Je li čokolada štetna za mačke?

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Priče o psima kojima je pozlilo nakon što su pojeli čokoladu nisu rijetke, no čokolada može predstavljati i ozbiljan rizik po zdravlje mačaka, a u nekim slučajevima čak i biti smrtonosna.

Zašto je čokolada štetna za mačke?

Šećer, mast i ksilitol (zamjena za šećer) nisu dobri za mačke. Međutim, čokolada sadrži i dva sastojka koji predstavljaju još veću opasnost po zdravlje vaše mačke: kofein i teobromin, biljni alkaloid prirodno prisutan u kakau. Teobromin je dokazani toksin za mnoge životinje, uključujući mačke, kako navodi Merck MSD Veterinary Manual.

Latinski naziv kakaovca je Theobroma cacao, što znači "hrana bogova". Pržena su zrna, istina, ukusna poslastica, no upravo ono zbog čega je čokolada tako fina ljudima čini je opasnom za mačke.

Zašto su ovi sastojci tako opasni za mačke?

Tabla čokolade s odlomljenim komadima.

Dva glavna krivca, kofein i teobromin su stimulansi. Kofein je osim u čokoladi, prisutan i u dosta hrane i pića, te postaje otrovan kad ga apsorbira mačje tijelo. Udruga Cats Protection tumači kako teobromin djeluje kao stimulans i mačkama ubrzava puls, a usto je i diuretik koji uzrokuje gubitak tjelesnih tekućina. Oboje može biti smrtonosno za vašu krznenu lopticu.

Koliko čokolade je previše?

Bilo koja količina čokolade previše je za vašu mačku. Udruga Cats Protection objašnjava da mačke ne mogu procesuirati teobromin tako brzo kao mi, pa se on duže zadržava u njihovu tijelu. To znači da im čak i nekoliko grama čokolade može nanijeti veliko zlo.

Sve su vrste čokolade opasne za vašeg krznenog prijatelja. Čokolada za kuhanje je najotrovnija upravo zbog visokog udjela teobromina, no kakao prah, tamne, poluslatke i mliječne čokolade također su opasne. Treba izbjegavati čak i bijelu čokoladu, koja sadrži nizak udio kakaa.

Upomoć! Moja mačka je pojela čokoladu! Koje simptome trebam pratiti?

Toksičnost čokolade po mačke može varirati od blage do teške. Evo nekoliko glavnih simptoma na koje valja obratiti pozornost:

 • Povraćanje
 • Proljev
 • Mučnina
 • Ubrzan puls
 • Pojačana žeđ
 • Pojačano mokrenje
 • Hiperaktivnost
 • Nemirnost
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Ubrzano disanje ili dahtanje
 • Tremori ili trzanje mišića
 • Nizak krvni tlak
 • Grčevi
 • Koma

Kao i u svakoj hitnoj situaciji, svoju macu smjesta odvedite veterinaru koji će ustanoviti razinu trovanja i liječiti je na odgovarajući način. Nakon liječenja pratite javljaju li se ikakvi popratni učinci.

Što dalje?

Vaša mačka prati vaše emocije, stoga nastojte biti što smireniji. Odvedite je na mirno, hladno mjesto i smirujte je kako simptomi trovanja čokoladom ne bi eskalirali.

Kad dođete veterinaru, on će pregledati vašu mačku i procijeniti količinu čokolade koju je mačka pojela. Veterinar bi mogao inducirati povraćanje kako tijelo vaše mačke ne bi apsorbiralo toksine, a pružit će joj i tekućinu, te dodatnu njegu ovisno o količini pojedene čokolade i nuspojavama koje se javljaju.

Kako spriječiti da se to uopće dogodi?

Unos čokolade se 100% može spriječiti ako je sklonite izvan dosega mačke. Mačke su znatiželjna, nepredvidiva bića i vole njuškati po kuhinji, stoga sve čokolade spremite u dobro zatvorenu posudu. Loše im neće biti samo od čokolade, već i od svih stvari koje mogu sadržavati čokoladu, uključujući kolačiće, krafne, kekse i ostale slatkiše. Rizik je osobito povećan oko Uskrsa, Božića i Noći vještica. Ako održavate proslavu, slastice i deserte stavite na mjesta koja će vaša mačka teško doseći i nakon proslave ih odmah sklonite na sigurno mjesto. Ako vas gost pita smije li vaša mačka jesti čokoladu, sad ste spremni odgovoriti mu rezolutnim "ne".

Roditelji ljubimaca svojim mačkama vole davati poslastice, a to mogu sigurno činiti dajući im mačje poslastice, razvijene kako bi vaša mačka bila sretna i zdrava. Barem onda sva čokolada ostaje vama!

Biografija suradnice

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien spisateljica je, mama i dugogodišnja mačja mama čijom kućom vladaju dvije ruske plave mačke. Njezine radove objavljuju Care.com, What to Expect i Fit Pregnancy, za koje piše o ljubimcima, trudnoći i obiteljskom životu. Potražite je na Instagramu i Twitteru @brovelliobrien

 

Recenzent: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »