Kako psu dati pilulu? Korisni savjeti i metode

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Davanje pilule psu katkad može biti pravi izazov. No za svakog je vlasnika psa važno ovladati ovom vještinom, koja je, srećom, u većini slučajeva prilično jednostavna. Što vlasnici ljubimaca mogu učiniti kako bi proces tekao lagodnije? Pročitajte neke od trikova koje su odobrili veterinari.

Kako psu dati pilulu: Metoda mesne okruglice

Small black and white dog licks a pill from a human hand.

Većina pasa opire se gutanju pilule zato što im se ne sviđa njezin okus. Imajući to na umu, možete malo prilagoditi stari ljudski trik "žlice šećera" vašem psu.

Ako vam veterinar odobri davanje lijeka uz hranu, kapsulu ili tabletu možete skriti u poslasticu koju napravite svojem psu. Upotrijebite hranu iz konzerve, kuhano čisto meso, sir, maslac od kikirikija ili bilo koju drugu hranu koju vaš pas voli i od nje oblikujte okruglicu s pilulom u sredini. Vaš veterinar ili dućan za kućne ljubimce možda vam može ponuditi i poslastice posebno osmišljene za skrivanje pilula.

Hrana iz konzerve ili kuhano čisto meso idealni su za skrivanje pilule, dok bi poslastice poput maslaca od kikirikija možda mogle omesti održavanje zdrave težine psa.

Mnogi će psi sa zahvalnošću prihvatiti prvu mesnu okruglicu, što je najjednostavniji način davanja pilule psu. Za skeptičnije pse morat ćete ipak imati običnu okruglicu, bez pilule, kako biste zadobili njihovo povjerenje, pa onda naknadno sakriti pilulu u novu.

Kad hrana nije opcija

Ako super opreznom psu ne možete prošvercati pilulu ili se pilula ne smije uzimati s hranom, možda ćete morati (doslovno) preuzeti stvar u svoje ruke. Vodite se ovim koracima:

  1. U prvih par pokušaja pokušajte s poslasticom umjesto pilule.

  2. Stanite uz psa, pazeći na to da oboje gledate u istom smjeru. Stavite poslasticu u svoju dominantnu ruku.

  3. Nedominantnu ruku psu položite na gornju vilicu, palac s jedne strane, prsti s druge, te dominantnom rukom otvorite donju vilicu. U toj ruci imate i poslasticu. Imajte na umu da se pseća gubica otvara spuštanjem donje vilice, stoga izbjegavajte povlačenje gornje prema gore.

  4. Ponudite mu poslasticu tako da je stavite na donji dio jezika. Morat ćete privremeno maknuti ruku s donje vilice kako biste je onamo postavili, zato budite brzi. Ruka će vam nakratko morati biti unutar psećih usta, što znači da postoji rizik da vas pas tijekom ovog manevra i ugrize. Budite vrlo oprezni! Davanje poslastice na ovaj način pomoći će psu da se opusti, naučit će da to nije grozno iskustvo, a vi biste trebali dobiti malo kooperacije. Ovisno o tome koliko su vam izazovni ovi prvi koraci, slobodno ponavljajte proces s poslasticama ili običnom psećom hranom, kako biste psa naučili da bez opiranja proguta pilulu.

  5. Kad vi i vaš štenac savladate metodu "otvori usta i dobij poslasticu", vrijeme je za glavni čin: ubacivanje pilule na mjesto poslastice. Ako je moguće, postavite pilulu što bliže korijenu jezika.

  6. Uvijek puno hvalite psa i dajte mu poslasticu nakon što uspješno proguta lijek.

S obzirom na to da ova tehnika iziskuje malo više vještine, nije loše najprije zamoliti veterinara da vam je demonstrira. Nakon što uspješno stavite pilulu psu u usta, najbolje ih je držati zatvorenima tako da svoju dominantnu ruku vratite na donju vilicu i ponovo uspostavite kontrolu. Laganim puhanjem u njušku i glađenjem grla potaknut ćete gutanje. Većina pasa će nakon što proguta pilulu polizati njušku. Tvrdoglavije pse je dobro još koji trenutak držati na oku kako ne bi ništa ispljunuli.

Druge vrste lijekova

Ako i dalje ne uspijevate nagnati svojeg psa da proguta pilulu, možda će biti potrebne druge vrste lijekova. Veterinar vam, primjerice, može propisati tekući lijek. Tekućine se mogu uštrcavati injekcijom (ili kapaljkom koja dolazi uz lijek) u stražnji dio usta tako da gurnete špricu blizu stražnjih zuba s bilo koje strane. Tekuće lijekove nije loše ni nanijeti s unutarnje strane obraza.

Ako se mučite s davanjem lijeka psu, važno je održavati dobru i otvorenu komunikaciju s veterinarom, kako bi on mogao najbolje sastaviti plan liječenja da biste i vi i vaš pas bili opušteni i sigurni. Čak i ako vam ne mogu propisati drukčiji lijek, možda će imati korisnih savjeta.

Ako ste u prošlosti imali problema s davanjem lijeka, svakako pokušajte s ovim koracima da biste naučili kako to izvesti.

Biografija suradnice

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Doktorica Laci Schaible, DVM, MSL, CVJ veterinarka je za male životinje i autorica veterinarskih članaka. Dobitnica je brojnih nagrada za edukaciju vlasnika pasa i smatra se jednom od vodećih stručnjakinja u veterini na daljinu.

Vezani članci

Vezani proizvodi