Dovođenje novog psa kući: Savjeti za toplu dobrodošlicu

Objavio
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Zaljubili ste se u svog novog prijatelja u skloništu i spremni ste ga usvojiti, ali što trebate znati prije nego što novog psa dovedete kući?

Kada usvajate psa iz skloništa, vjerojatno ne znate njegovu povijest. Stoga od zaposlenika skloništa zatražite sve informacije. Međutim, moguće je da ni oni neće znati sve. Životinje dolaze u skloništa iz različitih razloga, kao što su beskućništvo ili su ih vlasnici ostavili zbog preseljenja.

Dom (ili ulica) odakle psić dolazi može oblikovati njegov temperament i njegove interakcije s ljudima. Zato je važno da o njegovoj prošlosti otkrijete što više možete prije nego što ga dovedete kući. Možda je sramežljiv ili jednostavno preplašen od svega što se dogodilo. Evo nekih savjeta o tome kako možete pripremiti svoj dom i članove obitelji kako bi se psić lakše prilagodio na svoj novi dom.

 

Prije nego novog psa dovedete kući

Kao prvo, opskrbite se potrepštinama prije nego što pas stigne. U obzir morate uzeti sve od posuđa za ljubimce, postavljanja dvorišne ograde do igračaka koje bi mu se mogle svidjeti. (Meke plišane? Gumene za žvakanje? Izbor je velik!)

Obavezne stavke koje morate imati kod kuće su između ostalih: zdjelice, ogrlica s odgovarajućom identifikacijom, uzica, pribor za uređivanje, vrećice i pribor za uklanjanje izmeta te mek i udoban krevet. Dovodite kući psića? Postavite prepreke prema prostorijama u koje ne smije ulaziti.

Hranu za psa odaberite prema njegovoj dobi, zdravstvenom stanju i eventualnim dijetalnim ograničenjima. Nemojte se obeshrabriti ako u početku bude odbijao hranu. Privikavanje ljubimca na novu hranu je postupni je proces koji može potrajati nekoliko dana.

Je li novi psić vaš prvi ljubimac? Odaberite renomiranog veterinara na svom području i odmah odvedite psa na kontrolni pregled. Ako već imate veterinara za svoje kućne ljubimce, zatražite od njega savjete prije nego što svog novog krznenog prijatelja dovedete kući.

Ako će više osoba sudjelovati u njezi ljubimca, unaprijed dogovorite raspodjelu odgovornosti. Tako ćete spriječiti prečesto hranjenje ljubimca tijekom dana ili propuštanje potrebne šetnje samo zbog toga što netko nije bio upoznat sa svojim obvezama.

Kod kuće

Golden Retriever puppy with a black collar gazing ahead.

Bez obzira na to radi li se o psiću ili odraslom psu, potrebno je neko vrijeme kako bi se privikao na svoj novi dom. Idealno je da tijekom razdoblja prilagodbe budete što više kod kuće. Prilagodba će biti jednostavnija ako odmah provedete tjedan-dva zajedno.

Ovisno o njegovom temperamentu, novi pas možda će se odmah prilagoditi, a možda će u početku biti bojažljiv i povučen. Ako je tako, možete mu pomoći tako da prilagodbu provodite polako. Pustite ga da svoj novi dom istraži vlastitim tempom. Dopustite mu da njuška i istražuje. Ako kod kuće imate malu djecu, neka budu pod nadzorom dok se igraju sa psom. Agresivno dodirivanje ili maženje psa u nepoznatom okruženju može mu uzrokovati anksioznost i produljiti razdoblje prilagodbe.

Neka toaletna obuka bude prioritet. Čak i ako je psić dobro prilagođen u skloništu, mogu mu se događati nezgode zbog nepoznatog okruženja. Odmah započnite s obukom i budite dosljedni. Petcha naglašava, „Zapamtite zlatno pravilo za korekciju ponašanja psa: važno je uhvatiti ga na djelu.“. Drugim riječima, prekoravanje ljubimca nakon što je nešto napravio pogrešno neće biti učinkovito. Najbolje je nagraditi ga za dobro ponašanje. Ako ga nagradite pohvalom ili poslasticom nakon što nuždu obavi izvan kuće, vjerojatnije je da će to činiti i ubuduće.

