Osobnosti psećih pasmina: Pronađite onu koja vam najbolje odgovara

Sve je u osobnosti. To vrijedi za pse kao i za ljude. Ako razmišljate o tome da nabavite psa, možda priželjkujete određenu pasminu, ali je li ona odgovarajuća za vas? Osobnost psa igra važnu ulogu u određivanju toga je li prikladan za vaše kućanstvo. Odabir pasmine postaje mnogo jednostavniji ako znate koje su osobine i karakteristike kompatibilne s vašim potrebama. Slijedite ove savjete kako biste lakše odabrali odgovarajućeg psa za svoju osobnost i stil života.

Uzmite u obzir svoj dom i obitelj

Two young blonde boys and a baby snuggle with a larger brown dog in bed.Jeste li samac ili imate veliku obitelj? Imate li male djece, drugih ljubimaca ili starije djece? Osim broja članova vaše obitelji, razmislite i o svom fizičkom domu. Prostor je također stavka koju treba uzeti u obzir, bez obzira imate li kuću ili stan, veliko ograđeno dvorište ili mali travnjak, susjedstvo koje je sjajno za šetnje ili se morate voziti do psećeg parka. Sve su to čimbenici pri odabiru pasmine i veličine psa.

Ova pitanja pomoći će u sužavanju mogućih opcija kada tražite psa za sebe. Na primjer, ako živite u stanu i nemate jednostavan pristup parku ili mjestu za šetnje, vjerojatno je bolje odabrati malog psa koji ne treba toliko prostora za fizičke aktivnosti. Ako imate malu djecu, ne bi bilo loše izbjeći patuljaste pasmine koje su vrlo osjetljive i nervozne blizu vrlo male djece. Umjesto toga potražite neku veću pasminu poznatu po tome da voli malu djecu. Ako vas privlače vrlo veliki psi, kao što je njemačka doga ili bernardinac, trebat će vam velika kuća i dvorište kako bi se tako velik pas osjećao ugodno.

Razmislite o svom životnom stilu

Imate li dugo radno vrijeme ili često putujete? Volite li istraživati ili ste više kućni tip?

Ako imate aktivan životni stil, ima smisla potražiti aktivnu pasminu koja će vas u njemu moći pratiti. Terijeri i lovačke pasmine uživaju u mnogo aktivnosti i vježbe. S druge strane, ako vikende volite provoditi odmarajući se, aktivne pasmine nisu pravi izbor za vas. Ako dulje izbivate od kuće i ne možete sa sobom voditi psa, morat ćete potražiti pasminu koja tolerira samoću tijekom većeg dijela dana.

Razmislite o tome zašto želite psa

Također je dobro zapitati se zašto uopće želite nabaviti psa. Želite li samo društvo ili psa stražara? Želite li malog prijatelja koji će se sklupčati u vašem krilu ili velikog ljubimca koji će vas pratiti dok trčite? Neki vlasnici traže psa „dadilju“ koji može zaštititi djecu tijekom igre, dok drugi traže novog najboljeg prijatelja za svoju obitelj. Potpuna iskrenost prema sebi o tome zašto želite psa i što od njega očekujete mnogo će pomoći pri sužavanju opcija na najbolje vrste pasa za vašu obitelj.

Uzmite u obzir vrijeme i novac

Iskreno procijenite koliko ćete vremena i novca morati izdvojiti za psa. Imajte na umu da je briga o psu slična brizi za malo dijete koje ostaje malo zauvijek. Osim pravilne prehrane, kreveta, igračaka i različitog pribora, morat ćete osigurati uređivanje, odgovarajuće vježbanje i zdravstvenu skrb. Neki psi svega toga trebaju više od ostalih. Na primjer, bez obzira na to koliko možda volite malteške pse, ako nemate dovoljno vremena ili novca za redovito četkanje i šišanje, to nije odgovarajući pas za vas. Neke pasmine imaju nesretnu genetsku predispoziciju za medicinska stanja čiji tretman može biti skup i u financijskom i u vremenskom pogledu. Unaprijed odlučite koliko ste ovih resursa spremni posvetiti svome psu tijekom njegova života.

