Mačke i blagdani

Objavila Jean Marie Bauhaus
Vrijeme čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Mačke i blagdani ponekad idu zajedno kao ulje i voda. Osim problema mačje sigurnosti, postoji mogućnost da će zaposlene obitelji ignorirati svoje ljubimce ili da će ih proslava previše stimulirati. U svakom slučaju, mačke mogu postati nemirne i anksiozne, što može rezultirati nepoželjnim ponašanjem. No ne mora biti tako. Nastavite čitati da biste saznali kako možete blagdane s ljubimcima učiniti opuštenima i zabavnima.

Pripremite siguran prostor

Black and orange cat sleeping with head on blue pillow in front of Christmas décor.Mačka mora imati mogućnost povući se kada buka i gužva postanu za nju preveliki. To osobito vrijedi ako imate goste koje ne poznaje. Čak i ako tijekom blagdana ne namjeravate imati goste, mačke postaju anksiozne kada primijete promjene u svojoj okolini. Iako jelka koja se iznenada pojavi u dnevnom boravku može potaknuti više znatiželje nego bilo čega drugog, takva promjena može kod mačke izazvati stres ako u tu svrhu budete morali premjestiti namještaj,

Odredite prostoriju ili tihi dio doma koji će služiti kao utočište za mačku tijekom blagdana. Najbolje je da to bude u blizini njezine kutije s pijeskom. To mjesto učinite udobnim za mačku tako što ćete ondje staviti njezin krevet i omiljene igračke. Ne zaboravite hranu i vodu, ali držite ih podalje od kutije s pijeskom. Prema uputama Američkog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama, dobro je što više održavati uobičajenu rutinu hranjenja i fizičke aktivnosti.

Odredite pravila ponašanja

Ako imate goste, objasnite im da ne ulaze u siguran prostor mačke. Naravno, gostima ćete dopustiti maženje ako je ona za to raspoložena, ali nemojte ju tjerati da izlazi iz svog utočišta na druženje. Ako u posjet dolaze djeca koju mačka ne poznaje, postavite neka osnovna pravila o tome kako se prema njoj trebaju ponašati. Ako primijetite da postaje anksiozna u blizini gostiju, odnesite je na njezino sigurno mjesto. Društvenija mačka može tijekom blagdana biti spremnija na istraživanje. Posude s hranom ostavljene bez nadzora mogu tako za nju postati lak zalogaj. Pobrinite se da joj gosti ne daju ljudsku hranu i ne ostavljaju svoje tanjure s hranom bez nadzora kako biste izbjegli nepoželjno povećanje njezine težine tijekom blagdana.

Uključite svoju mačku u zabavu

Gray and black striped tabby with Santa hat on lies in middle of Christmas lights.
Evo nekih ideja kako svog krznenog prijatelja možete uključiti u blagdansku tradiciju:

 • Nabavite joj novu igračku. Blagdanske igračke s mačjom metvicom zabavit će vašu macu i odvući je od nevolja dok kitite jelku ili zamatate poklone, a biti će i vama zabavno promatrati njenu igru.
 • Povedite ju shopping. Izbjegnite gužve na crni petak i umjesto toga izvalite se u kauč sa šalicom omiljenog vrućeg napitka i svojim ljubimcem u krilu dok blagdansku kupnju obavljate online.
 • Odvedite ju kod Djeda Mraza. Mnoge trgovine i utočišta za kućne ljubimce, pa čak i neki šoping centri prodaju slike s Djedom Mrazom za ljubimce. Ako vaša mačka voli izlaziti i upoznavati nove osobe, možete zajedno proživjeti nezaboravne blagdanske trenutke.
 • Recite ptičica! Uključite svoju macu na božićnu fotografiju. Ako nije raspoložena za suradnju tijekom poziranja, jednostavno snimite fotografiju tako da se nalazi negdje u kadru. Možete joj pomoći da se osjeća udobnije tako što ćete praznu kutiju omotati blagdanskim omotom i postaviti je tako da se može lako u nju popeti. Ako ne zazire od kostima, možete ju obući, snimiti nekoliko mačjih selfija i podijeliti ih na društvenim mrežama.
 • Uključite je u obiteljsku razmjenu poklona. Možda će joj se papir za omatanje ili kutija svidjeti više od poklona koji ćete joj dati, ali svejedno će biti zabavno promatrati je u igri.

Kako god odlučite proslaviti blagdane s mačkom, važno je da se ne osjeća zanemarenom. Samo joj ne zaboravite dati prostora kada gužva i buka postanu prevelike. Ove upute pomoći će vam da mačke i blagdani postanu kompatibilni.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus vlasnica je kućnog ljubimca, blogerica o kućnim ljubimcima i spisateljica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše pod nadzorom svojih krznenih ljubimaca.

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Kupi sada »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Kupi sada »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Kupi sada »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Kupi sada »