako bi stimulirali protok majčina mlijeka, no tu naviku prenesu i u odraslu dob. Plavi križ navodi da je gnječenje golem kompliment jer znači da vas vaša maca vidi kao sigurnu, blisku ličnost. Prema drugoj teoriji, mačke na taj način s pomoću znojnih žlijezda u šapama označavaju svoj teritorij. Neovisno o razlogu, jedna je to od najšarmantnijih stvari koje vaša mačka čini. Gnjeckanje u mačjem svijetu znači ljubav i privrženost.

2. Gipkost

Jedna od zabavnijih mačjih navika, zaslužna za sve one popularne snimke na internetu, sposobnost je skakanja na velike visine bez imalo napora, uz nevjerojatan osjećaj za ravnotežu. U čast njihove spremnosti na skakanje kroz obruče (doslovno) i provlačenje kroz uske tunelčiće čak se održavaju i natjecanja.

Vrlo je važno ne poticati ih na vratolomije koje bi mogle rezultirati ozljedom jer, suprotno od uvriježenog mišljenja, mačke se ne dočekaju uvijek na noge! No svakako se ne možete ne diviti njihovim suptilnim kretnjama. Gledajući svojeg krznenog mezimca kako naganja igračku uza i niza stube ili se igra mačjom hranom, kao da iz prvog reda gledate privatnu akrobatsku predstavu!

3. Skrivanje u malim prostorima

Ima li išta slađe nego vidjeti preslatke, okrugle okice kako vire iz papirnate vrećice ili majušne kartonske kutije (tri puta manje od same mačke!)? Mačke su poznate po tome što se zavlače na skučena mjesta. Iako je to njihovo ponašanje preslatko, mačke se na taj način osjećaju sigurnije. Udobnost, sigurnost i toplinu traže na mjestima koja se vama možda doimaju čudnima: u kutiji za cipele, pa i umivaoniku u kupaonici.

Ta njihova osobina ide ruku pod ruku sa sposobnošću da zaspu bilo gdje, bilo kad, tako da vas ne bi trebalo iznenaditi kad svojeg mačjeg prijatelja nađete sklupčana u košari za rublje ili na praznoj polici za knjige. Ali budite pažljivi, tako skrivene mogu vam i promaći, stoga pazite da ih slučajno ne ozlijedite ili zaključate u regal.

4. Trčanje s jednog kraja kuće na drugi

Ovo je možda i najčudnija stvar koju mačke rade, a rade je često. Ako ste neko vrijeme živjeli s mačkom, zasigurno ste to primijetili. Mirno sjedite, ništa ne sluteći, kad se mačka odjednom samo ispali preko sobe, punom brzinom, loveći... Pa, ništa. Ili barem vi tako mislite.

Mačke su nevjerojatno svjesne svoje okoline; vide i čuju stvari koje ljudi ne zamjećuju, poput prašnjave mucice koja poleti desetak metara dalje. Možda vam je čudno vidjeti macu kako sjedi u kutu, zureći u nešto nevidljivo, ali budite sigurno da im je pogled na nečemu važnome.

5. Špijuniranje

Špijuniranje je jedinstvena, katkad i neugodna navika koju mačke imaju. Ako ste se ikad probudili usred noći i zatekli ih kako zure u vas ili mislili da ste sami u sobi, da bi shvatili da vaša „creepy” mačka stoji iza vas, znate da su mačke u toj svojoj jedinstvenoj i pomalo neugodnoj navici izvrsne.

Mačke vole paziti na nas, ljude! Poput pravih čuvara susjedstva, satima će gledati kroz prozor, promatrajući tko dolazi i odlazi. Znaju čak i razmaknuti rolete i zaviriti kroz njih, ne bi li bolje vidjele. I da, vaši će susjedi misliti da ih vi špijunirate!

Ovo su samo neke od čudnih stvari koje mačke čine kako bi u vaš svijet unijele ljubav, zabavu i ugodu!

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »