Veganska hrana za naše mesojedne mačje prijatelje?

Mačke su prirodni klasični mesojedi. Iako je vegetarijanski životni stil u redu za ljudske članove obitelji, vegetarijanska ili veganska grana nije dobar izbor za mačke.

Budući da spadaju u kategoriju „obaveznih mesojeda“, mačke su genetski „obvezne“ loviti druge životinje za svoju prehranu. Ljudski vegani i vegetarijanci mogu konzumirati uravnoteženu biljnu hranu i živjeti zdravo, ali to nije uvijek slučaj s mačkama. Ako svojoj mački dajete vegetarijansku ili vegansku hranu ili samo razmišljate o tome, razmotrite sljedeće i svakako se posavjetujte s veterinarom o potrebama vaše mačke.

Ako mogu birati...

Preci domaće mačke bili su pustinjski grabežljivci, čija se prehrana sastojala od guštera, zmija, ptica, glodavaca, pa čak i nekih insekata bogatih bjelančevinama. Čak i današnje domaće mačke često su vrlo vješti lovci, ako to žele biti.

Kada ulove svoju hranu, pojedu sve. Većina ovog „ulova“ probavi se za energiju koju mačka treba svakodnevno, a ostatak se djelomično povrati u stilu kuglica dlaka, što je pojava koju možda i predobro poznajete. To je važno jer iako mačje „prirodne“ prehrambene navike ne dolaze do izražaja tako često kao kod njihovih divljih rođaka, one su ipak najbolji način održavanja njezina zdravlja osim ako veterinar preporuči drugačije. Drugim riječima, većina mačaka ne traži namirnice kao što su žitarice i povrće jer to nije ono za što su njihovi organizmi predviđeni.

Vegetarijanka, ali zdrava?

Mačke su stvorenja puna resursa. Ako njezina uobičajena hrana nije dostupna, može se (i hoće) prilagoditi biljnoj hrani ako je to jedino što ima za jesti. Međutim, ova zelena prehrana u konačnici ne pruža potrebne aminokiseline (gradivne blokove mišića) i nutrijente koje mačke trebaju za normalan i zdrav život, čak iako su na nju spremne u hitnim slučajevima.

S mačkama na vegetarijanskoj prehrani napravljene su brojne studije i rezultati nisu potpuno jasni. Ono što jest jasno je da vegetarijansku prehranu nije lako uravnotežiti. Zapravo, da bi vegetarijanska mačja hrana ispunila potrebe vaše mačke, potrebne su sintetičke aminokiseline, stoga pravom, prirodnom vegetarijanskom hranom nije moguće ispuniti njezine prehrambene potrebe. Osim toga, postupno može doći do ozbiljnih zdravstvenih poteškoća. Na primjer, poznato je da neodgovarajuća prehrana pogoršava postojeće bolesti kao što su bolesti srca, urinarnog trakta itd., prema izvoru PetMD. Loša prehrana povezuje se s bolestima srca i oka bez prethodno prisutnih bolesnih stanja. Potencijalni rizik nije vrijedan ugroze zdravlja vašeg ljubimca.

Ako koristite vegetarijansku hranu za mačke

Nutritivno uravnotežena vegetarijanska mačja hrana može biti prilično skupa. Možda vama hrana nije neki trošak, ali kako znate dobiva li vaš ljubimac sve potrebne nutrijente. U cilju provjere ispunjava li vegetarijanska hrana nutritivne potrebe mačaka obavljeno je malo istraživanja. Suprotno tome, postoje mnoga istraživanja koja upućuju na to da prehrana bogata pravilno uravnoteženim mesnim sastojcima održava mačku zdravom i sretnom. Važno je potražiti hranu koja je prošla klinička ispitivanja koja pokazuju da je nutricionistički uravnotežena.

U tu svrhu veterinari kao što je Dr. Armaiti May, DVM, CVA rade s osobama koje razmišljaju o hranjenju svojih mačaka vegetarijanskom hranom. Dr. May također preporučuje da obratite pažnju na njezin urin da biste provjerili kako podnosi svoju novu vegetarijansku ili vegansku prehranu. Čak i ako svojoj mački dajete poznatu vegetarijansku mačju hranu, možete pratiti njezino opće zdravstveno stanje putem provjere sastava urina i krvi, a možete napraviti i obimnije pretrage kao što je srčani ultrazvuk i evaluacija očne mrežnice kako biste otkrili probleme povezane s deficitarnom vegetarijanskom mačjom hranom.

Jeste li vegetarijanac?

Ovo je teška rasprava za mnoge vegetarijance i vegane. Mnogi od njih žive pod premisom neuzrokovanja štete drugim živim bićima. Posljedično tome, često je teško pomiriti etiku i hranjenje mačke mesnim proizvodima. Odgovor na to pitanje nije jednostavan. Iako se vegetarijanstvo može smatrati zdravim i prirodnim za osobe poput vas, to sigurno nije najbolje rješenje za mačke, koje su mesojedi.

Dakle, što učiniti? Svojoj gladnoj prijateljici možete davati vegetarijansku hranu, ali potreban joj je dodatak sintetičkih bjelančevina kako bi ostala zdrava. Uvijek provjerite ispunjava li hrana AAFCO kriterije za njezinu životnu fazu. Nažalost nema dokaza da je vegetarijanska mačja hrana zdraviji izbor. Zaključno, mačka bi trebala jesti meso, a prehrana temeljena na povrću može joj pružiti odgovarajuće nutrijente ako se nadopuni odgovarajućim sintetičkim dodacima. Međutim, kvaliteta takve prehrane je upitna, jer postoje dokazi da neuravnotežena prehrana može uzrokovati zdravstvene poteškoće kod mačaka. Za svoje krznene članove obitelji želite najbolje, ali dok proizvođači ne shvate kako uravnotežiti vegetarijansku prehranu mačaka, mesna prehrana najsigurnija je i najprirodnija. Svakako zatražite savjet veterinara koji će vam pružiti najbolje preporuke za prehranu vaše mačke.

Biografija autora

Jamie Drake Bio Photo

Jamie Drake

Jamie je dugogodišnja obožavateljica životinja i veterinarska tehničarka. Živi u Pennsylvaniji okružena mnogim krznenim prijateljima, uključujući pse, zečeve i koze.