Demencija kod mačaka: Više od "Ma, to je do starosti"

Objavio/la Dr. Patty Khuly
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Od demencije ne pate samo ljudi, već i mačke. Nažalost, mačke koje su dovoljno sretne da dugo požive mogu iskusiti neki vid mačje demencije, znane i kao kognitivna disfunkcija. Starije mačke koje djeluju "zbunjeno" možda muči nešto više od "samo starosti".

Starije mačke: Novo područje istraživanja

Mačja demencija nezgodna je bolest koju katkad ne dijagnosticiraju, ne liječe i ne razumiju ni veterinari ni vlasnici. Danas kada mačke žive duže nego ikad prije, dijagnoze postaju sve češće.

Mačke s demencijom pokazuju simptome slične ljudima sa senilnom demencijom ili Alzheimerovom bolešću. Stručnjaci iz polja veterine se počinju pitati postoji li nešto što se može poduzeti u vezi s mačjom demencijom.

Velika narančasta mačka spava na podu

Simptomi kognitivne disfunkcije kod mačaka

Kao i svaki drugi organ, mozak s vremenom polako propada. Mozak starijih mačaka često počinje pokazivati znakove istrošenosti u dobi od 10 do 15 godina, nakon čega simptomi postaju uočljiviji kako se bolest pogoršava.

U tipične simptome mačje demencije ubrajaju se:

 • Općenita dezorijentacija (izgubljenost u prostoru, besciljno lutanje, propuštanje znakova redovnih događaja kao što je vrijeme za jelo)
 • Smanjena aktivnost i manja zainteresiranost u igri
 • Promjene u ciklusu budnosti i spavanja (mačka ostaje budna kroz noć i spava tijekom dana, neovisno o ljudskoj aktivnosti)
 • Smanjeno zanimanje za hranu, vodu, druge mačke u kući i interakciju s ljudima
 • Vršenje nužde izvan kutije s pijeskom
 • Glasanje (glasno mijaukanje, posebice noću)

Veterina i dalje traga za odgovorima po pitanju mačje demencije. Može li se mačja demencija pripisati određenom neurološkom poremećaju? Je li ona identična procesu kakav imamo kod ljudi? Može li se liječiti?

Je li mačja demencija ili neki drugi problem?

Više bolesti povezanih sa starošću ima simptome slične onima mačje demencije. S obzirom na to da se obično javljaju u istom dobu života, detaljan pregled veterinara nužan je kako bi se osiguralo da mačka dobije adekvatno liječenje i njegu. Uvijek je bolje dijagnozu otkriti ranije!

Hipertireoza

Pretjerano aktivna štitna žlijezda koja luči previše tiroidnih hormona čest je poremećaj kod starijih mačaka. Višak tiroidnih hormona može omesti normalne funkcije organa, pa čak i oštetiti mozak, kako tumači Zaklada za životinje. Jedan od simptoma je pojačani apetit. Mogli biste primijetiti da mačka traži više hrane. Hipertireoza može dovesti i do hiperaktivnosti i pojačanog glasanja, što se onda može pomiješati s demencijom. Veterinar može provesti krvne pretrage i tako pregledati funkcije štitnjače vaše mačke.

Hipertenzija

Mačke također mogu imati povišen krvni tlak. Kako navodi udruga Cats Protection, to se obično javlja kao posljedica drugih zdravstvenih problema kao što su bolesti bubrega ili hipertireoza. Visok krvni tlak može dovesti do sljepoće i rezultirati anksioznošću i zbunjenošću. Veterinar može mački izmjeriti krvni tlak kako bi se otpisala ova tegoba.

Gluhoća i slabljenje osjetila

Gluhe mačke ne znaju koliko glasno mijauču. To može biti čimbenik u ponašanju vaše mačke, baš kao što i stariji ljudi znaju biti dezorijentirani kad počnu slabije doživljavati zvučne impulse okoline. Mačjoj zbunjenosti jednako tako može doprinijeti i sljepoća.

