PREHRANA I HRANJENJE: Mačka

Pitate se čime hraniti svoju mačku? Ovi članci trebali bi pomoći.  

0 Results ordered by

Relevance

Zdrav život započinje od prehrane.

Bez obzira na to jeste li tek nabavili mačku ili ona ulazi u novu životnu fazu, vjerojatno se pitate dobiva li vaša mačka sve nutrijente koji su joj potrebni. Istina, kvalitetna i uravnotežena prehrana vašeg ljubimca najbolje je što možete učiniti za njegov dug i zdrav život.

Najbolja prehrana za vašu mačku

Cilj je svakog vlasnika mačke omogućiti joj sretan život, a sve kreće od pravilne prehrane. Osim mnogo vode, mačka treba hranu prilagođenu za njezinu životnu fazu. Uvijek se pobrinite da hrana sadrži bjelančevine i ugljikohidrate, vitamine, minerale i određene vrste masnoća. Ako vaša mačka ima poteškoća s probavom, urinarnim traktom, kožnim alergijama ili zubima, možete potražiti posebnu hranu predviđenu upravo za te potrebe. 

Promjena hrane mačke

Mnogi misle da mačke trebaju cijeli život jesti istu hranu. Istina je da se prehrambene potrebe mačaka mijenjaju zbog čimbenika kao što su životna faza, razina aktivnosti i opće zdravstveno stanje. Na primjer, hrana starije mačke s niskom razinom natrija, bjelančevina i masti može biti sjajna ako treba izgubiti koji kilogram. No ta ista hrana ne bi bila dovoljna za mlade mačke koje trebaju dodatne nutrijente kako bi se pravilno razvijale. 

Hrana koju treba izbjegavati

Vjerojatno se možete sjetiti nekih razloga zbog kojih mačka ne bi trebala sjediti za stolom. Jedan od njih je to što ljudska hrana nije dobra za njezino zdravlje i za male životinje često sadrži previše kalorija. Također, može biti otrovna za mačke. Postoje mnoge namirnice koje su otrovne za mačke i stvari u kućanstvu na koje treba paziti, ali evo nekih uobičajenih problema s hranom koje treba uzeti u obzir. Luk i češnjak otrovni su za mačke i mogu kod njih uzrokovati anemiju. Čak i mala količina alkohola otrovna je za mačke. Ako primijetite da se mačka ponaša čudno nakon konzumacije nečeg od navedenog, važno je odmah se obratiti veterinaru.