Esencijalna ulja za mačke: Jesu li sigurna?

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Esencijalna ulja danas su vrlo popularna i pojavljuju se u svemu, od proizvoda za čišćenje i osobnu higijenu do medicinskih tretmana. No što je s proizvodima za mačke? Postoje li esencijalna ulja za mačke? Jesu li esencijalna ulja pogodna za mačke? Evo što bi vlasnici mačaka trebali znati.

Esencijalna ulja: Što je to?

Esencijalna ulja su ekstrakti biljaka kao što su ruže i tamjan, poznati po svojim aromatskim i/ili medicinskim svojstvima. Koriste se u proizvodima za kućanstvo i osobnu njegu. Imajte na umu da ona nisu isto što i esencijalne masne kiseline, koje su važan nutrijent u mačjoj hrani.

Esencijalna ulja obično se upotrebljavaju u aromaterapiji, gdje se difuzno ulje udiše ili nanosi na kožu, primjerice, pri masaži. Zaklada liverpulskih sveučilišnih bolnica pojašnjava kako mirisi i kemikalije koje ulja sadrže mogu izazvati "različite emocionalne i fiziološke reakcije" koje mogu pomoći u ublažavanju boli i napetosti te popravljanju raspoloženja općenito.

Osobna upotreba i upotreba u kućanstvu

S porastom broja online prodavača i obnovljenim interesom za prirodnu njegu, eterična ulja su dostupnija nego ikad. Ljudi ih uključuju u svakodnevnu uporabu na različite načine: u sprejevima za čišćenje, dezinficijensima za ruke, mirisima, deterdžentima i hidratantnim sredstvima za kožu, između ostaloga.

Crno-bijela mačka sjedi u gredici cvijeća
Kakve sve to veze ima s mačkama? Ako imate mačje ukućane, bilo bi dobro urediti siguran dom za mačke, što uključuje sklanjanje štetnih supstanci kao što su esencijalna ulja.

Esencijalna ulja otrovna za mačke

Baš kao što su neke uobičajene kućne biljke otrovne za mačke, udruga Cats Protection upozorava da je za mačke štetna i većina esencijalnih ulja. Ovo posebice vrijedi za vrlo koncentrirana ulja, ali čak i male količine mogu biti otrovne. PDSA navodi da sljedeća ulja mogu biti opasna:

 • Cimet
 • Citrusna ulja
 • Klinčići 
 • Eukaliptus 
 • Lavanda 
 • Metvica 
 • Pepermint
 • Bor
 • Breza
 • Čajevac
 • Zimzelene biljke
 • Ylang ylang

Esencijalna ulja se mogu kupiti zasebno, ali često se pojavljuju i u drugim proizvodima za kućanstvo, kao što su repelenti za insekte i razrjeđivači (terpentin je esencijalno ulje). Proizvodi poput ovih mogu biti vrlo otrovni za mačke, navodi Međunarodna udruga za brigu o mačkama.

Ulje čajevca: Posebno upozorenje

Ulje čajevca je posebice vrlo opasno za mačke. Ulje čajevca u spreju često se reklamira kao "prirodni" repelent za buhe, no žurnal The Veterinary Nurse upozorava da ulje čajevca može prouzročiti kožne probleme, ozbiljne neurološke nuspojave, pa čak i smrt i kod mačaka i kod pasa. Rizik je posebno visok kad ulje nije razrijeđeno, nuspojave se javljaju već i nakon nekoliko kapi. Najsigurnije je nikad ne upotrebljavati ulje čajevca na mačkama (i psima!).

Je li ijedno esencijalno ulje sigurno za mačke?

Ukratko, za mačke sigurnih esencijalnih ulja nema. Udruga Cats Protection tumači kako izlaganje mačaka esencijalnim uljima može dovesti do oštećenja organa, otkazivanja jetre, napadaja, pa i smrti. To se može dogoditi preko:

 • Nanošenja na kožu, recimo, utrljavanjem ili sprejanjem na krzno mačke. 
 • Gutanja, primjerice, ako mačka poliže ulje s krzna, kože, šapa ili pojede/poliže nešto što sadrži ulje 
 • Udisanja ulja u spreju ili proizvodu za čišćenje.

Međutim, postoje i mjere opreza koje možete poduzeti ako se ne želite odreći uporabe esencijalnih ulja. PDSA i Cats Protection upozoravaju da proizvodi koji raspršuju esencijalna ulja u zrak, kao što su difuzori, ultrazvučni difuzori i uređaji za maglicu, mogu biti riskantni jer vaša mačka može udahnuti ulje. Kapljice difuznih ulja mogu završiti na mačjem krznu, pa ih može polizati dok se čisti. Ako upotrebljavate difuzore, PDSA preporučuje da to činite samo u sobama u koje ne puštate mačku, te da dobro prozračite sobu prije nego što je pustite unutra.

Kad god je to moguće, nastojte upotrebljavati proizvode za čišćenje i osobnu njegu bez esencijalnih ulja. Ako upotrebljavate esencijalna ulja, minimizirajte rizik razrjeđivanjem i temeljito operite ruke prije ponovnog diranja mačke. Mačke su sjajni penjači na visoke površine i zavlačenje u skučene prostore, stoga esencijalna ulja (i proizvode koji ih sadrže) držite izvan njihova dosega. 

I na kraju, nikada nemojte upotrebljavati esencijalna ulja kao repelent za buhe i krpelje; umjesto toga zamolite veterinara da vam propiše proizvod na recept. Ako imate sumnji po pitanju uporabe esencijalnih ulja, savjetujte se s veterinarom.

Kada nazvati veterinara?

PDSA navodi kako simptomi trovanja esencijalnim uljem mogu biti:

 • Pojačano slinjenje. 
 • Povraćanje.
 • Drhtanje i trešnja.
 • Nestabilan korak. 
 • Letargija.
 • Otežano disanje i hripanje.
 • Kolabiranje.
 • Napadaji.

Smjesta nazovite veterinara ili hitnu veterinarsku pomoć ako sumnjate na to da je vaša mačka progutala esencijalno ulje i prestanite s upotrebom proizvoda s esencijalnim uljem za kojeg mislite da bi mogao biti uzročnik problema.

Biografija suradnice

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien spisateljica je, mama i dugogodišnja mačja mama čijom kućom vladaju dvije ruske plave mačke. Njezine radove objavljuju Care.com, What to Expect i Fit Pregnancy, za koje piše o ljubimcima, trudnoći i obiteljskom životu. Potražite je na Instagramu i Twitteru @brovelliobrien

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »