Mačja anksioznost: Upoznajte svoju mačku pod stresom

Objavila Jean Marie Bauhaus
Vrijeme čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Možda vam je ponekad smiješno kad mačka odskoči jer ju je nešto preplašilo. No preplašena, anksiozna mačka nije šala. Mačja anksioznost može biti ozbiljan problem, osobito ako se ne liječi. Ako smatrate da je vaša mačka pod stresom, nastavite čitati kako biste saznali što se s njom događa i kako joj možete pomoći.

Objašnjenje mačje anksioznosti

White calico cat hides underneath bed.
Mačke osjećaju anksioznost kad slute opasnost „nepoznatog ili zamišljenog porijekla koje rezultira normalnim tjelesnim reakcijama... "Povezanima sa strahom“, objašnjava PetMD. Drugim riječima, anskiozna mačka djeluje kao da je pod kroničnim stresom i preplašena bez očitog razloga. Međutim, to ne znači da razlog ne postoji. Za određivanje razloga bit će potrebno neko vrijeme i morat ćete malo istraživati.

Potencijalni uzroci mačjeg stresa brojni su i različiti. Anksioznost mačke može uzrokovati bol ili bolest te izloženost toksinima ili zaraznim bolestima koje utječu na živčani sustav. Mogući su i psihološki okidači, kao što su traumatska iskustva, nedostatna socijalizacija te zlostavljanje ili zanemarivanje. Starenje mozga također može uzrokovati anksioznost, osobito kod starijih mačaka koje imaju poteškoća s pamćenjem ili demencijom. Bol u zglobovima kod starijih mačaka također može biti uzrok anksioznog ponašanja kao što je skrivanje ili obavljanje nužde izvan kutije s pijeskom. Ostali mogući uzroci mačje anksioznosti mogu obuhvaćati novi ili premješteni namještaj, novog ljubimca ili bebu u kući te preseljenje.

Jedan od najčešćih oblika mačje anksioznosti je separacijska anksioznost. Mačka postaje anksiozna i pod stresom kada vas izgubi iz vida ili ako ju ostavite samu kod kuće. Kako navodi PetMD, to je osobito učestalo među mačkama koje su ranije bile napuštene, promijenile su dom ili vlasnika.

Opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP) obilježen je prekomjernim ponavljajućim ponašanjima, od kojih mogu patiti i mačke. Uzroci OKP-a nisu poznati. Smatra se mentalnim poremećajem, iako može biti iniciran stresom, navodi PetMD. Vlasnici kućnih ljubimaca mogu potkrijepiti OKP ponašanja tako što pokušavaju umiriti svoje mačke ili tako što im pružaju pažnju dok se mačke ponašaju na nepoželjan način. Neke pasmine imaju genetsku predispoziciju za određena opsesivno-kompulzivna ponašanja. Sijamske i druge azijske pasmine osobito su poznate po takvim ponašanjima.

Kako možete prepoznati anksioznost kod svoje mačke?

Simptomi na koje trebate obratiti pažnju

Anksioznu mačku nije teško uočiti. PetMD navodi sljedeće simptome mačje anksioznosti:

 • Drhtanje
 • Povučenost i skrivanje
 • Smanjena aktivnost
 • Pokušaji bijega
 • Destruktivno ili agresivno ponašanje
 • Proljev
 • Obavljanje nužde izvan kutije s pijeskom
 • Bolna mjesta i lezije od prekomjernog uređivanja

Ostali simptomi obuhvaćaju gubitak ili smanjenje apetita, gubitak težine, prekomjernu vokalizaciju, letargiju i nemir (PetMD). OKP se može prepoznati po prekomjernim, ponavljajućim ponašanjima kao što su jedenje, sisanje ili žvakanje tkanine, prekomjerno uređivanje, repetitivno mjaukanje ili tuljenje te neprekidno hodanje gore-dolje po prostoriji. U slučaju separacijske anksioznosti, mačka će vjerojatno biti dobro sve dok ste vi prisutni, ali može se početi ponašati anksiozno kad osjeti da se spremate otići.

Kako pomoći mački pod stresom

Prvo što trebate znati kako biste pomogli anksioznoj mački jest da je nikad ne smijete kažnjavati ili prekoravati za njihovo anksiozno ponašanje. Tako biste samo povećali njezine negativne asocijacije i strah te pogoršali njezino stanje. Cilj je pomoći im da se osjećaju sigurno i opušteno u svom okruženju.

Brown tabby kitten being inspected by a vet on a table.
Nakon što prepoznate anksiozno ponašanje kod svoje mačke, prvi je korak pregled kod veterinara kako biste dijagnosticirali ili isključili eventualne zdravstvene poteškoće ili toksine koji mogu uzrokovati stres mačke. Budući da su mačke sklone prikrivanju boli, ona možda neće biti očita te mogu biti potrebne potpune krvne pretrage i drugi testovi. Ako se pokaže da mačka pati od boli ili drugih zdravstvenih poteškoća, liječnički tretman možda će biti dovoljan za otklanjanje anksioznog ponašanja.

S druge strane, ako veterinar isključi fizičke poteškoće kao uzrok, to može značiti da je problem psihološke naravi. U tom slučaju, veterinar će vas uputiti o daljnjem tijeku tretmana.

Osim lijekova protiv anksioznosti, veterinar može preporučiti bihevioralnog stručnjaka za životinje ili trenera koji može pomoći vama i vašoj mački putem bihevioralnog uvjetovanja i protuuvjetovanja. Bihevioralno uvjetovanje obuhvaća otkrivanje okidača straha kod mačke te njezino desenzitiziranje na te okidače putem višestrukog, sigurnog izlaganja ili uklanjanje tih okidača iz njezine okoline. Protuuvjetovanje je slično i obuhvaća obučavanje mačke da zamijeni negativno ponašanje pozitivnim, uz stvaranje pozitivnih asocijacija s novim ponašanjem. Na primjer, ako je mačka anksiozna kad osjeti da se spremate izaći, naučite je da legne i nagradite je kad to učini poslasticom ili omiljenom igračkom. Postupno će povezati vaš odlazak s nagradom i naučiti da ga prihvati. Opći cilj ove obuke i uvjetovanja je naučiti mačku da je sigurna te da se može opustiti.

Ako se ne liječi

Neliječena anksioznost neće proći sama od sebe i vjerojatno će se s vremenom pogoršati, a nepoželjna ponašanja postat će još izraženija. Baš kao i kod ljudi, kronični stres može imati fizičke posljedice po zdravlje mačke. Ako potraje, može ugroziti imunološki sustav mačke i učiniti je podložnijom bolestima koje će dodatno pogoršati njezin stres. Povrh anksioznosti, mačke mogu razviti i ozbiljnu depresiju, koja će dodatno pogoršati problematično ponašanje. Što brže liječenje mačje anksioznosti u vašem je interesu kako biste ponovo imali miran dom.

Ako smatrate da vaša mačka pati od anksioznosti, samo hrabro. Uz mnogo ljubavi, strpljivosti i spremnosti da joj pomognete, vaša mačka imat će sjajne izglede za potpuni oporavak te povratak u svoje uobičajeno, sretno stanje.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus vlasnica je kućnog ljubimca, blogerica o kućnim ljubimcima i spisateljica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše pod nadzorom svojih krznenih ljubimaca.

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Kupi sada »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Kupi sada »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Kupi sada »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Kupi sada »