Poremećaji u probavi, jedan od najčešćih razloga za odlazak veterinaru

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Božić zna biti opasno vrijeme za probavu pasa. Purica, sarme i hrpetine kolača i slatkiša po kući, lako vam može promaknuti da je vaš pas nešto vješto maznuo. No probavne tegobe ne javljaju se samo u blagdansko doba. Ako sumnjate na poremećaj u probavi ili primijetite simptome kao što su proljev ili povraćanje, odvedite psa veterinaru što je prije moguće.

Za svaku životinju, kako za pse, mačke, pa tako i za ljude, probava hrane i apsorpcija nutrijenata bitna je za sveukupno zdravlje. Termin "poremećaj u probavi" odnosi se na svaku pojavu koja sprječava pravilnu probavu hrane ili koja mijenja brzinu kojom hrana prolazi kroz probavni trakt.

Poremećaji u probavi, jedan od najčešćih razloga za savjetovanje s veterinarom. Dva glavna simptoma na koja treba obratiti pozornost su povraćanje i proljev. Povraćanje i vodenasta ili krvava stolica mogu biti očiti, ali naznake problema mogu se primijetiti i po suptilnim razlikama u stolici. Obratite pozornost na stolicu koja je mekša nego inače, u kojoj ima krvi ili sluzi ili koja je neuobičajene boje, primjerice, žućkaste ili zelenkaste.

Postoje, međutim, i manje očiti znaci, kao što je gubitak kilaže, promjena teka, plinovi, grgljanje stomaka ili iznenadna neaktivnost.

Primijetite li takve promjene, trebali biste se što prije javiti veterinaru. U slučaju dijagnoze poremećaja u probavi, vaš će veterinar s vama prodiskutirati najvjerojatnije uzroke. Među njih se ubrajaju:

 • Upala ili iritacija stomaka (gastritis)
 • Negativna reakcija na hranu ili kad pas naprosto pojede nešto što mu "nije sjelo"
 • Upala tankog crijeva
 • Upala debelog crijeva (kolitis), rezultat koje je učestal proljev, često popraćen krvlju ili sluzi
 • Upala gušterače (pankreatitis) ili situacija kad gušterača ne proizvodi dovoljno probavnih enzima za adekvatno procesuiranje hrane

Veterinar bi vam mogao preporučiti da svojem ljubimcu promijenite prehranu ili vam propisati lijek s pomoću kojega će brže ozdraviti. Ovo je važno jer povraćanje i proljev mogu dovesti do gubitka tekućine i dehidracije, kao i gubitka vitamina i minerala. Gastrointestinalni trakt često se zna upaliti, a za brz oporavak potrebni su pravi nutrijenti.

Upitajte veterinara za hranu Hill's Prescription Diet Canine i/d, specijalno formuliranu za zdravlje crijeva vašeg psa, te za brži oporavak. Razliku možete primijetiti i za svega tri dana.*

Veterinari preporučuju hranu Hill's Prescription Diet i/d:

 • Jer je izuzetno ukusna, pa će pas lakše ponovo početi jesti
 • Jer ima blagu teksturu koja ne uzrokuje iritaciju, za bolji oporavak crijeva
 • Jer je izuzetno probavljiva, uz umjeren udio masti radi bolje apsorpcije bitnih nutrijenata
 • Jer ima visok udio elektrolita i vitamina B radi nadoknađivanja nutrijenata izgubljenih povraćanjem i proljevom
 • Jer sadrži klinički dokazane antioksidante koji pridonose zdravlju imunosnog sustava.
 • Jer je pogodna kako za kratkoročni oporavak tako i za dugoročnu prehranu
 • Jer je idealna i za štence i za odrasle pse. Svakako upitajte veterinara kako dozirati hranu jer je štencima treba više po kilogramu tjelesne mase nego odraslim psima.
 • Jer je dostupna i u mokroj i u suhoj formuli

Nakon što uspostavi dijagnozu problema koji uzrokuje probavni poremećaj, veterinar vam može preporučiti prebacivanje na druge linije Hill's hrane. Psu biste trebali davati samo hranu koju vam preporuči veterinar, nemojte doći u kušnju sami mu kuhati ili miješati hranu drugih proizvođača. To bi moglo dovesti do neravnoteže u prehrani. Veterinara možete i zamoliti za savjet o davanju više malih obroka dnevno, a psu svakako omogućite pristup čistoj, svježoj vodi.

Slijedeći preporuke veterinara svojem psu možete pomoći da brzo opet stane na šape. Ako se simptomi ne poprave (ili se poprave, pa opet vrate), svakako se uvijek obratite veterinaru.

*Multicentartska studija utjecaja na prehrambene intervencije kod pasa s gastrointestinalnim poremećajima. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

 

Vezani članci

 • Urinary Problems Bladder Stones in Dogs

  Dogs running Learn about the warning sign,s, symptoms, and treatments of urolithiasis in dogs and the affect on your pet.
 • Mučnina i proljev: je li to hitan slučaj kod pasa?

  Prvi korak, ako je vaš ljubimac bolestan ili ima proljev, prestanite ga hraniti i dajte mu samo male gutljaje vode pomalo i često. Ako vaš ljubimac i dalje povraća, potražite veterinarski savjet. Samoregulirajući proljev trebao bi se normalno smiriti za 2-3 dana.
 • Skin Allergies

  Dogs running Learn about the warning signs, symptoms, and treatments of Allergic Dermatitis disease and other skin conditions in dogs.
 • Is Your Dog in Good Shape?

  Dogs running How can you tell if your dog is overweight? First, your veterinarian will weigh your dog at his regular check-ups. Between check-ups, place your hands on his side - are his ribs hard to feel or even impossible to feel? If so, he is likely overweight.

Vezani proizvodi