Važne informacije o netoleranciji na hranu i alergijama na hranu kod mačaka

Published by
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Što su osjetljivost i netolerancija na hranu?

Osjetljivost/netoleranciju na hranu uzrokuje reakcija na određeni sastojak, najčešće bjelančevine. Katkad se naziva „nuspojavom na hranu” i definira se kao abnormalan odgovor na hranu ili dodatak hrani.

Dvije su vrste nuspojava: one u koje je uključen imunosni sustav (općenito zvane osjetljivošću na hranu) i one koje se pojavljuje bez imunosne komponente (općenito zvane netolerancijom na hranu).

Osjetljivost može biti prisutna cijeli život, pa se problematični sastojak mora trajno ukloniti iz mačje ishrane.

Što uzrokuje osjetljivost i netoleranciju na hranu?

Među najčešće uzroke osjetljivosti ili netolerancije na hranu kod mačaka ubrajaju se:

 • Hrana: Osjetljivost se najčešće vezuje za izvore bjelančevina, obično iz govedine, ribe ili mliječnih prerađevina u hrani vaše mačke.
 • Oštećenja: Upale, infekcije, operacije i neki lijekovi mogu oštetiti probavni sustav i dovesti do osjetljivosti ili netolerancije na hranu.
 • Dob: Osjetljivost i netolerancija na hranu mogu se javiti u bilo kojoj dobi.
 • Pasmina: Čini se da neke su pasmine mačaka sklonije razvijanju osjetljivosti i netolerancije na hranu, uključujući sijamske mačke.

Može proći više godina dok vaša mačka ne razvije osjetljivost ili netoleranciju na određenu namirnicu. Međutim, jednom kad razviju osjetljivost, gotovo će uvijek imati negativnu reakciju na tu hranu.

Je li moja mačka osjetljiva na hranu?

PDSA navodi da znakovi osjetljivosti na hranu kod vaše mačke mogu biti sljedeći:

 • Proljev i povraćanje
 • Cjelogodišnji svrbež na koži, posebice na licu, ušima i vratu
 • Pretjerano čišćenje i za to vezani gubitak dlake na trbuhu i bokovima
 • Hrapavi, krastavi kožni osip

Ostali znakovi osjetljivosti i netolerancije na hranu mogu uključivati:

 • Letargiju
 • Loše stanje krzna
 • Nadutost
 • Često češanje
 • Crvenu, upaljenu kožu
 • Slab rast
 • Kašljanje, dahtanje i kihanje
 • Kronične probleme s ušima

Uobičajeni znaci alergija na hranu i netolerancije na hranuVAŽNO: Neki simptomi osjetljivosti na hranu ili netolerancije na hranu slični su simptomima drugih ozbiljnih problema, stoga se, primijetite li bilo koji od tih znakova, obratite veterinaru.

Važnost ishrane

Osjetljivost i netolerancija na hranu mogu trajati čitav život. Glavni cilj borbe s osjetljivošću i nuspojavama na hranu pronaći je i izbjegavati sastojke koji izazivaju problem. Eliminacijsko ispitivanje hrane - uklanjanje sastojka iz hrane koju vaša mačka jede - najpraktičnija je i najpreciznija metoda dijagnosticiranja osjetljivosti na hranu kod mačaka. Pazite na to da mački uskratite pristup svoj ostaloj mačjoj hrani, hrani sa stola, poslasticama i igračkama za žvakanje dok nastojite izolirati uzrok problema.

Ako vaša mačka pati od osjetljivosti na hranu, još je važnije da joj dajete pravu mačju hranu. Prehrana vaše mačke trebala bi biti uravnotežena i sadržavati što manje sastojaka i aditiva.

Ako vaša mačka ima reakcije na određeno meso, možda biste trebali pokušati s novim izvorom proteina, odnosno, novim za vašu mačku, kao što su patka ili divljač. Ako ništa od ovoga ne pomogne, vaša je mačka možda osjetljiva na ove proteine, pa joj je potrebna prehrana s posebno razgrađenim proteinima.

Za precizne dijagnoze i metode liječenja uvijek se konzultirajte sa svojim veterinarom i zamolite ga da vam preporuči najbolju prehranu za osjetljivost na hranu.

Pitanja o osjetljivosti na hranu koja valja postaviti veterinaru

 1. Postoji li hrana koju trebam izbjegavati davati svojoj mački zbog osjetljivosti/netolerancije?
 2. Kako ljudska hrana može utjecati na zdravlje moje mačke?
 3. Biste li preporučili Hill'sovu hranu iz linija Prescription Diet ili Science Diet za mačku osjetljivu na hranu?
 4. Koliko često preporučenu hranu moram davati svojoj mački?
 5. Koje joj poslastice mogu davati uz preporučenu hranu?
 6. Kad već mogu očekivati znakove poboljšanja stanja svoje mačke?
 7. Možete li mi dati pisane upute ili kakav letak o osjetljivosti na hranu?
 8. Kako u slučaju dodatnih pitanja mogu najjednostavnije dobiti vas ili vašu ordinaciju (e-mail/telefon)?
 9. Trebamo li dogovoriti sljedeći pregled?

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »