Puštaju li mačke vjetrove?

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Puštaju li mačke vjetrove? Premda to baš i nije najbolja tema za obiteljsku večeru, pitanje mačjih vjetrova važno je za njihove vlasnike.

Poput ostalih gastrointestinalnih funkcija, puštanje vjetrova je prirodna pojava kod životinja. Iako to ne čine onako često (i glasno) kao psi i ljudi, i profinjene mačke katkad znaju pustiti vjetar. Često ispuštanje vjetrova može biti naznaka probavnih problema, kao što su to proljev i tekuća stolica. Kako mnoge mačke nuždu odlaze obaviti vani, učestalo puštanje vjetrova može biti znak da nešto nije u redu.

Zašto mačke puštaju vjetrove?

Do ove pojave obično dolazi zbog nagomilavanja plinova u probavnom sustavu, koji se potom otpuštaju iz tijela. Mačji su vjetrovi u većini slučajeva sasvim normalna stvar. Međutim, mačka ih može ispuštati u većoj mjeri ako proguta previše zraka.

opuštena mačka na kauču
Vjetrovima mogu doprinijeti i alergija i osjetljivost na hranu. Štoviše, hrana se smatra jednim od glavnih uzroka ove pojave. Svjetsko udruženje veterinara za male životinje (WSAVA) u svojim smjernicama vjetrove navodi kao "izmijenjenu gastrointestinalnu funkciju", uključujući je u svoj popis "Nutritivnih rizičnih faktora" na koje veterinari trebaju pripaziti pri pregledu. Udruženje navodi kako treba paziti na "poslastice, snackove, hranu sa stola, hranu za davanje lijekova i suplemente", praktički sve što mački može završiti u trbuhu.

Hrana i vjetrovi kod mačaka

Odabir prave mačje hrane za svoju krznenu prijateljicu odličan je prvi korak kontrole vjetrova. Odaberite hranu koja joj pruža sve potrebne vitamine i minerale, ovisno o mačkinoj veličini, dobi i razini aktivnosti. Primjerice, vlakna su odlična za mačkin probavni sustav, no neka vlakna mogu prouzročiti višak plinova. Veterinar vam u nekim slučajevima može preporučiti terapeutsku hranu, posebno formuliranu za pravilnu mačju probavu.

Osim toga, vjetrovi su tek jedan razlog zašto mački ne biste trebali davati ljudsku hranu. Unatoč tomu što mačke toleriraju neku ljudsku hranu, bolje je držati se hrane specijalno formulirane upravo za njih, naglašava RSPCA. Naime, većina ljudske hrane neće zadovoljiti mačkine nutritivne potrebe, a neka hrana čak može biti i otrovna.

Prije nego što mački date ljudsku hranu, uvijek se konzultirajte s veterinarom, da vidite je li to uopće sigurno. Zapamtite da im takve poslastice treba davati u minimalnoj mjeri.

Vjetrovi i zdravstveni problemi

Vjetrove kod mačaka u rijetkim slučajevima mogu uzrokovati ozbiljne bolesti i paraziti kao što je Tritrichomonas foetus. Na Sveučilištu u Liverpoolu ističu kako kod mačaka koje se zaraze ovim parazitom vjetrovi mogu biti popraćeni "smrdljivim" proljevom. Ako vaša mačka pokazuje druge znakove gastrointestinalnih problema, uključujući proljev i povraćanje, a njihovi vjetrovi jako smrde, odmah je odvedite veterinaru kako bi on ustanovio leži li u pozadini svega ozbiljniji problem.

Budite sigurni da mačji vjetrovi uglavnom nisu razlog za brigu. Mačke vjetrove neće puštati često, a kad se to dogodi, one će time vjerojatno biti iznenađene koliko i vi. Mačke su elegantna bića; njihove vjetrove nećete uvijek čuti ili osjetiti jer uglavnom nemaju mirisa. Suptilni su i elegantni, kao i sama mačka.

U većini slučajeva samo joj se omaklo. Međutim ako jeste zabrinuti, svakako se obratite veterinaru. On vam može preporučiti kvalitetnu hranu za zdravlje probavnog trakta vaše mačke.

Biografija suradnice

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien spisateljica je, mama i dugogodišnja mačja mama čijom kućom vladaju dvije ruske plave mačke. Njezine radove objavljuju Care.com, What to Expect i Fit Pregnancy, za koje piše o ljubimcima, trudnoći i obiteljskom životu. Potražite je na Instagramu i Twitteru @brovelliobrien

 

Recenzenti: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA i Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »