Koliko bi vaša mačka trebala težiti?

 

Već i jedan kilogram ili dva previše mogu predstavljati veliku razliku za zdravlje, opće blagostanje i ukupnu kvalitetu života vaše mačke. Za sve mačke postoji tjelesna težina koja je idealna za njihovu veličinu i pasminu, a taj podatak možete dobiti od veterinara.

Suvišna tjelesna težina može značiti manje vremena provedenog u igri i depresiju. Ona čak može značajno skratiti očekivani životni vijek mačke u usporedbi s ljubimcem zdrave tjelesne težine. Pretile mačke mogu biti pod znatno većim rizikom od razvoja ozbiljnih bolesti, kao što su dijabetes melitus, osteoartritis, urinarni kamenci, srčane bolesti, poteškoće s disanjem, pa čak i rak mokraćnog mjehura.

Ako je vaša mačka pretila, niste sami. 1 od 3 ljubimca u UK je pretio.* Može biti teško procijeniti dobiva li vaš ljubimac na težini jer se to događa postupno tijekom vremena. Važno je poduzeti korake kako biste svojoj mački pomogli da izgubi kilograme i postigne zdravu težinu.

Što je uzrok prekomjerne tjelesne težine kod mačaka?

 

Prekomjerna tjelesna težina mačaka rezultat je povećane količine tjelesne masnoće. Uzrok je obično povećani unos hrane, osobito u kombinaciji s nedostatnim vježbanjem. Ali i drugi čimbenici mogu pridonijeti.

 

Dob

Starije mačke manje su aktivne, imaju manje energije i potrebno im je manje kalorija. One su sklone dobivanju na težini.

Pasmina

Neke pasmine mačaka sklonije su dobivanju na težini. To je tipično za mačke miješanih pasmina.

Spol

Za ženke je veća vjerojatnost da će postati pretile.

Zdravstvene poteškoće

Vrlo rijetko dobitak na težini povezan je s medicinskim poremećajem koji može zahtijevati poseban tretman.

Sterilizacija/škopljenje

Kliničke studije pokazale su da je bazalni metabolizam steriliziranih mačaka niži. Sterilizirane mačke zapravo zahtijevaju manje kalorija. Uškopljene ili sterilizirane mačke pod dvostruko su većim rizikom od pretilosti zbog sjedilačkog načina života. (Mnogi su važni zdravstveni razlozi za škopljenje ili sterilizaciju, samo ne zaboravite pratiti tjelesnu težinu svoje mačke.)

 

Prekomjerno hranjenje

Mačke s neograničenim pristupom hrani jest će više nego što im je potrebno.

Prejedanje

Mnoge komercijalno dostupne hrane pune su soli i masnoća. To poboljšava okus, što znači da će se mačka pokušati pretrpavati hranom.

Navike hranjenja

Ostaci ljudske hrane mogu uzrokovati pretilost.

Nedostatno vježbanje

Tipičan rezultat previše hrane i premalo vježbanja je pretilost.

 

Zapamtite, čak i ako vaša mačka ne pokazuje simptome pretilosti, važne su redovite kontrole kod veterinara kako biste bili sigurni da održava idealnu tjelesnu težinu.

 

 

 

Znakovi da je vaša mačka pretila

 

 

Između kontrolnih pregleda možete obaviti jednostavan test kako biste provjerili održava li vaša mačka zdravu tjelesnu težinu. Postavite dlanove na bokove mačke. Je li teško ili čak nemoguće opipati njezina rebra? Ako jest, vjerojatno je pretila. Možete također primijetiti ove dodatne simptome:

  • Gubitak obrisa struka
  • Ogrlicu treba olabaviti
  • Otežan hod
  • Sporo kretanje
  • Zadihanost
  • Loše raspoloženje
  • Spava više nego obično

 

Poduzimanje koraka za gubitak težine kod mačaka

 

Kao i pravilna prehrana, redovito vježbanje pomoći će u poticanju zdravog gubitka težine. Evo nekih savjeta za vježbe koje vi i vaša mačka možete raditi zajedno:

 

Igranje igračkama

 

Igračke iz trgovine za kućne ljubimce ili one napravljene kod kuće mogu je potaknuti da se počne kretati.

Hvatanje svjetla

 

Uperite svjetlo džepne svjetiljke na zidove i neka ga mačka lovi. Nemojte, međutim, koristiti crveni laser jer on može oštetiti mačje oči.

Brze šetnje

 

Povedite svoju mačku u šetnju na uzici. Uzice za mačke dostupne su u trgovinama za kućne ljubimce. Dok ste vani, potaknite mačku da skače i igra se prirodnim "igračkama" kao što su hrpe lišća.

 

Informacije o hrani za svoju mačku zatražite od veterinara

 

Prehrana mačke možda je najvažniji čimbenik u održavanju idealne tjelesne težine. Od veterinara zatražite preporuke o hrani i količini hrane za gubitak težine. Dajte sve od sebe da se pridržavate tih uputa. To je ključno jer ako je mačka jednom bila pretila, može biti sklona ponovnom dobivanju na težini. Mačka treba biti u stalnom tretmanu gubitka težine koji se temelji na kvalitetnoj prehrani, vježbanju te redovitim kontrolnim pregledima i vaganju.

 

*Podaci u zapisima. Hill’s Pet Nutrition, Inc.

anchor

 


Stavite svoju mačku s prekomjernom

težinom na put do oporavka.

Ako vaša mačka već ima problema s problemom težine, ima mnogo stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali njezino stanje.

 

 

Pogledajte wellness opcije.