Gastrointestinalni i probavni poremećaji kod pasa: Tipovi i uzroci

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Što su gastrointestinalni (GI) i probavni poremećaji?

Gastrointestinalni (GI) poremećaji i bolesti pogađaju pseći stomak i crijeva, a obično rezultiraju simptomima poput povraćanja i proljeva. Stolica vašeg psa može biti vodenasta ili u njoj možete primijetiti krv. Svaki poremećaj koji ometa probavu ili apsorpciju hrane ili mijenja brzinu prolaska kroz probavni trakt može se nazvati probavnim poremećajem. Zdrava probava ključna je kako bi vaš pas mogao iskoristiti nutrijente iz hrane radi obnove tkiva i dobivanja energije. GI poremećaji mogu dovesti do dehidracije, neravnoteže između kiselina, baza i elektrolita te pothranjenosti, stoga je važno prepoznati simptome i konzultirati se s veterinarom.

Brzina kojom hrana prolazi kroz tijelo

Tipovi i uzroci gastrointestinalnih i probavnih poremećaja kod pasa

Mnogo je različitih tipova probavnih poremećaja, pa bi vaš veterinar mogao provesti pretrage kako bi ustanovio točan uzrok problema kod vašeg psa. Uzroci variraju od gutanja nečega što nije pseća hrana do loših reakcija na hranu, upala ili nedostatka probavnih enzima. Neke pasmine poput danskih doga, njemačkih ovčara, zlatnih retrivera i kolija sklonije su određenim probavnim problemima. Često se dijagnosticiraju sljedeći problemi:

 • Akutni gastroenteritis. Ovo je najčešći uzrok želučanih tegoba kod pasa. Obično se manifestira kroz povraćanje i iznenadni proljev, ali može biti i sam proljev. Može ga prouzročiti mnogo toga, primjerice, jedenje nečega što psu teško padne (a znamo da psi to obožavaju raditi!), paraziti, virusi i strana tijela, da nabrojimo samo neke.

 • Kronična enteropatija ili upala crijeva. Za razliku od iznenadnih tegoba koje smo upravo spomenuli, kronična enteropatija pojavljuje se sporije i traje duže. Uobičajeni su proljev i mršavljenje. Opet, uzročnici mogu biti različiti, od reakcija na hranu do genetike.

 • Kolitis. Upala debelog crijeva naziva se kolitis. Obično je vrlo karakterističan i većina pasa pokazuje iste simptome: čini se kao da hitno trebaju na zahod, naprežu se da istisnu stolicu, ali ništa ne izlazi, a uobičajen simptom kolitisa je svježa krv ili sluz u stolici. 

 • Pankreatitis. Ovo je ozbiljan problem kod pasa, može biti i opasan po život. Uobičajeni znakovi pankreatitisa su iznenadno povraćanje, depresija i gubitak teka. Za psa je to vrlo bolan problem, pa bi mogao biti nemiran i "klanjati se" kako bi si pokušao ublažiti bol. Ako ste zabrinuti da bi vaš pas mogao imati pankreatitis, odvedite ga veterinaru što prije.

 • EPI - egzokrina pankreasna insuficijencija Ovaj komplicirani naziv opisuje zdravstveni problem u kojem psu nedostaju određeni enzimi za probavu. Gušterača proizvodi određene enzime, a u njihovu nedostatku hrana prolazi direktno kroz probavni trakt, a da pas ne uspije izvući nutrijente iz nje. Psi s EPI-jem često su izuzetno gladni, a svejedno gube na kilaži i naizgled su u lošem stanju. Kako ne mogu dobro probavljati masti, stolica ima sivkastu notu. Neke pasmine, poput njemačkih ovčara, ovome su sklonije od ostalih. Suplementacija hrane enzimima koji nedostaju obično daje dobre rezultate.

 • Alergije na hranu Psi mogu loše reagirati na određenu hranu iz brojnih razloga, koje zbirno nazivamo negativnim reakcijama na hranu. Prave alergije na hranu rjeđe su nego što mislimo, a najčešće ih uzrokuju proteini u hrani, primjerice, govedini i piletini. Alergija na hranu može prouzročiti povraćanje i proljev, kao i probleme na koži kao što je svrbež.

 • Zatvor. Kao i kod ljudi, zatvor se kod pasa manifestira kroz otežano izbacivanje stolice i puno rjeđom potrebom za odlaskom na zahod. Uzroci zatvora mogu biti različiti. Ako pas jede kosti, stolica može biti tvrda i teže ju je istisnuti, dehidracija ili usporen rad crijeva također rezultiraju otežanim izbacivanjem stolice.

Ima li moj pas poremećaj u probavi?

Najčešći znakovi poremećaja u probavi su mekana stolica ili proljev. Ako vaš pas ima probavnih problema, mogli biste primijetiti sve ili neke od sljedećih simptoma.

 • Povraćanje
 • Vraćanje hrane
 • Vjetrovi
 • Slabost
 • Proljev/zatvor
Uobičajeni simptomi

Kronična GI bolest može biti iscrpljujući problem za mnoge pse i svakako je potrebno da veterinar obavi pretrage i uspostavi preciznu dijagnozu.

VAŽNO: Ako vaš pas ima proljev ili povraća, to bi moglo dovesti do teške dehidracije. Primijetite li ijedan od gore navedenih simptoma, obratite se veterinaru.

Liječenje: Važnost ishrane

Probavni poremećaji sasvim su uobičajena pojava i većina prođe sama od sebe kroz par dana. No nekim je psima potrebno dugotrajno liječenje jer imaju redovite ili trajne probavne probleme.

Hrana koju dajete psu može imati značajan učinak na zdravlje njegova GI trakta. Veterinar vam može preporučiti različite nutricionističke pristupe, ovisno o specifičnoj dijagnozi i znacima/simptomima. Glavni je cilj zaliječiti simptome povraćanja i/ili proljeva. Veterinari preporučuju da psima s ovim problemom dajete hranu koja je vrlo probavljiva, kako bi se spriječila iritacija osjetljivog želuca i crijeva. Topljiva i netopljiva vlakna u kombinaciji s umjerenim udjelom masti pomažu u normalnom funkcioniranju psećih crijeva. Također je važno pratiti hidraciju psa tijekom faze oporavka radi nadoknađivanja manjka tekućina.

S obzirom na to da neki od ovih gastrointestinalnih problema mogu biti dugotrajni, možda će biti potreban jednako tako dugotrajan plan prehrane. Za točnu dijagnozu i mogućnosti liječenja uvijek se konzultirajte s veterinarom, on će vam preporučiti najbolju hranu za dobru probavu vašeg psa.

Pitanja o zdravlju probavnog sustava koja valja postaviti veterinaru:

 1. Postoji li neka hrana koju trebam izbjegavati davati psu kako bi probavni sustav bio zdrav?
  • Pitajte kako ljudska hrana (poput čokolade) može utjecati na zdravlje vašeg psa.
 2. Biste li preporučili terapeutsku pseću hranu za zdravlje probavnog sustava mojeg psa?
  • Upitajte veterinara o posebnim nutritivnim potrebama svojeg psa
  • Koliko i koliko često psu davati preporučenu hranu
  • Pitajte koje poslastice možete dati psu uz preporučenu hranu
 3. Koliko brzo mogu očekivati naznake poboljšanja zdravlja mojeg psa?
 4. Možete li mi dati pisane upute o održavanju zdravlja probavnog sustava?
 5. Kako vam se najbolje mogu javiti (e-pošta/telefon) u slučaju dodatnih pitanja?
  • Pitajte trebate li zakazati sljedeći pregled.
  • Pitajte hoćete li dobiti podsjetnik e-poštom ili porukom.

Vezani članci

 • Urinary Problems Bladder Stones in Dogs

  Dogs running Learn about the warning sign,s, symptoms, and treatments of urolithiasis in dogs and the affect on your pet.
 • Mučnina i proljev: je li to hitan slučaj kod pasa?

  Prvi korak, ako je vaš ljubimac bolestan ili ima proljev, prestanite ga hraniti i dajte mu samo male gutljaje vode pomalo i često. Ako vaš ljubimac i dalje povraća, potražite veterinarski savjet. Samoregulirajući proljev trebao bi se normalno smiriti za 2-3 dana.
 • Skin Allergies

  Dogs running Learn about the warning signs, symptoms, and treatments of Allergic Dermatitis disease and other skin conditions in dogs.
 • Is Your Dog in Good Shape?

  Dogs running How can you tell if your dog is overweight? First, your veterinarian will weigh your dog at his regular check-ups. Between check-ups, place your hands on his side - are his ribs hard to feel or even impossible to feel? If so, he is likely overweight.

Vezani proizvodi