Osim toaletnih navika, važno je naučiti ga i dobrom ponašanju. S dresurom pasa možete krenuti već u dobi od sedam do osam tjedana, ali dresirati možete i starijeg psa. Dresura može biti sjajan način da ljubimca naučite određenim ponašanjima, ali i prilika za povezivanje. Psi vole učiti i udovoljavati svojim vlasnicima. Nakon što nauči osnove: „sjedni“, „stani“ i „lezi“, možete uvesti i naprednije naredbe kao što su „tresi se“, „prevrni se“ i „donesi“. Sposobnost psa da uči izravno je povezana s vašom sposobnošću da s njim radite i budete strpljivi dok pokušava shvatiti što od njega tražite.

Noć u nepoznatom domu novo je iskustvo za pse, a osobito za psiće. U početku će možda cviliti, što vas može navesti da udovoljavate svakom njegovom hiru, ali bolje je odmah uspostaviti neka osnovna pravila. Pas mora znati da može spavati na svom mjestu za odmor cijele noći, a da ćete vi ujutro i dalje biti tu za njega. To vrijedi za većinu ponašanja. Ako stvari jednostavno prepustite slučaju zato što je za ljubimca sve novo, trebat će mu dulje da usvoji kućna pravila ponašanja. Dakle, ako ne želite da se penje na neke dijelove namještaja, nemojte mu to dopustiti čak ni ako se vi ondje nalazite. U suprotnom će iskušavati granice dopustivog puno dulje od inicijalne faze obuke.

I konačno, pobrinite se da glasne zvukove i emocionalne scene bar u početku svedete na minimum. Ako se izloži prevelikoj količini podražaja, može postati povučen i anksiozan. Pružite mu mirno okruženje i pustite ga da postupno otkriva svoj novi dom. Kako se bude upoznavao sa svojim novim okruženjem, možete početi vraćati stvari u normalu.

Najvažnije je da budete strpljivi. Svojoj psećoj pridošlici pružite podršku i steći ćete doživotnog prijatelja!

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O’Brien je spisateljica, majka i dugogodišnja vlasnica kućnih ljubimaca čijim domom vladaju dvije plave ruske mačke. Njezini radovi pojavljuju se na stranicama Care.com, What to Expect i Fit Pregnancy, na kojima piše o obiteljskom životu, ljubimcima i trudnoći. Potražite je i pratite Instagramu i Twitteru, @brovelliobrien

 

Vezani članci

 • Feeding your puppy

  How, when and what to feed your new puppy is an important decision, learn more about the things to consider for feeding your puppy.
 • Time apart

  Follow these simple rules to show your puppy that you are the leader of the pack to ensure that your pup grows up to be a well-behaved dog.
 • Behaviour training for your puppy

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Teaching Your Puppy: Obedience Training Basics

  Obedience training for your puppy requires a good plan of consistent short sessions. Learn more from the Hill

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za pse s govedinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Delicious Beef formulirana je za potporu bezmasnim mišićima i zdravim vitalnim organima. S klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i omega-3 kiselinama.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken formulirana je za potporu bezmasnim mišićima i zdravim vitalnim organima. S klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i omega-3 kiselinama.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za pse s puretinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Turkey formulirana je za potporu bezmasnim mišićima i zdravim vitalnim organima. S klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i omega-3 kiselinama.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Perfect Weight piletina & povrće hrana za pse

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight sadrži jedinstvenu mješavinu sastojaka i nisku razinu masti. Formulirana je kako bi pomogla psima postići zdravu tjelesnu masu za duži životini vijek.</p><p> <br><b>