Osteoartritis ili ostali uzročnici kronične boli

Uistinu je teško identificirati bol kod mačaka jer većina njih ne izražava bol i neugodu na isti način kao ljudi. Mačke uglavnom radije skrivaju neugodu u sklopu mehanizma opstanka. Međutim, starije mačke koje pate od bolnih tegoba kao što je osteoartritis zbog neugode možda neće htjeti vršiti nuždu u kutiji s pijeskom, pa bi moglo dolaziti do nezgoda izvan nje. Mogu biti i manje aktivne i manje voljne igrati se. 

Moždani tumori i drugi neurološki problemi

Kod mačaka koje pokazuju simptome demencije mogu biti prisutni moždani tumori. Tumori pak mogu dovesti do napadaja i kolabiranja, ali sumnjive su i sve vrste abnormalnog ponašanja kao što su nekoordiniranost ili reakcije na "nevidljive" predmete. Mnoge druge neurološke bolesti mogu imati simptome slične onima kod mačaka s demencijom.

Calico mačka zuri s parketom u pozadini.

Kako pomoći starijoj mački

Svaku bi stariju mačku sa simptomima demencije bilo najbolje podvrći pretragama za sve bolesti koje joj mogu nalikovati ili ići s njom. Ako vaša mačka pati od mačje demencije ili zbunjenosti, evo što možete učiniti kako bi bila sigurna i osjećala se ugodno:

 • Držite je u kući i pazite da ne odluta.
 • Redovito je hranite kod kuće i ustanovite redovan raspored paljenja i gašenja svjetla kako bi se mogle orijentirati.
 • Izbjegavajte veće promjene u kući (kao što su udomljavanje novog ljubimca ili selidba).
 • Hranite je hranom s dodatkom vitamina E i antioksidansa, važnih nutrijenata za zdravlje mozga.
 • Postavite im malu rampu pred kutiju s pijeskom ili pliću posudu.
 • Ugodite svojoj staroj mački dodatnim krevetićima i dostupnim toplim mjestima.
 • Redovito odlazite veterinaru.

Ključno je da svaka mačka koja pokazuje znakove demencije što prije ode veterinaru. Za vlasnike je važno da znaju da njihova mačka možda nije "jednostavno stara", već da možda pati od prave bolesti koja iziskuje dodatnu njegu. S obzirom na to da nije lako ustanoviti je li mačka zbunjena kao što je to slučaj kod ljudi, razumijevanje uobičajenog ponašanja vaše mačke bitan je prvi korak u dijagnosticiranju i liječenju mačje demencije.

Biografija suradnice

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly uz pohvale je završila veterinu na sveučilištima Wellesley i University of Pennsylvania. Magisterij je stekla na prestižnom dvojnom programu fakulteta Wharton School of Business. Sada je ponosna vlasnica veterinarske klinike Sunset Animal Clinic u Miamiju na Floridi. No to nije sve. Dr. K voli čitati stručnu literaturu, kukičati, zaljubljenica je u vruću jogu, obožava trčati i izuzetna je gurmanka. Živi u južnom Miamiju s tri psa, bezbroj mačaka, s dvije spašene koze i golemim jatom kokošiju.

Njezine tekstove možete pratiti na DrPattyKhuly.com i SunsetVets.com.

Recenzenti: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA i Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutricionizam)

Vezani članci

 • Mogu li mačke vidjeti u mraku?

  Sad kad imate mačića, sve ono što ste godinama slušali o mačkama odjednom se čini relevantnijim. No, teško je dokučiti mitove i priče s kojima ste odrasli. Ovaj će vam popis pomoći da odvojite činjenice od fikcije.
 • Understand Your Pet's Body Condition Score

  Dogs running Monitoring your pet’s body condition score (BCS) can help you help your pet maintain proper growth and weight for a long, healthy life.
 • Free of fur balls  

  While hairballs are a common occurrence of cats, there are steps you can take to help them manage their problem and keep them healthy.
 • Diet Considerations for Pregnant & Nursing Cats

  Cat eating stew Feeding your cat properly is critical during pregnancy and nursing. Malnutrition can result in low birth weight of the kittens and put them at health risk.

Vezani proizvodi