Hrana za mačke bez žitarica: Što trebate znati

Potrošači danas čitaju etikete na proizvodima više nego ikad te istražuju koja hrana ne sadrži nepoželjne sastojke, npr. gluten, masnoće i šećer, između ostalog. Oprez sofisticiranih vlasnika ljubimaca sada obuhvaća i hranu za njihove četveronožne članove obitelji. Na posljetku, svom ljubimcu želite davati hranu koja će ga održavati zdravim i sretnim u predstojećim godinama!

Zanimanje za ono što se stavlja u hranu za kućne ljubimce posljednjih je godina dovelo do brojnih hrana za mačke koje ne sadrže žitarice. No je li hrana bez žitarica odgovarajuća opcija za vašu mačku? Mnogi vlasnici mačaka, koji odabiru hranu bez žitarica, smatraju da žitarice imaju malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost i zapravo uzrokuju alergije kod mačaka. No jesu li te pretpostavke točne? Evo odgovora na neka od najčešćih pitanja o hrani za mačke bez žitarica i trebate li takvu hranu razmatrati kao opciju za svog ljubimca.

Što je hrana za mačke bez žitarica?

Hrana za mačke bez žitarica je upravo ono što i sam naziv kaže: hrana za mačke proizvedena bez žitarica. Uobičajene žitarice u hrani za mačke obuhvaćaju pšenicu, kukuruzni škrob i rižu.

Woman playing with cat

Većina mačaka ne zahtijeva hranu bez žitarica. No postoje neke mačke, poput onih kojima je veterinar dijagnosticirao alergiju na žitarice, koje trebaju takvu hranu. Međutim, mačke s dijagnosticiranim alergijama na žitarice su rijetke. U studiji koju objavljuje Veterinary Dermatology kukuruz je ustanovljen kao jedan od najmanje vjerojatnih izvora alergije na hranu kod mačaka. Od 56 mačaka u studiji s alergijama na hranu kukuruz je bio odgovoran za četiri slučaja alergija. Četrdeset pet mačaka patilo je od alergija povezanih s govedinom, mliječnim proizvodima i/ili ribom. Kako prepoznati alergiju na hranu kod mačaka? PetMD navodi moguće simptome alergija na hranu, kao što su:

  • Svrab
  • Prekomjerno uređivanje
  • Prekomjeran gubitak dlake
  • Područja bez dlake
  • Kožne upale
  • Rane i kraste
  • Osjetljiva mjesta

Vrstu alergije svoje mačke možete odrediti tako da kod veterinara obavite eliminacijske probe, što je zlatni standard u dijagnostici alergija na hranu. To može pomoći u određivanju uzroka mačjih poteškoća. Ako imate bilo kakvih nedoumica, za određivanje alergija najvažnije je obratiti se veterinaru.

Two gray and white cats look up in anticipation.

Ako hrana ne sadrži žitarice, znači li to da nema ni glutena?

Više od 3 milijuna Amerikanaca pati od celijakije, bolnog stanja koje se regulira prehranom bez glutena. No dobra je vijest da nema znanstvenih dokaza o postojanju te bolesti kod mačaka, prema izvoru PetMD. Stoga, kada je riječ o mačjoj hrani, važno je imati na umu da hrana bez žitarica ne znači hrana bez glutena. Umjesto žitarica, hrana za mačke koja ih ne sadrži koristi sastojke poput krumpira, jabuka i graška, koji sadrži gluten. Zapravo, neke od hrana za kućne ljubimce bez žitarica sadrže iste ili veće količine ugljikohidrata od onih koje sadrže žitarice. Ti ugljikohidrati doprinose kompletnoj i uravnoteženoj prehrani mačaka, što je ključno za njihovo zdravlje.

Mogu li mačke probavljati žitarice?

Još jedna česta predrasuda je da hrana za mačke bez žitarica znači da je bogata bjelančevinama. Bjelančevine su osobito važne za prehranu mačaka jer su, za razliku od mnogih drugih životinja, one kod mačaka glavni izvor energije. Ono što mnogi ne shvaćaju (57 posto vlasnika mačaka, prema PetMD istraživanju) je da iako veći dio bjelančevina za mačke treba dolaziti iz životinjskih izvora, njihovi su organizmi dobro prilagođeni probavljanju i apsorpciji nutrijenata iz visoko kvalitetnih biljnih izvora.

Zapravo, hrana koje se temelji isključivo na mesu kao izvoru bjelančevina može biti prebogata fosforom. Iako je fosfor važan nutrijent, postoji povezanost između hrane bogate fosforom te bolesti bubrega kod mačaka i pasa. Povrće i žitarice siromašan su izvor fosfora, ali sadrže mnoge aminokiseline koje su potrebne mačkama, pružajući im izvor bjelančevina koje trebaju kako bi ostale zdrave.

No je li hrana bez žitarica odgovarajuća opcija za vašu mačku

Kako znati je li ono čime hranite svoju mačku dobre kvalitete? Jedan od načina na koje možete odrediti ispunjava li proizvođač visoke nutritivne standarde je da provjerite podudara li se njegova hrana sa smjernicama organizacije Association of American Feed Control Officials (AAFCO), koja postavlja standarde hrane za kućne ljubimce u Sjedinjenim Državama. Da bi se hrana reklamirala kao „kompletna i uravnotežena“, mora ispunjavati prehrambene standarde koje uspostavlja AAFCO. Svi asortimani tvrtke Hill's™ ispunjavaju ili nadilaze ove kriterije.

Hill's pruža nekoliko hrana bez žitarica između kojih možete birati, od kojih sve sadrže precizno uravnotežene nutrijente potrebne vašoj mački za optimalno zdravlje. Hrana ili riba navode se kao prvi sastojak u svakoj od opcija bez žitarica iz asortimana mačje hrane Science Diet™ i Ideal Balance™, koje su dostupne u vlažnoj i suhoj varijanti.

Vrlo važna stvar koju treba mati na umu prilikom odabira hrane za mačke koja ne sadrži žitarice je to da različite mačke imaju različite prehrambene potrebe, baš kao što je slučaj i s ljudima. To znači da ne postoji jedna hrana koja bi bila savršena za sve mačke. Zato Hill’s pruža cijeli asortiman hrana za sve prehrambene potrebe.

Sastojci u hrani bez žitarica tvrtke Hill’s potpomažu zdrav imunološki sustav i vid te pružaju nutrijente potrebne za zdravu kožu te sjajno i raskošno krzno. Prebiotici potiču apsorpciju nutrijenata i održavaju zdrav probavni sustav. Kao i sve druge hrane tvrtke Hill’s, hrana za mačke bez žitarica razvijena je u timu veterinara, diplomiranih nutricionista i znanstvenika koji istražuju hranu. Njihov je posao stvaranje proizvoda koji vašem ljubimcu omogućuju da živi dugim, zdravim i punim životom.

Istražite različite opcije dostupne za vašu mačku, a zatim odaberite visoko kvalitetnu hranu koja ispunjava sve nutricionističke standarde koje vaša mačka zahtijeva (i koju će vaša mačka rado jesti!). Vaša briga osigurat će zdravlje vaše mačke sada i ubuduće.

Biografija autora

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy slobodna je spisateljica koja živi u gradu Erie, Pa. Ima mačku Olive koja, srećom, ne jede dlaku.