Odrasli psi u usporedbi sa psićima

little sleeping French bulldog puppies lying on a beautiful green grassDob je još jedna važna karakteristika koju treba uzeti u obzir. Mnogi iz različitih razloga preferiraju nabavku psića, a jedan od njih je to što su slatki i teško im je odoljeti. Neki smatraju da briga za psa od njegove najmlađe dobi stvara snažniju povezanost. No psići također mogu zahtijevati mnogo rada oko dresure i njege te mogu vašu strpljivost testirati do krajnjih granica. Stariji psi, s druge strane, obično su već prošli kućnu obuku i socijalizirani su, da ne spominjemo da su prošli destruktivnu fazu u kojoj žvaču sve oko sebe. Osim ako imaju traumatičnu prošlost (koju svejedno mogu prevladati), stariji psi obično nemaju problema s razvojem čvrste povezanosti s novom obitelji.

Odabir pasmine i vrste psa

Nakon što napravite popis idealnih osobina osobnosti vašeg potencijalnog psa, vrijeme je za istraživanje pasmina i vrsta pasa. Sjajno mjesto od kojeg možete krenuti lokalno je prihvatilište na kojem možete vidjeti pasmine koje uzimate u obzir. Također, HillsPet.com sadrži mnoge članke s informacijama o pasminama sa smjernicama koje vam mogu pomoći, a isto vrijedi i za American Kennel Club. Ako nemate ideju od čega krenuti, možete početi razmišljati o skupinama pasa. Na primjer, pasmine iz skupine terijera obično su asertivne i pune energije. Za dresuru trebaju čvrstu ruku i mnogo strpljenja. Psi iz skupine radnih pasmina inteligentni su i relativno ih je lako dresirati. Najsretniji su ako za njih imate posla. Stoga je možda korisno krenuti od skupina pasa.

Nakon što smanjite broj opcija, korisno je porazgovarati s osobama koje imaju iskustva s pasminama koje vas zanimaju. Ako ne poznajete nijednog vlasnika pasmina koje vas zanimaju, pokušajte istraživati online, gdje ćete pronaći mnoge forume i zajednice usmjerene na određene pasmine. Također je dobro zatražiti savjet veterinara o temperamentu pasmine koja vas zanima i o tome ima li ta pasmina genetskih predispozicija za bolesti koje trebate uzeti u obzir. Također, veterinar bi vam trebao moći preporučiti uglednog uzgajivača ili prihvatilište. Napominjemo da su mnoga prihvatilišta usmjerena na određene pasmine, stoga ne trebate potrošite tisuće kuna na psa od uzgajivača.

Čiste pasmine u usporedbi s miješanima

Iako u prihvatilištima općenito nije teško pronaći čistokrvne pse u potrazi za domom, vjerojatno ćete pronaći i velik izbor mješanaca. Može se činiti da je temperament mješanaca teže predvidjeti, ali ako znate koje su pasmine u „mješavini“, to nije tako teško. Općenito, mješanci imaju uravnotežene dominantne osobine svojih roditelja. Često imaju umjereno izražene osobine, za razliku od ekstrema koje ponekad dobivate s čistokrvnim psima. Humane Society of the United States navodi da su mješanci manje skloni genetskim deficitima koji su ponekad tipični za čistokrvne pse. Ako razmatrate psa iz prihvatilišta, razgovarajte sa savjetnikom za usvajanje o karakteristikama osobnosti koje tražite. Savjetnik vam može pomoći da pronađete psa koji će vam najbolje odgovarati.

Uza sva ova pitanja, može se činiti da je pronaći psa odgovarajućih osobina jednako teško kao i naći srodnu dušu. Šalu nastranu, potragu za odgovarajućim psom treba shvatiti ozbiljno. Naposljetku, pas za kojeg se odlučite bit će značajan dio vašeg života sljedećih 10 do 15 godina. Stoga se pobrinite da si međusobno odgovarate. Dugujete to i sebi i njemu.

Biografija autora

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus vlasnica je kućnih ljubimaca i blogerica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše s krilom punim krznenih životinjica.