Namirnice koje su opasne ili otrovne po mačke

Published by
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Kad su mace u pitanju, valja se pobrinuti za to da dobivaju najbolju mačju hranu, najprimjereniju njihovim nutritivnim potrebama. S vremena na vrijeme može vas uhvatiti želja da im date ostatke sa stola ili posebne poslastice, ali imajte na umu da određene namirnice za mačke mogu biti otrovne.

Evo nekih od za mačke najotrovnijih namirnica.

Luk i češnjak

Luk, češnjak, šalot (luk kozjak) i mladi luk mogu izazvati oštećenja crvenih krvnih zrnaca vaše mace i dovesti do anemije. Te su namirnice generalno otrovne kad ih se pojede u velikim količinama, ali otrovne mogu biti i ako se uzmu u svojem koncentriranom obliku, npr. mješavini za juhu od luka ili češnjaku u prahu.

Mačke sa simptomima letargije, slabosti, smanjenog apetita, blijedih desni i narančastog do tamnocrvenog urina smjesta bi trebalo odvesti veterinaru.

Prugasta maca prilazi ženi po naslonu za ruke zelenobijelog kauča.

Sirova jaja, sirovo meso i kosti

Kod mačaka, baš kao i kod ljudi, konzumacija sirovih jaja i sirova mesa može dovesti do zaraze salmonelom ili E. coli. Simptomi su različiti, ali mogu uključivati povraćanje, proljev i letargiju. Sirova jaja sadrže i enzim koji može dovesti do problema s kožom i krznom.

Salmonela i E. coli mogu se prenijeti i na ljude, stoga pazite na to da nakon kuhanja dobro operete ruke, a svoju macu držite podalje od ovih sirovih namirnica.

Maci ne dajte ni da jede sirove kosti jer bi se njima mogla ugušiti ili bi joj mogle ozlijediti probavni trakt ili oštetiti zube.

Čokolada i napitci s kofeinom

Svi smo čuli da čokolada može biti smrtonosna za pse, ali može biti i jednako tako otrovna po mačke. Čokolada sadrži tvari naziva metilksantini, koje mogu uzrokovati povraćanje i proljev, povišenu tjelesnu temperaturu, grčenje mišića, poremećen ritam otkucaja srca, abdominalne tegobe, povećanu žeđ i napadaje. Metilksantini su prisutni i u napitcima koji sadrže kofein, pa ih zato valja izbjegavati. Primijetite li neki od ovih simptoma na svojoj maci, obratite se veterinaru. Općenito se može reći da su tamne čokolade opasnije od bijelih i čokolada s mlijekom.

Alkohol i sirovo tijesto

Alkoholna pića i hrana koja sadrži alkohol mogu biti opasni za vašu mačku. Alkohol može izazvati povraćanje, proljev, drhtavicu, dezorijentaciju, probleme s disanjem, komu, pa čak i smrt. Važno je i držati mačku podalje od sirova tijesta jer ono u stomaku može narasti ili proizvesti alkohol. Ako mislite da je vaša maca progutala i malu količinu alkohola, smjesta je odvedite veterinaru.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Premda mačke vole piti mlijeko, to ne znači nužno da je ono dobro za njih. Mačke imaju poteškoća s probavljanjem laktoze iz mlijeka, što može izazvati trbušne tegobe ili proljev. Većina mačaka laktozi je izložena samo u najranijoj dobi, dok još sišu majčino mlijeko. Kako od majčina mlijeka žive svega nekoliko tjedana, njihov probavni sustav nije prilagođen ponovnoj konzumaciji laktoze. Stoga, iako neke mačke mlijeko podnose bez problema, zbog mogućih probavnih problema nije preporučljivo da konzumiraju išta osim majčina mlijeka dok su još mačići.

Grožđe i grožđice

Iako se ne zna točno zašto, čak i mala količina grožđa ili grožđica kod vaše mace može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, pa i zatajenje bubrega.

Opetovano povraćanje i hiperaktivnost rani su znakovi toga, prisutni u prvih 12 sati od unošenja tih namirnica. Drugi znakovi, koji se pojavljuju unutar 24 sata, uključuju letargiju, proljev, smanjen apetit, bol u trbuhu i zastoje u mokrenju.

Iako nuspojave kod nekih mačaka neće biti prisutne, najbolje im je uopće ne davati grožđe i grožđice, već ih skloniti s radnih površina, stolova i ostalih mjesta dostupnih vašoj maci. Ako mislite da je vaša mačka pojela grožđe ili grožđice, odmah se obratite veterinaru.

Pseća hrana

Pseća hrana za mačke nije otrovna, ali nije ni primjerena za njihovu dugoročnu prehranu. Zaklada za životinje navodi da psi i mačke imaju sasvim različite nutritivne potrebe, mačkama je potrebno više bjelančevina i aminokiselina kao što su taurin i arginin. Pseća hrana ne sadrži dovoljno tih esencijalnih nutrijenata, što s vremenom kod mačaka može dovesti do nedostataka u ishrani i zdravstvenih problema.

Ne dozvolite da vaša mačka dođe do opasne hrane

Život i dobrobit vaše mace ovisi o vrsti hrane koju jede. Držanjem otrovne i opasne hrane izvan njezina dosega i brigom oko toga da joj omogućite uravnoteženu prehranu pomoći ćete joj da ostane zdrava.

Evo nekoliko laganih savjeta o tome kako macu spriječiti da pojede opasnu i otrovnu hranu:

 • Hranu držite izvan mačkina dosega. Ako je vaša maca znatiželjna, možda ćete na ormariće morati montirati zatvarače.
 • Ne puštajte svoju macu na radnu površinu dok kuhate ili jedete.
 • Nemojte joj davati ostatke sa stola.
  Osobito je važno biti pažljiviji za vrijeme blagdana. Tada ih vjerojatno intrigira više „ljudske hrane” koja im može prouzročiti probavne tegobe ili im ozbiljnije nauditi.

Ako primijetite ili sumnjate na to da je vaša maca pojela neku od tih namirnica, odmah je odvedite veterinaru. Dok će neke namirnice vašoj mački prouzročiti tek blažu neugodu, neke mogu biti znatno opasnije po njezino zdravlje. U slučaju ikakvih sumnji za savjet se obratite veterinaru.

 

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »