Pripremite svoj dom za mačku uz 10 jednostavnih savjeta

Mlada mačka dolazi u vašu obitelj? Priprema doma za mačku je važna kako vaš novi krzneni prijatelj ne bi žvakao, jeo ili grebao ono što ne treba. Ako nemate ništa protiv starije mačke, ona može biti manje nestašna, iako svejedno trebate zaštititi namještaj. Evo nekih savjeta kako ćete svoj dom pripremiti za mačku.

1. One vole grebati i žvakati

Mačići su slični ljudskim bebama. Svojim očima, šapama i ustima uče o svijetu oko sebe. Mačke su zaigrane životinje, bez obzira na njihovu dob. Vole šapama dodirivati sve oko sebe i igrati se s onime što pronađu na podu. Ovo posljednje je važno. Iako možda mislite da su vam podovi čisti, ako se spustite na koljena vjerojatno ćete pronaći predmete koji mačkama mogu uzrokovati probleme.

Evo na što trebate obratiti pažnju i što trebate ukloniti iza sjedećih garnitura i ormara prije nego što mačku dovedete kući:

  • žice
  • vezice
  • ukosnice
  • trake
  • gumene „lastike“
  • plastične vrećice
  • pribor za šivanje
  • lutke/igračke i njihove dodatke
  • figurice za igre na ploči
  • brisala

Iako zagubljene stvari mačka može lako dohvatiti šapom i progutati, u kućanstvu postoje i mnoge druge stvari koje ona može pokušati žvakati, uključujući električne kabele. Prilijepite sve žice koje se ne mogu ukloniti izvan dohvata mačke, čak i ako ih stalno upotrebljavate. Ako privremeno koristite predmete kao što je glačalo, međutim, slobodni kabeli svejedno mogu predstavljati opasnost za mačke. Mačka može misliti da je to nešto čime se može igrati, ali može se ozbiljno ozlijediti ako povuče glačalo sa stola.

Osim električnih kabela trebate se pobrinuti i za telefonske žice, vezice zavjesa i uzice žaluzina. Sve to vašoj novoj mački može izgledati bezopasno. Ne zaboravite na to prilikom pripreme svog doma za mačku!

2. Nisu sve biljke zdrave

Kućne biljke donose zelenilo u vaš dom, ali pazite da im vaša mačka ne može pristupiti. Filodendron, ljiljan, imela i božićna zvijezda neke su od otrovnijih kućnih biljaka. Ako su im mačke stalno izložene, mogu se ozbiljno razboljeti. Ljiljani, azaleje i narcise česte su vrtne biljke koje su također otrovne za mačke. Također, važno je provjeriti svo odrezano cvijeće koje donosite kući kako biste bili sigurni da nije opasno za vašu mačku.

3. Držite poklopce zatvorene

Mačke i mačići uvijek traže vodu koju mogu pijuckati tijekom dana. Mjesto s kojeg im je lako piti je zahodska školjka. Vama je to odvratno, ali nisu sve mačke tako gadljive i to je mjesto na kojem uvijek ima vode ako je žedna. Ne zaboravite zatvoriti poklopac toaleta ako u kući imate mačku. Ako je poklopac podignut, vaš krzneni prijatelj može upasti unutra i utopiti se. Imate li još kakvih spremnika u svom domu koje biste trebali držati zatvorenima? Koševi za otpad, prljavo rublje, perilice i sušilice. Naravno da ne želite da se vaša mačka unutra zaglavi i da ne može izaći.

4. Vruća mjesta nisu sigurna

Iako mačke uživaju u toplini, na vama je da se pobrinete za njezinu sigurnost na tim udobnim mjestima. Bez obzira na to je li izvor topline ognjište ili štednjak na drva, pazite da oni ne budu mjesta na kojima će se odmarati. Ako je potrebno, onemogućite mački pristup tako da uklonite površine po kojima se penje ili je probudite ako ondje zaspi. Također, pobrinite se da sve električne grijalice ostanu iskopčane iz napajanja i pravilno pohranjene kad nisu u upotrebi. Ako su pod napajanjem, moraju uvijek biti pod nadzorom kako bi cijela obitelj bila sigurna.

5. Zaštitite namještaj od mačaka

Mačke i mačići vole grebati, ali ne znaju što nije vrijedno njihovih kandži dok ih tome ne podučite. Lak plijen za kandže vaše mačke težak je namještaj, poput kauča ili stola. Tepisi i tepisonom obložene stepenice također su im omiljena meta.
Small striped kitten playing with kitten toy standing on cat tree.

Kada pokušavate zaštititi namještaj od mačaka, nemojte razmišljati samo o onome što bi mačka mogla grebati, nego i na stvari na koje se možda voli penjati: zavjese, dugi stolnjaci ili police za knjige. Doskočite tim navikama tako da postavite stup za grebanje ili mačje drvo, tako da točno zna što joj pripada.

