Savjeti za davanje pilula i lijekova mački

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Biti bolestan nikome nije zabavno, posebice kada morate uzimati lijekove. Ništa drukčije nije ni našim krznenim prijateljima. Bilo da je riječ o bolesti ili alergiji, mačkama su katkad potrebni lijekovi kako bi bile boljega zdravlja.

Donosimo vam korisne savjete kako svojoj mački davati pilule, da vam cijeli taj proces oboma bude manje stresan, a njima pomogne da se osjećaju bolje.

Kako držati mačku?

Nekim mačkama već i samo držanje izaziva stres. Svojoj mački pristupite pažljivo, obraćajte joj se blagim, umirujućim glasom dok ju podižete. Držanje za noge kako ne bi samo visjele može im pomoći i da se osjećaju ugodnije i sigurnije.

Kako mački dati pilulu?

Lijekovi za mačke obično dolaze u obliku pilula. Držeći pilulu u ruci, imajte na umu da su mačke pametna bića koja baš ne vole promjene u svojim rutinama, pa vam sigurno neće olakšati taj pothvat. Za razliku od psa, koji će rado progutati pilulu skrivenu u poslastici, mački ćete morati pristupiti proračunato.

Hand holding out pills over the top of a gray cat.

Ako vaša mačka ne odbija suradnju, pokušajte joj staviti pilulu izravno u usta. Nemojte ju samo ubaciti jer biste je mogli dovesti u opasnost od gušenja (ili bi vam je mogla odmah ispljunuti!). Ponudite joj zdjelicu sa svježom vodom kako bi je zalila.

"Mesna okruglica"

Druga metoda davanja pilule iziskuje malo lukaviji potez. Za početak, sakrijte pilulu u mačkinu uobičajenu hranu. Najprikladnija je polumokra mačja hrana, ali ako vaša maca jede samo suhu, pilulu joj svejedno možete dati u mokroj, bit će joj to prava poslastica.

No ako vaša mačka odbija pilulu u svojoj hrani, možete je pokušati navabiti "ljudskom" hranom, kao što je tuna. Posavjetujte se s veterinarom prije davanja bilo kakve druge hrane svojoj mački.

Mačji umak

Ako tražite drugu opciju za davanje pilule mački, moglo bi vam pasti na pamet zdrobiti pilulu u prah.

Ako pilulu smijete zdrobiti, možete to napraviti između dvije žlice ili investirati u napravicu za drobljenje/rezanje tableta koju možete pronaći u lokalnoj ljekarni ili trgovini za ljubimce.

Umiješajte zdrobljeni lijek u malu porciju mačjeg umaka koji će (nadajmo se) vaša mačka zdušno smazati. Snažan okus umaka zamaskirat će neugodan okus pilule. Mački lijek nikada nemojte davati u mlijeku jer većina mačaka ne probavlja mliječne proizvode. Ako odbije žlicu umaka, umiješajte joj ga u regularnu hranu, umakom prelijte suhu hranu ili ga umiješajte u mokru.

Tekuća formula

Ako vaša mačka odbija lijek ili je previše bolesna da bi normalno jela, veterinar bi joj mogao propisati lijek u tekućoj formuli, koji joj se uštrcava u usta s pomoću injekcije. Većina tekućih lijekova mora se držati u hladnjaku. Međutim, vjerojatnije je da će mačka prihvatiti lijek sobne temperature. Lijekove nikada ne podgrijavajte u mikrovalnoj. Zagrijati ga možete držeći injekciju u luci nekoliko minuta ili tako da je uronite u šalicu mlake (ne vruće) vode.

Kao što smo već napomenuli, držite svoju mačku na način da se osjeća sigurno i ugodno, a injekciju držite u svojoj dominantnoj ruci. Dopustite mački da lizne vrh injekcije kako bi okusila lijek, a zatim joj lijek polako uštrcajte u usta. Mlaz naciljajte prema grlu, ali pazite na to da mački glavu ne nagnete unazad kako ne bi slučajno udahnula malo tekućeg lijeka ili se ugušila.

Kad joj uštrcate lijek, držite joj usta zatvorena kako bi progutala tekućinu. Ne brinite ako ispljune malo lijeka, to je uobičajeno. Čak i ako vam malo lijeka završi u krilu, nemojte joj ga nadoknađivati, već pričekajte vrijeme za iduću dozu.

Kapi za oči i uši

Mačkama su katkad potrebne kapi, posebice ako pate od alergije. Baš kao kad im dajete pilulu ili tekući lijek, mačku morate sigurno držati.

Nakon toga joj možete dati nagradu, kako bi taj miris povezivala s pozitivnim osjećajem. Kada budete spremni ukapati kapi, drugom rukom mački držite kapke otvorenima, a dominantnom ukapajte lijek. Uglavnom je to najbolje raditi odozgo, odozdo ili s bočne strane glave nego izravno u lice, kako se mačka ne bi uznemirila kad dok se približavate. Mački nikad nemojte dodirnuti oko ni kapaljkom ni prstom.

Što se tiče kapi za uši, ukapajte kapi koliko je potrebno i mački nježno, kružnim pokretima promasirajte predio oko korijena uha. Vašoj se mački možda neće svidjeti nijedna od ovih metoda, ali kao i sa svim lijekovima, neophodna je za njezino zdravlje.

Pair of hands in blue latex gloves injects a calico cat in the back.

Određene bolesti, poput dijabetesa, iziskuju ubrizgavanje lijeka pod kožu. Pri davanju injekcija dobro će vam doći još jedan par ruku, stoga angažirajte pomoćnika da vašu mačku čvrstim, ali nježnim stiskom drži u ručniku.

Ovisno o lijeku može biti potrebna injekcija, no svakako zamolite veterinara da vam pokaže kako i gdje ju dati mački. Za svaku dozu uvijek koristite novu iglu i zapisujte vrijeme ubrizgavanja.

Svojoj mački nakon injekcije priuštite i dodatnu dozu maženja. Mačka će možda htjeti i malo biti nasamo, pustite je i da se nekamo sakrije ako joj je to potrebno. Upotrijebljenu iglu nikad ne bacajte u kantu za smeće, odložite je u posebni spremnik ili je odnesite u svoju ljekarnu ili veterinarsku ambulantu.

Ako mislite da je vaša mačka bolesna, svakako prvo dogovorite veterinarski pregled i dajte joj samo lijek koji vam propiše veterinar.

Ovi savjeti osmišljeni su samo kao prvi koraci za pomoć. Za sve što se tiče davanja lijekova svojoj mački svakako se najprije posavjetujte s veterinarom. Usto, podroban veterinarski pregled najbolja je metoda ispravne dijagnoze i planiranja liječenja.

Bilo da se radi o kratkoj kuri antibiotika ili lijekova koji se moraju uzimati cijeli život, mačji lijekovi ponekad su uistinu nužni. Vaša vam mačka možda neće zahvaliti, ali će biti sretna što je zdrava!

Biografija suradnice

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien spisateljica je, mama i dugogodišnja mačja mama čijom kućom vladaju dvije ruske plave mačke. Njezine radove objavljuju Care.com, What to Expect i Fit Pregnancy, za koje piše o ljubimcima, trudnoći i obiteljskom životu. Potražite je na Instagramu i Twitteru @brovelliobrien

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »