Mačji izmet: Sveobuhvatni vodič

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Vlasnicima mačaka čišćenje kutije s pijeskom možda i nije najomiljenija djelatnost (ako je, imamo mi kutija za vas, samo se javite!). No pregled mačjeg izmeta, njegove boje i oblika, sjajan je način za uočavanje potencijalnih zdravstvenih problema.

Većina mačaka obavlja veliku nuždu barem jednom dnevno, a mačja je stolica sjajan indikator zdravlja vaše mačke. S pomoću nje možete saznati ima li zatvor, kakvu bolest ili ako joj mačja hrana možda ne odgovara.

Kad naučite kako izgleda "dobar izmet", znat ćete uočiti ako stolica vaše mačke ne izgleda normalno. Naravno, dosta nas nema kutiju s pijeskom i doslovno nikad ne vidimo mačji izmet jer nuždu obavljaju vani. Ako je to slučaj, svejedno možete obratiti pozornost na to koliko često vaša mačka izlazi i ima li možda tragova mekane ili tekuće stolice po stražnjici. Ako ikad posumnjate na probleme, možete joj ponuditi kutiju s pijeskom i sami se uvjeriti

Zdravi i nezdravi mačji izmet: Na što obratiti pozornost

Zdrav je izmet generalno podatan (poput glinamola, ne premekan, ne pretvrd). Ovo se smatra zlatnim standardom izmeta i znak je da vaša mačka normalno izbacuje stolicu. Zdrava stolica tamnosmeđe je boje, ali opet ne pretamne, crnkasta stolica može značiti prisustvo krvi. Presvijetla stolica pak može biti indikator ozbiljnih problema kao što su oboljenje jetre ili potpuna blokada žučovoda, navodi Merck MSD Veterinary Manual.

Male, tvrde kuglice izmeta smatraju se abnormalnom i nezdravom stolicom jer mogu biti naznaka zatvora. To predstavlja ozbiljan problem jer može biti indikator neuroloških ili metaboličkih tegoba ili začepljenja crijeva, upozorava Međunarodna udruga za brigu o mačkama (ICC). Nadodaju i da zatvor kod mačaka može ukazivati i na dehidraciju. Ako vaša mačka istiskuje male, tvrde kuglice stolice, definitivno biste trebali nazvati veterinara.

Siva mačka spava na rubu smeđeg kožnog kauča.

Trebali biste pripaziti i na mekanu, tekuću stolicu koja nema zamjetan oblik. Mačji proljev mogu uzrokovati mnoge stvari, od bakterijskih infekcija i crijevnih parazita do netolerancije na hranu. Ako ne gledate dovoljno pažljivo, tekuću biste stolicu mogli zamijeniti za urin. Uvijek dobro pogledajte što skupljate ili navucite jednokratne rukavice i opipajte teksturu.

Ne mora svaki neuobičajeni mačji izmet biti razlog za paniku, ali svakako ga treba dobro proučiti. Udruga PDSA navodi da je uobičajeno da mačke dobiju proljev nakon promjene hrane, na primjer. No ako se stolica ne unormali nakon više od dva dana ili bude popraćena slabi tekom, letargijom ili povraćanjem, mačku odmah odvedite veterinaru. Za svaki slučaj.


Pripremanje uzoraka mačje stolice

Veterinar će od vas tražiti da na svaki godišnji pregled donesete uzorak stolice kako bi mogao obaviti pretrage stolice. Uzorke je najbolje uzimati u plastične posudice koje će vam dati veterinar. No posudicu možete i kupiti u ljekarni, trgovini za ljubimce ili naručiti putem interneta. Upamtite, za pretrage je potreban svjež uzorak, stoga je važno ne prikupljati blago iz kutije s pijeskom do dana posjeta veterinaru. Kad spremite uzorak u plastičnu posudicu, ne zaboravite je spremiti u hladnjak i na etiketu napisati datum i vrijeme, kako bi veterinar imao točne podatke.

Više mačaka, više pregleda

Ako imate više od jedne mačke, ne morate nužno uzimati uzorak od svake, osim ako vam veterinar to izričito ne kaže. No ako pronađete krvavu stolicu, vjerojatno ćete morati pripaziti na kutiju s pijeskom kako biste ustanovili koja mačka ima zdravstvenih problema. Naravno, ako je jedna mačka bolesna, mogle bi biti i druge. Ako primijetite ozbiljne probleme kod jedne mačke, izolirajte je s vlastitom kutijom s pijeskom do odlaska veterinaru.

Vjerovali ili ne, stolica vaše mačke može vam reći puno o njezinu zdravlju. Uključivanjem provjere stolice u dnevnu rutinu održavanja kutije s pijeskom mački ćete pomoći da ostane zdrava i pružiti joj čisto, zdravo okružje.


Biografija suradnice

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien spisateljica je, mama i dugogodišnja mačja mama čijom kućom vladaju dvije ruske plave mačke. Njezine radove objavljuju Care.com, What to Expect i Fit Pregnancy, za koje piše o ljubimcima, trudnoći i obiteljskom životu. Potražite je na Instagramu i Twitteru @brovelliobrien

 

Recenzenti: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA i Dr. Emma Milne

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »