"Zašto moj pas ima zatvor?" i ostala gastrointestinalna pitanja

Objavio/la Mindy Cohan, VMD
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Spektar pseće kakice - od proljeva do zatvora.

Zvali mi to izmetom, stolicom ili kakicom, kao vlasnici pasa pomalo smo opsjednuti bojom, konzistencijom i učestalošću pseće kakice. S pravom, jer trebamo znati što je normalno, a što nije. Spomenuti spektar može činiti duga nijansi kakice od žućkaste i zelenkaste do crvene, krvave. Što se tiče konzistencije i učestalosti, zatvor i proljev su i u ovom slučaju suprotnosti.

"Koja je definicija zatvora?" i "Zašto moj pas ima zatvor?" pitanja su koja vlasnici pasa često postavljaju. Na suprotnom kraju gastrointestinalnog (GI) spektra nalazi se proljev, a oba problema mogu biti zbunjujuća i imati brojne različite razloge. Psi u oba slučaja mogu osjećati letargiju, nadutost i izuzetnu nelagodu. Iako uz pomoć dobro izbalansirane hrane i izbjegavanjem prehrambenih indiskrecija (poput kopanja po smeću, gutanja igračaka i jedenja ostataka sa stola) možete dobrano umanjiti potencijalne tegobe, zatvor i proljev česti su problemi kojih vlasnici pasa moraju biti svjesni, te moraju znati kada se treba javiti veterinaru. Veterinar vam može pomoći ustanoviti uzrok zatvora i proljeva, te odrediti najbolji način liječenja.

Dugodlaka čivava na povodcu mršti se na jarkom suncu.

Što je zatvor?

Većina pasa ima redovan dnevni ritam pražnjenja crijeva. Vjerojatno i sami znate koliko vrećica morate ponijeti u šetnju. Praćenje normalnih navika vašeg psa može vam pomoći primijetiti ako nešto nije u redu.

Prije nego što se zapitate "Zašto moj pas ima zatvor?", trebali biste znati prepoznati simptome. Zatvor je naziv za neredovito ili teško izbacivanje stolice. Istisnuta stolica često je tvrda, a može sadržavati i krv. Ako pas tu i tamo vrši veliku nuždu jedan, dva puta manje nego obično najčešće nema razloga za brigu, no ako pas nije izbacio stolicu više od jednog dana i pokazuje znakove naprezanja ili nema teka, nazovite veterinara.

Zašto moj pas ima zatvor?

Odgovori na ovo pitanje mogu biti brojni. Pregledom i pretragama kod veterinara, primjerice rendgen, mogu se otkriti ili isključiti sljedeći problemi:

 • Gutanje stranog materijala (tkanina, igračke, kosti, kamenčići, trava, krzno, ljudska kosa)
 • Usporen rad crijeva
 • Dehidracija
 • Slijepljena dlaka koja blokira anus
 • Povećana prostata kod mužjaka
 • Kila (kad se naprezanjem mali dio internog organa protisne kroz okolni mišić)
 • Tumor ili izraslina unutar probavnog trakta
 • Upaljene ili bolne analne žlijezde
 • Nuspojave lijekova
 • Ortopedski i neurološki problemi poput artritisa koji psa sprečavaju da čučne

Kako mogu pomoći psu ako ima zatvor?

Liječenje zatvora ovisi o njegovu uzroku. Psi koji imaju teškoća s izbacivanjem stolice koja sadrži krzno, travu ili komadiće kostiju trebat će nježnu pomoć veterinarove ruke u rukavici koja će im ukloniti problematičnu stolicu. Ako pas ima problem s obavljanjem nužde zbog povećane prostate, izraslina u probavnom traktu ili kile, bit će mu potrebna liječnička ili kirurška pomoć.

Psu s ortopedskim ili neurološkim teškoćama možete pomoći tako da ga pridržavate za opršnjak dok obavlja nuždu. U slučaju problema kao što su dijabetes i oboljenje bubrega, koji mogu povećati rizik od dehidracije i zatvora, psu ćete vjerojatno trebati dati dodatnu vodu ili mu tekućine unijeti potkožno ili intravenozno. Ako rendgen pokaže veliku količinu stolice u crijevima psa, veterinar će možda obaviti klistir kako bi ga riješio toga.

Kako bi se spriječio frustrirajući i naporni scenarij liječenja psećeg zatvora, upitajte svojeg veterinara kako ga možete unaprijed spriječiti. Veterinar bi vam mogao preporučiti vrlo vlažnu, mekanu hranu, sredstva za omekšavanje stolice, terapeutsku hranu s visokim udjelom vlakana ili hranu koja ostavlja malo ostataka. Povećani udio vlakana u nekoj hrani za pse omogućuje bolju apsorbciju vode, čime se omekšava stolica i povećava protočnost crijeva, odnosno sposobnost probave hrane. Prije nego što psu date bilo kakav lijek za koji nije potreban recept, posavjetujte se s veterinarom jer mnogi od njih mogu biti i fatalni ako ih date psu na nepravilan način.

