Limfomi kod mačaka: Što trebate znati

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

O zdravlju svoje mačke najbolje ćete se brinuti budete li znali kako njezino tijelo funkcionira te na što treba paziti kad je bolesna. Evo što trebate znati o limfomima kod mačaka kako biste uvijek bili dobro informirani.

Limfomi kod mačaka

Mačji limfom je rak limfnog sustava koji se sastoji od limfocita (krvnih stanica) i organa (limfnih čvorova itd.). Može zahvatiti brojne sustave u mačkinu tijelu i najčešći je uzrok tumora leđne moždine.

Kako navode na Kraljevskom veterinarskom koledžu, mačji limfom najčešće je dijagnosticirani rak kod mačaka. Mnogo je tipova limfoma kod mačaka, no najčešći je crijevni limfom, znan i kao gastrointestinalni (GI) limfom. Način na koji ovaj rak može utjecati na vašu mačku ovisi o različitim faktorima.

Krupni plan indijskog para koji stoji u sobi u kući sa slatkom macom u rukama.

Uzroci

Pojava mačjeg limfoma povezuje se s virusom mačje leukemije (FeLV) i u manjoj mjeri s virusom mačje imunodeficijencije (FIV). Kod mačaka pozitivnih na mačju leukemiju rak se obično razvije u ranijoj dobi. S obzirom na raširenost testiranja i cijepljenja, te činjenicu da većina mačaka danas boravi u zatvorenome, limfomi su u današnje vrijeme kod mlađih mačaka rjeđi. Kod mačaka negativnih na taj virus limfom se češće javlja u starijoj dobi.

Plavi križ navodi kako izlaganje duhanskom dimu kod mačaka može povećati rizik od limfoma. Dok pasivno pušenje može biti opasno za sve ljubimce, mačke su osobito ranjive. Ne samo da udišu dim iz zraka, već i dok se čiste mogu progutati otrovne čestice koje im se nakupe na krznu.

Tipovi limfoma kod mačaka

Kako je limfni sustav u kontaktu sa svakim drugim sustavom u tijelu, limfomi mogu zahvatiti bilo koji organ. U glavne tipove limfoma ubrajaju se:

 • Alimentarni (probavni trakt)
 • Medijastinalni (prsni koš)
 • Renalni (bubrezi)
 • Nazalni (nos)
 • Spinalni (kralježnica)
 • Kutani (koža)
 • Multicentrični (što znači da je zahvaćeno više organa, najčešće slezena i jetra)

Simptomi limfoma kod mačaka

Simptomi mačjih limfoma ovise o zahvaćenim organima. Evo nekih od znakova na koje valja obratiti pozornost, ovisno o tome gdje se limfom nalazi:

 • Probavni trakt: Povraćanje, proljev, zatvor, gubitak teka, mršavljenje, letargija i krvava stolica.
 • Prsni koš: Izraženo disanje na usta, kašljanje, gubitak teka, mršavljenje, povraćanje.
 • Bubrezi: Učestalo pijenje i uriniranje, mršavljenje, gubitak teka.
 • Nos: Kronični nazalni iscjedak, krvavi nos, natečen nos, kihanje, gubitak teka, iscjedak iz očiju i glasno disanje.
 • Kralježnica: Slabost ili paraliza stražnjih nogu.
 • Koža: Svrbež, otpadanje dlake i krvavi tumori kože.

Ako kod svoje mačke primijetite bilo koji od ovih znakova, smjesta se obratite veterinaru. On može uspostaviti dijagnozu i propisati najbolji način liječenja.

Dijagnoza

Dijagnoza limfoma uspostavlja se s pomoću kombinacije informacija. Ako veterinar sumnja na limfom, pitat će vas o životnom stilu i povijesti bolesti vaše mačke. Vjerojatno će obaviti pregled mačke, laboratorijske pretrage (uključujući krvnu sliku, analizu urina i testiranje na FeLV i FIV) i snimanja poput radiograma i ultrazvuka.

Pretrage koje preporuči vaš veterinar varirat će ovisno o tipu limfoma na koji sumnja. U slučaju natečenih limfnih čvorova, na primjer, mogao bi izvesti biopsiju. Tu je riječ o uzimanju malog uzorka zahvaćenog tkiva i provjeri prisustva tumornih stanica.

Riđa maca u veterinarskoj klinici

Liječenje

Liječenje limfoma kod mačaka za cilj ima dovođenje raka u remisiju (eliminaciju svih znakova i simptoma) i maksimalno poboljšavanje kvalitete mačkinog života što je duže moguće. S obzirom na to da je limfom najčešće široko raširen u tijelu, tumači Plavi križ, kemoterapija je metoda kojoj se češće pribjegava nego operativnom zahvatu. Mačke na to liječenje obično dobro reagiraju i uglavnom nemaju neugodnih nuspojava kao ljudi, kao što su ispadanje kose ili mučnine. 

Ako kemoterapija nije opcija, veterinar bi vam mogao preporučiti zračenje ili u rjeđim slučajevima operaciju. Mačke dobivaju i lijekove kao što je prednizon (steroid), koji pomažu u borbi sa simptomima.

Prognoza

Većina mačaka uz kemoterapiju dođu u stanje privremene remisije kliničkih simptoma i nastavljaju živjeti dobrim životom. Kod nekih mačaka ta remisija može trajati i do nekoliko godina, ovisno o svakoj mački ponaosob. Prognoza će, međutim, varirati ovisno o tipu limfoma, tome je li mačka pozitivna na FeLV i/ili FIV te samu lokaciju raka. Mačke pozitivne na ove viruse često imaju lošiju prognozu. 

Vlasnici bi se s veterinarom trebali konzultirati i u vezi prehrane mačaka s limfomom.

Prevencija

Limfom se ne može spriječiti, no možete poduzeti mjere kojima ćete umanjiti izglede da ga vaša mačka dobije.

Ne puštajte mačku van

Time ćete spriječiti kontakt s mačkama pozitivnima na FeLV i FIV viruse.

Testiranje na FIV i FeLV

Ako je moguće, testirajte svoju mačku već od najranije dobi. Ako u vaše kućanstvo dolazi nova mačka, svakako ju testirajte prije nego što je dovedete u kontakt sa svojom mačkom.

Cijepite mačiće protiv FeLV-a

Cjepivo za FIV trenutno ne postoji, no mačku možete cijepiti protiv FeLV-a. Ako vaša mačka izlazi van, pazite na to da je redovito cijepite.

Neka mačka živi u okruženju bez dima

Pasivno pušenje štetno je za sve, a Plavi križ navodi da to uključuje i mačke.

Redovito posjećujte veterinara

Rano otkrivanje je ključno. Vodite mačku na pregled dvaput godišnje i jednom godišnje zatražite krvne pretrage za mačke starije od 7 godina.

Napredak u medicini i bolja edukacija vlasnika pospješuje nam izglede u borbi protiv raka. Svojoj mački možete pomoći da živi kvalitetnim životom pazeći na ove korake, od ranog otkrivanja do umanjivanja rizičnih faktora.

Biografija suradnice

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002. je diplomirala na Veterinarskom fakultetu sveučilišta UC Davis. Ima 16-godišnje iskustvo u veterini za male životinje, poznata je međunarodna predavačica i autorica veterinarskih radova, a educiranje vlasnika o boljoj brizi za svoje krznene ljubimce njezina je velika strast.