Važne informacije o infekcijama donjeg urinarnog trakta i infekcijama mokraćnih puteva kod mačaka

Published by
Procijenjeno vrijeme čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Osjećaj straha i tjeskobe može utjecati na naše mačke jednako kao i na nas. Stres se može javiti kod vaše mačke iz više razloga. Možda ste se nedavno preselili ili doveli kući novog ljubimca ili člana obitelji. Bez obzira na slučaj, ako imate mačku pod stresom, mogao bi postojati i temeljni problem. Jedan od prvih načina za otkrivanje ovog problema je kada vaša mačka prestane koristiti nosiljku, popiški se na novom mjestu, rasprši po zidu ili ima problema s mokrenjem.

Nažalost, neuobičajeno mokrenje jedan je od najčešćih razloga zbog kojih se mačke ostavljaju u skloništima ili na otvorenom. Ako vaša mačka počne označavati svoj teritorij dalje od wc-a, to nije iz osvete ili inata; to je vjerojatno zato što nešto nije u redu. Iako bi to mogao biti problem u ponašanju, prvo bi trebalo isključiti zdravstveno stanje. Jedan od najčešćih medicinskih uzroka problema mokrenja je mačja bolest donjeg mokraćnog sustava.

Što je FLUTD(bolest donjeg mokraćnog sustava kod mačaka)?

Mačja bolest donjeg mokraćnog sustava ili FLUTD je pojam koji se koristi za opisivanje skupine poremećaja ili bolesti koja utječe na mačji donji mokraćni sustav (mokraćni mjehur ili mokraćni kanal). FLUTD se dijagnosticira nakon što se isključe uzroci poput infekcije mokraćnog sustava (UTI) ili bubrežnih kamenaca. Uzroci uključuju kristale ili kamenje u mjehuru, infekcije mokraćnog mjehura, začepljenje uretre, upale u mokraćnom mjehuru (ponekad se nazivaju intersticijski ili idiopatski cistitis) i druge abnormalnosti u mokraćnom traktu. FLUTD je jedan od najčešćih razloga zbog kojih vlasnici mačke vode veterinaru.

Znakovi upozorenja kod infekcija mokraćnog sustava mačaka

 • Naprezanje tijekom mokrenja: Mačji idiopatski cistitis može dovesti do naprezanja tijekom mokrenja, a na kraju može dovesti do ozbiljnijih situacija poput stvaranja kamenaca u mjehuru ili uretralnog čepa. Muške mačke su izloženije riziku od razvoja uretralnog čepa; ovo je životno opasno stanje zbog kojeg mačka gubi sposobnost mokrenja.
 • Česti pokušaji mokrenja: Mačke s FLUTD-om imaju česte nagone za mokrenjem, ali svaki put mogu izmokriti samo malu količinu.
 • Bolno mokrenje: Ako se vaša mačka  glasa dok mokri, to je znak da ih možda boli.
 • Krv u urinu
 • Lizanje područja genitalija i trbuha: Ovo je način na koji mačke smiruju bol.
 • Razdražljivost
 • Mokrenje izvan wc-a: Imajte na umu ako vaša mačka mokri na mjestima koja wc, posebno na hladnim površinama poput pločica ili kade.

Što učiniti ako sumnjate na FLUTD

Ako vaša mačka ima problema s mokrenjem i pokazivanjem drugih znakova FLUTD-a, posjetite veterinara što je prije moguće. Vaš će veterinar obaviti fizički pregled i prikupiti uzorke urina. Za postavljanje dijagnoze se mogu preporučiti i krvne pretrage, rendgen i ultrazvuk abdomena.

Većina slučajeva FLUTD-a poboljšava se bez liječenja, ali simptomi se mogu ponoviti. Iako možda nisu opasni po život, mogu biti neugodni pa liječenje može poboljšati ukupnu kvalitetu života. Iako liječenje FLUTD-a ovisi o osnovnom uzroku, uvijek je korisno povećati unos vode vašoj mački. Održavanje zdrave težine, hranjenje mokrom hranom i poticanje upotrebe wc-a također mogu pomoći. Međutim, određena stanja jednostavno se ne mogu liječiti kod kuće. Bakterijski cistitis treba liječiti antibioticima, dok kamenci moraju biti kirurški uklonjeni.

Uvijek je najbolje biti siguran. Jednostavan telefonski poziv veterinaru kada prvi puta primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma može vam pomoći da puno prije dijagnosticirate problem i uštedite mački duže razdoblje nelagode. Također je važno pratiti vašu mačku nakon dijagnoze FLUTD-a tijekom liječenja kako biste osigurali da se problem ne ponovi jer mačke dobro skrivaju bol.

Sprječavanje budućih infekcija urinarnog trakta kod vaše mačke

Nakon posjeta veterinaru, možete unijeti druge promjene kako biste smanjili vjerojatnost povratka FLUTD-a. Promjene u okolišu pokazale su da smanjuju stopu recidiva za 80 posto, a također mogu pomoći vašoj mački da koristi wc. To uključuje više vremena s mačkom, pristup prozorima i više igračaka. Također možete povećati broj wc-a u svom domu i pobrinuti se da su pravilno očišćeni.

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.