Shiba Inu drijema na narančastim pločicama

Što je proljev?

Suprotno zatvoru, zbog kojeg ćete se možda i zapitati hoće li vaš pas više ikada obavljati veliku nuždu, zbog proljeva ćete se možda zapitati hoće li ikada prestati. Proljev, koji se manifestira kao rijetka i česta stolica, jedan je od najučestalijih GI problema kod pasa. I on, kao i zatvor, može imati brojne uzroke:

 • Jedenje bogate ili neprobavljive hrane (ostaci sa stola, štapići, igračke, smeće)
 • Iznenada promjena u hrani ili poslasticama
 • Alergija ili netolerancija na hranu
 • Stres (kavez, putovanje ili anksioznost zbog odvojenosti)
 • Paraziti
 • Virusna ili bakterijska infekcija
 • Upala crijeva
 • Rak
 • Lijekovi (često su uzrok antibiotici)
 • Bolesti koje nisu gastrointestinalne, primjerice, poremećaji bubrega ili jetre, pankreatitis

Kako mogu pomoći psu ako ima proljev?

GI-problemi kod pasa ulaze u deset najčešćih problema zbog kojih idemo veterinaru. Dok mnogi uzroci mogu biti ozbiljni i iziskivati liječničku pomoć, manje ozbiljne slučajeve možete riješiti i kod kuće, nakon konzultacija s veterinarom. Prije razgovora s veterinarom razmislite o sljedećim stavkama, kako biste mu što bolje opisali problem:

 • Koliko dugo već pas ima proljev?
 • Koje druge zdravstvene probleme pas ima?
 • Koje je boje pseća stolica?
 • Jede li pas i pije normalno?
 • Je li pas povraćao?
 • Je li pas letargičan?

I najvažnije, svakako se obratite veterinaru ako vas brine bilo koji od ovih problema.

Velški korgi na plaži

Kako psu kod kuće mogu pomoći s GI problemima?

Za liječenje proljeva kod kuće najbolje je slijediti veterinarove savjete. Ključno je psu dati dovoljno svježe vode i poticati ga da je pije kako bi se izbjegla dehidracija. Ako vam to ne preporuči veterinar, psu s proljevom najbolje je ne uskraćivati hranu. Hrana je važna za ishranu crijevne flore i ubrzavanje procesa oporavka. Pitajte veterinara je li u redu psu davati uobičajenu hranu, ili bi možda trebao dobivati nešto što se lakše probavlja.

Čak i ako se proljev čini blagim, savjetovanje s veterinarom uvijek je dobra odluka. Veterinar vam može propisati lijekove pomoću kojih će proljev brzo proći te preporučiti drukčiju terapeutsku hranu nego za zatvor; ta će hrana biti probavljivija i pomoći u nadoknadi ključnih nutrijenata.

Problemi kod pasa kao što su proljev i zatvor, zahtijevaju veliku pozornost. Premda se možda neće raditi o hitnom slučaju, ne budu li se simptomi povlačili, a stanje se pogorša, ne odgađajte posjet veterinaru. Dobro je biti upoznat s uobičajenom frekventnošću vršenja nužde i konzistencijom stolice vašeg psa, kako biste mogli prepoznati problem i svojem najboljem prijatelju pružiti najbolju skrb.

Biografija suradnice

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan veterinarka je na području Philadelphije s diplomom Veterinarskog fakulteta sveučilišta University of Pennsylvania. Ima spašenog psa imena Jem. Mindy voli šetati s Jemom i slušati podcastove o američkom Građanskom ratu i Abrahamu Lincolnu.

Vezani članci

 • Gastroenteritis kod pasa: Što trebate znati

  564777592 Saznajte više o vrstama gastroenteritisa kod pasa, različitim načinima na koje se javljaju simptomi, mogućnostima liječenja i tome kad je stanje dovoljno ozbiljno za posjet veterinaru.
 • Otklanjanje problema s plinovima kod pasa

  Saznajte više o uzrocima iza učestalih vjetrova kod pasa, naznakama kad bi vjetrovi mogli ukazivati na veći zdravstveni problem te kako otkloniti te probleme.
 • Understand Your Pet's Body Condition Score

  Dogs running Monitoring your pet’s body condition score (BCS) can help you help your pet maintain proper growth and weight for a long, healthy life.
 • Healthy skin and a healthy coat

  An important part of keeping your dog in good condition is by making sure he has healthy skin and a healthy coat. The amount of care your dog needs will vary but all dogs should have a good grooming regime.

Vezani proizvodi