6. Onemogućite pristup onome što ne smije dirati

Mačke su prirodno znatiželjne, stoga zatvoren ormar ne znači da ona neće pokušati u njega ući. Za ormariće u kojima se nalaze sredstva za čišćenje ili lijekovi možete nabaviti brave koje djeca ne mogu otvoriti. Takve predmete možete držati na najvišoj polici kako biste onemogućili pristup. Samo ne zaboravite da se mačke mogu penjati, stoga i sama vrata trebaju biti zatvorena.

Ako imate posebnu prostoriju u koju mačka ne smije ulaziti, uvijek držite njezina vrata zatvorena. Prema mreži Mother Nature Network, mačke i psi mogu skočiti do visine pet puta više od vlastite, stoga ih niske ograde neće zadržati. Sve uspomene koje su posebno drage vama i vašoj obitelji trebaju biti uklonjene ili zaključane. Dobili ste posebnu obiteljsku vazu od dalekog rođaka?  Pažljivo je umotajte i pohranite dok vaš ljubimac ne odraste dovoljno da je može zaobilaziti.

7. Provjerite uske prostore

Mačke se vole „gnijezditi“ na toplim, skučenim mjestima. Na primjer, prije nego što zatvorite vrata sušilice, provjerite nije li se vaša mačka odlučila ondje odmoriti. Isto vrijedi i za druga tiha mjesta kao što su ladice ormara, košare u zatvorenim ormarima, hladnjake i zamrzivače.

8. Pazite na rolete

Svaka zraka sunca prirodno privlači mačke, stoga vole spavati na prozorskim daskama kako bi upile što više topline. Kad pripremate svoj dom za mačku, provjerite sve rolete, čak i ako je zima. To nikako nemojte zaboraviti učiniti nakon što se mačka navikne na svoje okruženje, osobito ako je proljeće ili ljeto. Ako roleta nije pravilno blokirana, mačka se može naći u opasnoj situaciji. Za dodatnu sigurnost, kupite rolete ili žaluzine prilagođene mačkama. Takve su rolete sigurnije i dugotrajnije od običnih prozorskih roleta jer su čvršće konstrukcije.

9. Opskrbite se njezinim omiljenim igračkama

Što je vaš ljubimac „zaposleniji“, manja je vjerojatnost da će upasti u nevolje. Mačke su zaigrana bića, stoga uložite u igračke kojima će se igrati... kad se probudi. Kao što možete i pretpostaviti, mačke vole lažne miševe i zvončiće, koji proizvode taman toliko buke da znate gdje se nalazi u bilo kojem trenutku. Očekivano ponašanje mačke: red igranja, red spavanja u vašem krilu.

10. Budite strpljivi kad pripremate svoj dom za mačku

Bez obzira na to je li vaša mačka mlada ili stara i iskusna, teško joj je odmah naučiti sva kućna pravila odjedanput. Mačka može izbjegavati kabele ili predmete na podu, ali biti vrlo zainteresirana za penjanje po zavjesama ili skakanje na police. Može zazirati od svoje posudice za vodu i piti iz sudopera. Olakšajte joj privikavanje na novi dom tako što ćete je privremeno, dok uči, držati u manjoj prostoriji prilagođenoj za mačke, a zatim postepeno omogućavati pristup u ostale dijelove doma kako se bude privikavala na pravila. Kada je puštate da istražuje svoju novu okolinu, uvijek pazite na nju i promatrajte što radi.

Ako ode u područje koje bi za nju moglo biti opasno, poduzmite potrebne mjere opreza. Kada preusmjeravate svoju mačku ili rješavate druga sigurnosna pitanja, činite to smirenim tonom.

I kao posljednje, nikad nije dobro kažnjavati mačku zbog „lošeg ponašanja“. Ona još uvijek ući pravila vašeg doma i jednostavno ne zna bolje. Kažnjavanje mačke zapravo može pogoršati situaciju, uzrokovati joj stres te ju učiniti povučenom. Pravilna dresura i nagrađivanje za dobro ponašanje pomoći će joj da nauči što je prihvatljivo. Ako primijetite da je malo svojeglava, samo je usmjerite prema njezinim igračkama ili podlozi za grebanje. Vaš ljubimac uči, a vi ste mu potrebni za usmjeravanje. Potrebna vam je jednaka količina strpljenja kao i kad mala djeca upoznaju svijet. Na sličan način raste i vaša povezanost.

Biografija autora

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila entuzijastica je za kućne ljubimce. Diplomirala je na Sveučilištu Fairfield uz M.F.A. iz kreativnog pisanja. Možete joj se obratiti na Twitteru, @ReinventingErin ili putem stranice http://erinollila.com.