Razlozi zašto mačka povraća nakon jela


Vlasnici mačaka ponekad krive novu mačju hranu ako se mačka odmah ispovraća nakon jela. Povezanost se čini logičnom, ali drugi čimbenici mogu upućivati na uzrok u ponašanju.

Regurgitacija

Regurgitacija ili izbacivanje progutane hrane kroz usta može se pojaviti ako mačka zbilja obožava novu hranu ili se natječe s drugim ljubimcima u kućanstvu oko hrane. Evo što se događa: mačka jede toliko brzo da guta bez žvakanja pa proguta i mnogo zraka. Veliki komadi hrane i mjehuri zraka u želucu vjerojatno će se vratiti natrag. Ako mačka povrati cijeli komad hrane ubrzo nakon jedenja, vjerojatno se radi o regurgitaciji.

Što učiniti?

Ako smatrate da vaša mačka jede prebrzo i regurgitira, napravite sljedeće kako biste smanjili rizik.

  1. Dajte joj manje obroke i češće, sve dok ne primijetite da jede sporije.
  2. Umjesto duboke posudice, stavite mačju hranu na ravnu i široku površinu, kao što je pladanj za kolače. Time se komadići ravnomjerno raspoređuju, što je primorava da jede sporije. Također se sprječava da usta pretrpa hranom.

Prijelaz na novu hranu

Prebrzi prijelaz na novu mačju hranu također može uzrokovati povraćanje. Miješajte sve veću količinu hrane sa starom hranom tijekom razdoblja od sedam dana kako biste izbjegli neugodnosti.

Ako vaša mačka pokazuje znakove nelagode nakon jela ili povraća intenzivno ili bez prestanka, odmah se obratite veterinaru. Uvijek je dobro posavjetovati se s veterinarom prije promjene mačje hrane.