Vlasnici mačaka: Dovođenje mačke kući

Ako ste novi vlasnik mačke, količina novih informacija može vam se činiti zastrašujućom. Čak i ako ste već imali mačku, nabavka nove mačke može biti istovremeno uzbudljivo i naporno iskustvo. Lako je previdjeti nešto što bi vašoj mački moglo biti potrebno kako bi joj život bio udobniji, osobito tijekom prvih nekoliko dana ili tjedana u vašem domu. Sljedećih deset savjeta pomoći će vam da provjerite imate li vi i vaša nova mačka sve što vam je potrebno kako biste joj pružili najbolju moguću njegu.

Prije njezinog dolaska kući

Prije nego što vaša nova krznena prijateljica stigne u vaš dom, pripremite okruženje, svoju obitelj i sebe kako bi se što bezbolnije privikla na svoj novi život.

1. Uklonite potencijalne toksine

To je važan korak za sigurnost vaše mačke. Mačke skaču, penju se i uvlače u skučene prostore, stoga gledajte i gore i dolje kako biste otkrili potencijalne opasnosti, uključujući kućanska sredstva za čišćenje i druge kemikalije. Ne zaboravite kućne biljke. Mnoge uobičajene biljke, uključujući begonije, ljiljane i bambuse toksične su za mačke ako ih pojedu, a nažalost mačke vole jesti biljke. American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) pruža sveobuhvatan popis biljaka koje su toksične za mačke, ali radi sigurnosti i mačke i biljaka najbolje je sve biljke i cvijeće premjestiti tako da ih mačka ne može grickati.

2. Dovršite pripremu svog doma za mačku

Mnoge mačke vole gristi kabele i žice. To predstavlja rizik od davljenja, kao i od strujnog udara ako pokuša pojesti kabel. Osigurajte sve kabele napajanja, kao i uzice za podizanje zavjesa te žaluzina, konce za šivanje i igle, dekorativne vezice i sve ostalo što podsjeća na konopce. Prođite kroz kuću i provjerite ima li bilo kakvih otvora kroz koje bi se mačka mogla provući u kanalizaciju, tavan, skučene prostore ili sl. gdje bi mogla ostati zaglavljena. Dvaput provjerite jesu li takvi prolazi zatvoreni. Ako imate vrata za psa, provjerite ne može li kroz njih pobjeći. ASPCA preporučuje postavljanje čvrstih zaslona na sve prozore ako ih već nemaju i postavljanje čvrsto zatvarajućih poklopaca na koševe za otpad.

little girl with a dog and a cat on a bed of yellow color

3. Razgovarajte sa svojom obitelji

Ako dijelite svoj dom s drugim osobama, uključite ih u nabavku nove mačke i unaprijed odredite tko će biti odgovoran za hranjenje, čišćenje kutije s pijeskom i ostalo. Ako imate djecu, odredite pravila i razgovarajte s njima o sigurnim načinima igranja s mačkom.

4. Pripremite svoje ostale ljubimce

Ako vaša nova mačka neće biti jedini ljubimac u kućanstvu, morate isplanirati postupno upoznavanje. PetMD preporučuje da se trenutni ljubimci upoznaju s novim tako da im omogućite da pomirišu nešto na čemu je spavao ili s čime je bio u interakciji, prije nego što ga dovedete kući. Pripremite siguran, manji prostor na kojem će prvih nekoliko dana provesti u izolaciji, npr. kupaonicu. To omogućuje da se u miru privikne na novo okruženje. Ondje se može skloniti od neželjene pozornosti drugih članova obitelji.

5. Kupite potrebnu opremu

Posudice za hranu i vodu te kutija s pijeskom i pijesak za mačke pokrivaju samo osnovne potrebe. Dobar vlasnik nastojat će također postići da mačka bude sretna i da joj bude udobno. Stoga će vam trebati pribor za uređivanje, kao što su četka za mačke, mačji šampon i rezači pandži, različite igračke za mačke i barem jedan krevet za mačku. Ako želite da se kloni namještaja, vjerojatno ćete trebati krevet za mačku u svakoj prostoriji. Razmislite o drvetu za mačku koje će joj pružiti alternativu skakanju na ormare i stolove te zadovoljiti njezin nagon za penjanjem na povišena mjesta. Stupovi ili podlošci za grebanje alternativa su oštrenju njezinih pandži na namještaju ili tepihu.

6. Opskrbite se kvalitetnom hranom

Da biste izbjegli probavne smetnje, novu je hranu najbolje uvesti postepeno. Stoga, ako je moguće, pokušajte nabaviti tjednu zalihu hrane koju je dobivala kod uzgajivača ili u prihvatilištu i postepeno je prebacite na vašu preferiranu marku uravnotežene mačje hrane bogate nutrijentima.

Kad stigne kući

U danima i tjednima nakon dolaska mačke u vaš dom poduzmite ove korake kako biste joj pomogli da se privikne na novu okolinu i pružili joj najbolju moguću njegu.

7. Dogovorite kontrolni pregled

Čim budete mogli, napravite kontrolni pregled kod veterinara i obavite sva potrebna cijepljenja. Veterinar također može odrediti treba li mačku sterilizirati iz različitih zdravstvenih i sigurnosnih razloga. Ako još niste pronašli veterinara, zatražite savjet prijatelja ili članova obitelji koji su možda zadovoljni uslugama nekog od lokalnih veterinara. Zapamtite, osim vas i vaše obitelji, veterinar je najvažnija osoba za zdravlje i sreću vaše mačke.

8. Nabavite joj nakitPet tabby cat laying in a residential window. Shallow depth of field with focus on eyes.

Nezgode se događaju bez obzira koliko ste pažljivi. Ako se vaša mačka izgubi, ogrlica s oznakom identiteta sadrži podatke za kontakt koji povećavaju izglede da je pronađete. Mnoga prihvatilišta označavaju mačke mikročipovima prije nego što napuste prihvatilište, stoga se informirajte o ovom programu koji je koristan u slučaju da mačka odluta.

9. Što prije krenite s lekcijama

Mlade mačke možda će morati naučiti da koriste kutiju s pijeskom, a mačke svih životnih dobi morat će naučiti kućna pravila. Obeshrabrite nepoželjna ponašanja tako da je prekinete u onome što radi i preusmjerite joj pažnju glasnim zvukom. Nagradite je poslasticama kad radi ono što treba. Pokušajte postaviti samoljepljive trake s ljepljivom stranom okrenutom prema gore na namještaj i druge površine koje ne želite da grebe. Mačjom metvicom možete je privući prema poželjnim objektima, kao što su mačji kreveti i stupovi za grebanje.

10. Vježbajte njezin duh i tijelo

Mačkama lako postane dosadno, a takve mačke često su nestašne. Mačje igračke će je zabaviti i aktivirati joj um te joj pomoći da ostane u formi. Ako je moguće, napravite joj mjesto za sjedenje pokraj prozora na kojem će sjediti te promatrati ptice, vjeverice i ljude. Omogućite joj da trenira svoje lovačke nagone tako što ćete joj sakriti poslastice i igračke po kući i pustiti je da ih traži.

I na kraju, vaša mačka treba sigurnost i ljubav, a cilj svakog vlasnika mačke je pružiti joj ono što joj je potrebno. Primjenom ovih savjeta moći ćete se opustiti znajući da su njezine glavne potrebe zadovoljene i usmjeriti se na izgradnju odnosa sa svojim novim prijateljem.

Biografija autora

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus vlasnica je kućnih ljubimaca i blogerica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše s krilom punim krznenih životinjica.