Potraga za novom macom: Gdje tražiti

Published by
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Razmišljate o tome da nabavite macu? Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) samo 2019. je preuzelo 29.432 mačke i navodi kako su se napuštene mace i mačići u jeku pandemije našli u osobito teškoj situaciji. Imajući to na umu, važno je biti posve svjestan odgovornosti koje nosi briga o mački i pomno razmisliti gdje nabaviti mačića.

Košara puna sivih i bijelih mačića

Bih li trebao/la nabaviti mačića?

Dovesti kući mačića podrazumijeva golemu obvezu, pa prije te odluke u obzir uzmite ova važna pitanja.

 • Je li moj dom spreman za mačića? Mačić će htjeti istražiti svaki kutak svojeg novog doma. Htjet će se penjati na regale, istraživati male prostore i igrati se sa svime na što položi šapice. Morat ćete biti spremni na promjene kako bi vaš mačić bio siguran, a vaš dom netaknut. Slijedite ove savjete o osiguravanju svojeg doma za mačića.
 • Je li moja obitelj spremna za mačića? Mačić možda dolazi u dom s malom djecom ili drugim kućnim ljubimcima. Mala djeca koja se još nisu susretala s ljubimcima možda neće razumjeti kako se odnositi prema njima. Ako imate djecu koja vas mole i preklinju da nabavite novog mačića, važno je ne popustiti tek tako, već biti siguran/na da ste i vi i vaša djeca spremni na novu odgovornost. Iako će vaša djeca možda obećati da će hraniti macu, brinuti o njoj i čistiti za njom, ulogu učenja djece propisnoj brizi o mačiću svakako ćete imati vi.
 • Imate li druge ljubimce koje najprije morate uzeti u obzir? Ako kod kuće već imate životinje, možda će i njima trebati neko vrijeme da se naviknu na novog kućnog ljubimca. Upoznajte ih polako i ne ostavljajte ih same dok ne budete sigurni da su spremni za to. Zapamtite, vaši trenutni ljubimci naviknuti su dobivati svu vašu pažnju i mogu biti posesivni po pitanju vašeg doma i vas, stoga je važno vašim drugim ljubimcima nastaviti iskazivati jednaku ljubav kao i uvijek, kako bi to prijelazno razdoblje svima proteklo lakše.
 • Imam li dovoljno vremena koje mogu provesti s mačićem? Mačići su krznene loptice pune energije, željne igre i upoznavanja s vama. Ako ih se prečesto ostavlja same, veća je vjerojatnost da će kasnije razviti problematično ponašanje. Potrebno im je dosta vježbe, obuke i vremena za povezivanje s vama.
 • Imam li strpljenja za obučavanje novog mačića? Važno je uzeti u obzir i to imate li dovoljno strpljenja za obučavanje novog mačića. I mačići, baš kao i djeca, iziskuju mnogo pozornosti i mora ih se učiti prihvatljivu ponašanju. Morate biti sigurni da imate strpljenja dresirati mačića po pitanju upotrebe mačjeg pijeska, grebanja i skakanja po namještaju.
 • Mogu li si priuštiti brigu o mačiću? Odluka o udomljavanju mačića dugoročna je financijska obveza koja započinje sterilizacijom/kastracijom, cijepljenjem i identifikacijom, a nastavlja se dugogodišnjim izdacima za hranu, mačji pijesak i redovitu veterinarsku njegu. U obzir ćete morati uzeti i trošak zdravstvenih tegoba koje bi vašeg mačića mogle snaći u kasnijim fazama života. Pogledajte ovaj prikaz prosječnih troškova imanja mačke azila Battersea, koji preporučuje i ugovaranje osiguranja za ljubimce kako biste izbjegli neočekivane troškove.
 • Kakvog bih mačića trebao/la nabaviti? Istražite malo o različitim pasminama prije nego što odlučite koju uzeti. Razmislite o tome koliko ćete vremena moći provesti sa svojom macom, koliko prostora imate, imate li alergija, kakav vam je općenito životni stil.

Odabir prave mačke za vašu obitelj

Udrugama za udomljavanje životinja svake se godine dosta udomljenih ljubimaca vrati jer njihovi novi vlasnici nisu predvidjeli njihove potrebe i više ih ne mogu zadovoljavati. Može to biti traumatično iskustvo i za vlasnika i za mačića, pa stoga morate biti sigurni da odabirete pravu macu za svoju obitelj. Ako niste sigurni koja je pasmina prava za vas, raspitajte se i zatražite savjete.

Vlasnici koji prije udomljavanja zatraže savjet i potporu od svoje obitelji, prijatelja ili veterinara češće zadrže svoje mačiće i uživaju u onoj posebnoj vezi s njima.

Gdje nabaviti mačića?

Azili za životinje, udruge za spašavanje i humana društva krcati su privrženim, zdravim macama i mačićima koje čeznu za dobrim domom. Istražite malo o azilima u svojem gradu kako biste lakše pronašli pravu macu za sebe.

Vaš veterinar može vas uputiti na udruge za spašavanje životinja u vašoj blizini. Budite spremni na to da će vas možda htjeti posjećivati kod kuće jer se mnoge udruge žele uvjeriti da će njihove mace završiti u dobru domu. Na Hill’sovoj Facebook stranici možete pronaći alat s popisom azila, kako biste bili upućeni u zbivanja u svojem kraju. Ako pak želite čistokrvna mačića, zamolite veterinara da vam preporuči lokalnog uzgajivača.

Bacite oko i na naš članak s popisom potrepština za mačića i pripremite se za svojeg novog krznenog prijatelja. Kakvog god mačića odlučili dovesti kući, volite ga i brinite o njemu kao o bilo kojem drugom članu svoje obitelji.

 

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »