Ima li moja mačka suhu kožu? - Preporuke i savjeti

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Ako se vaša mačka ljušti poput netom ispečene pite dok je mazite ili se konstantno češka, možda se pitate: " Ima li moja mačka suhu kožu?" Ako ste sigurni da krivci nisu buhe, morate doznati što točno vašu mačku tjera na češanje.

Simptomi i vjerojatni uzroci suhe kože

Pokoje suho mjesto na koži i povremeno češanje nisu neki pretjeran razlog za brigu, no kad češanje traje danima ili kad vaša mačka opsesivno gricka ili liže određeno mjesto, vjerojatno je vrijeme da provjerite ima li vaša krznena loptica iritaciju kože ili neki drugi ozbiljan problem. Svrbež koji je konstantan ili stalno prisutan na istom dijelu tijela mogao bi biti znak da vaša mačka mjestimice ima suhu kožu. Ostali simptomi suhe kože kod mačaka su peruti nalik ljuskice na krznu i mjesta bez dlake.

Jedan od uzročnika suhe kože mogao bi se kriti u njihovoj zdjelici. Prema Merckovu veterinarskom priručniku, mačke trebaju nutritivno uravnoteženu prehranu s adekvatnim količinama određenih masnih kiselina, bez kojih njihova koža može postati suha i ljuskasta, a krzno ostati bez sjaja. Upitajte svojeg veterinara za mačju hranu i provjerite trebate li prijeći na drugu hranu ili isprobati dodatak prehrani, kao što je riblje ulje. Međutim, imajte na umu da nakon veterinarove preporuke proces oporavka od suhe kože može potrajati i do mjesec dana.

Ako je koža vaše mačke suha uglavnom po sredini njezinih leđa, problem bi mogao biti u prekomjernoj težini. Udruga Cats Protection navodi da pretile mačke mogu imati poteškoća s čišćenjem, zbog čega im se na teže dostupnim mjestima mogu pojaviti suha koža, perut ili ljuštenje.

Koža i osjetljivost

Osjetljivost na elemente iz okoliša i ostale vanjske čimbenike čest je uzrok kožnih problema kod mačaka. Važno je znati što sve imate u domu, a da bi kod vaše mačke moglo uzrokovati iritaciju. Zapitajte se:

  • Jesam li na podovima, namještaju ili u zraku upotrebljavao/la neka nova sredstva za čišćenje?
  • Jesam li pokrivače ili tkanine prao/la drugim deterdžentom?
  • Je li moja mačka mogla pojesti nekakav lijek koji je pronašla negdje u kući?
  • Jesu li u dom došle nove životinje?

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili potvrdno i možete izolirati mogući uzrok, nazovite svojeg veterinara, opišite mu simptome i recite s čime je vaša mačka mogla biti u kontaktu. Veterinar će na temelju toga odlučiti trebate li doći u ordinaciju ili pričekati par dana da problem prođe.

Ne bi bilo loše ni porazgovarati sa svima u kućanstvu i sastaviti popis novih kozmetičkih sredstava ili sredstava za čišćenje koje ste donijeli netom prije nego se mačka počela češati. Mačkama mogu smetati i pelud, prašina i plijesan. Ako vaša mačka iznenada postane letargična, počne povraćati ili imati napadaje nedugo nakon što primijetite da se češe, smjesta je odvedite veterinaru. Možda pati od akutne osjetljivosti ili je pojela nešto otrovno.

Siva prugasta mačka se češe na stolac od šiblja u vrtu

Druga bića

Imajte na umu da bi, ako ste u dom doveli novu životinju, buhe mogle biti uzrok kožnih problema vaše mačke, čak i ako drugi ljubimci ne pokazuju znakove iritacije. Pročešljajte mačku češljem za buhe i presavijajte dijelove krzna, tražeći buhe ili njihov izmet (crni materijal koji ostavljaju za sobom). Čak i ako ne pronađete nikakve kukce, u pitanju bi mogli biti manji paraziti koji uzrokuju svrbež kao što su grinje, navodi PDSA. Usto, potražite crvenilo i ljuskava područja koji bi mogli biti znak gljivične infekcije, primjerice, dermatofitoze. Pratite promjene u svojem kućnom zvjerinjaku, kako biste s veterinarom mogli podijeliti informacije koje će mu pomoći odlučiti kako otkloniti problem svrbeža kod vaše mačke.

Rješenja za suhu kožu

Tražeći rješenja problema suhe mačje kože, možda ćete se htjeti okrenuti internetu ili prirodnim sredstvima iz kućne radinosti. PDSA upozorava da neki sastojci koji su sigurni za ljude, poput određenih esencijalnih ulja, mogu biti nadražujući, pa i otrovni za mačke. Upotrebljavajte samo proizvode razvijene ciljano za mačke i posavjetujte se s veterinarom prije nego što iskušate bilo kakvo sredstvo za ublažavanje iritacije.

Neke mačke mogu imati svrbež i crvenu, iziritiranu kožu zbog osjetljivosti na hranu. Pitajte veterinara može li dijetalna hrana za mačke pomoći vašoj mački.

Dok se bavite problemom svrbeža kod mačaka, svojoj mački uvijek nastojte skrenuti pozornost aktivnom igrom, kako bi što manje češala jedno područje koje se zbog toga može upaliti. Možete i upotrebljavati ovlaživače zraka u kući, a mački davati dosta vode kako bi ostala hidrirana.

Ako vaša mačka ima suhu kožu koja je svrbi, izgledno je da se uzrok tomu krije u vašoj kući, ali ga se isto tako vjerojatno lako može ukloniti. Veterinar vas može savjetovati kako prilagoditi svoj dom kako bi vašoj mački u njemu bilo ugodno i kako bi bila sretna!

Biografija suradnice

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger je majka kućnih ljubimaca koja svoj dom s radošću dijeli sa svojim krznenim lopticama, dvoje djece i suprugom. Kad ne podučava, piše ili vodi blog, Chrissie se voli družiti sa svim članovima svoje obitelji. Nastoji pisati članke koji vlasnicima pomažu da svojim ljubimcima pruže aktivnije i ispunjenije živote.

Vezani članci

Vezani proizvodi