Opasne blagdanske biljke koje mačke trebaju izbjegavati

Published by
min read

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Blagdanske dekoracije pružaju slavljenički ugođaj, ali važno je pripaziti na biljke koje su za mačke opasne.

Teško je odoljeti prelijepim, živim biljkama koje su dostupne u ovo doba godine! Nažalost, neke od najpopularnijih blagdanskih biljaka štetne su, pa čak i otrovne za mačke. Izbjegavajte ove česte blagdanske biljke kako bi vaša mačka bila sigurna.

Božićna zvijezda

Čini se kao da blagdanski stol nije potpun bez prekrasne božićne zvijezde, njezinih tamnih listova i baršunasto crvenih latica. Ova tradicionalna blagdanska biljka tijekom godina stekla je lošu reputaciju kao visoko toksična biljka za mačke, ali nije toliko opasna kao neke druge biljke. Božićne zvijezde nisu opasne po život, ali mačka od nje može dobiti bolove u trbuhu ili proljev ako ju pojede ili poliže. Pomirite se s time da ćete u nekim biljkama uživati samo kod susjeda ili postavite biljku izvan dohvata mačke (ako u vašem domu postoji takvo mjesto!). Postoje i mnoge umjetne biljke koje mogu poslužiti kao blagdanska dekoracija bez opasnosti za vašu mačku.

Božićna jelka

Beige and white cat peeking through Christmas tree branches

Borovi su toksični za mačke, napominje Petcha, jer mogu uzrokovati oštećenje jetre i biti opasni po život. Ako želite imati živo drvce, odaberite jelu ili smreku. Osim toga, redovito čistite sve otpale iglice, bez obzira na vrstu drvca, jer su oštre i mogu biti opasne za unutarnje organe mačke. Prekrijte stalak za drvce kako mačke ne bi mogle piti vodu. Kao i kod umjetnih jelki, ostale opasnosti obuhvaćaju rušenje jelke ili gutanje štetnih ukrasa, kao što su uzice, kuglice, trake i šljokice. Mačke mogu biti nestašne i u lampicama koje trepere vidjeti razlog da se popnu na drvce. Ako je moguće, najbolje je učvrstiti drvce za pod ili zid kako ga mačka ne bi prevrnula i ozlijedila sebe ili nekog drugog. Što se tiče ukrasa i dekoracija, pazite da ne budu premaleni kako ih mačka ne bi mogla progutati i pokušajte izbjeći sve oštre predmete. Učvrstite ukrase za jelku kako ih mačka ne bi mogla skinuti. Iskopčajte lampice iz napajanja kad niste u blizini kako mačka ne bi doživjela strujni udar.

Imela i božikovina

Ukoliko želite na vrata objesiti imelu ili božikovinu, možda bolje razmislite i i odlučite se za umjetne biljke. Wesite PetMD upozorava: "Gutanje malih količina listova ili bobica može uzrokovati samo probavne smetnje. Međutim, veće količine mogu ugroziti kardiovaskularni sustav i mogu biti opasne po život." Budući da su obje ove blagdanske biljke visoko toksične za mačke, potpuno izbjegavajte imelu i božikovinu. Čak i ako se čini da su blagdanske dekoracije izvan dohvata vaše mačke, razmislite ponovo. Mačke su spretna i radoznala stvorenja i pronaći će način kako da dođu do njih. Osim toga, ne želite da vaša mačka doživi „poljubac ispod imele“!

Amarilis

Amarilis je poželjna blagdanska biljka jer je zabavno promatrati kako iz lukovice nastaje visok, veličanstveni cvijet. Međutim, to je za mačke (i pse) vrlo toksična biljka zbog prisutnosti kemikalije likorina. Prema Američkom društvu za prevenciju okrutnosti prema životinjama, moguće reakcije obuhvaćaju povraćanje, proljev i drhtavicu. Ne unosite ovu biljku u svoj dom.

Upoznajte se s potencijalno opasnim ili toksičnim biljkama, preporučuju VCA Animal Hospitals. Na primjer, ljiljani su vrlo opasni za mačke, a često su u blagdanskim cvjetnim buketima. Ako vaša mačka proguta toksičnu otrovnu biljku, odmah se obratite veterinaru.

Srećom, možete kupiti prekrasne umjetne biljke koje će ukrasiti vaš dom baš poput pravih, a ne morate ih ni zalijevati! Potražite inspiraciju u trgovinama ili se okušajte u samostalnoj izradi dekoracija. Samo pripazite da dekoracije ne sadrže lako odvojive malene dijelove koje bi vaš krzneni ljubimac mogao progutati.

Ako je vaša mačka osobito radoznala, pronađite druge načine da je udaljite od blagdanskih ukrasa. Isprobajte novi stup za grebanje ili mačju igračku. Dajte joj vlastito mačje drvce na koje će se penjati kako ne bi došla u iskušenje da se popne na vaše. Ako ju naučite da se drži podalje od vaših ukrasa, blagdani će biti ugodniji i za vas i za nju. Izbjegavanjem biljaka koje su opasne za mačke, omogućit ćete da i vaša mačka uživa u sretnim blagdanima!

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien je spisateljica, majka i dugogodišnja vlasnica kućnih ljubimaca čijim domom vladaju dvije plave ruske mačke. Njezini radovi pojavljuju se i na stranicama What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy i Care.com, na kojima piše o ljubimcima i obiteljskom životu. Potražite je i pratite Instagramu i Twitteru, @brovelliobrien

 

Related Articles

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »