Vlažna ili suha hrana za mačke: Koja je bolja?

Kad nabavite mačku, možda će vam biti teško odlučiti se između vlažne ili suhe hrane. Obje vrsta sjajan su izvor nutrijenata ako odaberete kvalitetan proizvod i neki se vlasnici odlučuju pomiješati obje vrste. Naravno, svaka vrsta hrane ima svoje prednosti i nedostatke. Evo što trebate znati kako biste donijeli najbolju odluku.

Vlažna hrana: Prednosti

Vlažna je hrana konzervirana u već pripremljenim porcijama koje mačkama odgovaraju. Mačke kojima su dijagnosticirane neke bolesti također mogu imati koristi od vlažne hrane. Viši sadržaj vlage u većini konzerviranih proizvoda pruža mačkama s urinarnim i bubrežnim bolestima više vode, kako navodi PetMD, što im pomaže da lakše izbace urinarne kristale i smanje rizik od formiranja kristala. Također se sprječava dehidracija tipična kod bubrežnih bolesti. Vlažna hrana za mačke može biti dobar način hidracije mačke, ako ima drugih zdravstvenih poteškoća.

Vlažna hrana: Nedostaci

Međutim, vlažna hrana ima neke nedostatke. Ista količina vlažne hrane obično je skuplja od suhe, stoga neki vlasnici mogu preferirati suhu hranu iz financijskih razloga. Otvorene limenke trebaju poklopce odgovarajuće veličine kako bi ostale svježe tijekom pohrane i da bi se spriječilo širenje mirisa na ostale namirnice u hladnjaku (pohranite ih u hladnjaku kako se sadržaj ne bi pokvario). No neke mačke ne vole hladnu hranu, stoga ćete njihovu konzerviranu hranu morati staviti u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i podgrijati 3-5 sekundi. Ako mačka nije osobito gladna, možda će ostaviti komade vlažne hrane u posudici ili na tanjuru, a takvu hranu treba baciti nakon što je više sati bila na otvorenom.

Također, ako imate dugodlaku mačku ili ako je svijetle boje, vlažna hrana možda vam se neće svidjeti zbog mrlja koje ostaju na nosu i brkovima. Ali mačke se pomno uređuju i obično si očiste lice, a s vremenom bi trebale naučiti da stvaraju manje nereda tijekom jela. Ako je vaša mačka pomalo lijena i ne čisti redovito za sobom, pokušajte joj davati hranu na plitkom tanjuru i kupite vlažne maramice sigurne za mačke kako biste joj očistili lice.

Suha hrana: Prednosti

Suha hrana za mačke dostupna je u praktičnim vrećicama, u kojima ostaje svježa do isteka roka trajanja ako nakon upotrebe hermetički zatvorite vrećicu. Također je jeftinija od vlažne hrane, a budući da se može pohraniti na dulji rok, iziskuje manje financijske izdatke.

Neke su mačke savršeno zadovoljne sa suhom hranom koju ostavite da se hrani po želji, što znači da joj ostavite zdjelicu punu hrane da pomalo gricka tijekom dana. Druge se mačke pretrpavaju hranom i treba im davati samo manje porcije. Nasreću, možete jednostavno upotrijebiti mjernu čašu kako biste kontrolirano dozirali svaki obrok za pretile ili proždrljive mačke.

Suha hrana kao što je Ideal Balance™ pruža sjajnu mješavinu proizvoda koje vaša mačka treba, baš kao i vi u vašim obrocima.

Suha hrana: Nedostaci

Za bolesne mačke suha hrana možda neće biti tako korisna kao konzervirana jer sadrži manje vlage koja inače pomaže u probavi. Tu je ključno posavjetovati se s veterinarom koji će vam pomoći da odaberete najbolju hranu za potrebe vaše mačke. Imajte na umu da je starijim mačkama teže jesti suhu hranu nego vlažnu, osobito ako imaju problema sa zubima ili desnima. Meka konzistencija konzervirane mačje hrane može biti prikladnija za starije mačke od hrskavih komadića koje su jele kad su bile mlađe.

Miješano hranjenje

Ako koristite obje vrste hrane, svojoj mački možete pružiti najbolje od svake od njih. Tako joj možete davati suhu hranu ujutro, a vlažnu navečer. Tako po želji može tijekom dana grickati suhu hranu ako želi, a prije spavanja možete odbaciti preostalu vlažnu hranu. Također možete pomiješati suhu hranu s vlažnom hranom, što joj također može pomoći da dobije potrebnu vlagu u obroku. Napominjemo, međutim, da je važno kontrolirati veličinu obroka kako bi mačka dobila potrebne nutrijente, a istovremeno održala zdravu tjelesnu težinu.

Bez obzira na to koju vrstu mačje hrane odaberete, suhu ili vlažnu, odgovor na to pitanje nije jednostavan. Svaka je mačka jedinstvena te ima vlastiti ukus i preferencije. Posavjetujte se s veterinarom ako imate bilo kakvih pitanja o odabiru vlažne ili suhe mačje hrane i pustite da vas u tome bar dijelom vodi i ukus vašeg krznenog prijatelja.

Biografija autora

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert autorica je knjiga, slobodna spisateljica i blogerica iz Virginije. Na svom imanju od 17 hektara u Virginiji brine se za šest mačaka iz prihvatilišta i psa koji se zove Shadow.