Sve što ste uvijek željeli znati o psećoj stolici

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pseća stolica ili kakica, kako neki vole reći, možda i nije najugodnija tema, ali zdrava stolica često je indikacija zdrava psa. Praćenjem karakteristika stolice svojeg psa možete učinkovito otkriti bilo kakve zdravstvene probleme koji bi ga mogli mučiti. Sagledajmo po čemu se razlikuju zdrava i abnormalna stolica (vodenasta, rijetka, krvava itd.), koja može biti naznaka pozadinskih zdravstvenih problema.

Kako izgleda savršena pseća stolica?

Pseća stolica ima četiri glavne karakteristike: boju, sadržaj, konzistenciju i oblogu. Boja ovisi o onome što vaš ljubimac jede; nijanse se protežu od zlaćanosmeđe do tamnije, boje mahagonija, ovisno o sadržaju hrane koju dajete psu. Što se tiče sadržaja, ovdje biste "prljavi posao" mogli prepustiti svojem veterinaru. Većina ljudi ono što se nalazi u stolici neće vidjeti bez mikroskopa. Po pitanju konzistencije, zdrava pseća stolica bit će pomalo čvrsta, poput plastelina. Idealno je da je izdužena oblika s pukotinicama, tako da bi se raspala na komadiće kad biste je zakotrljali. I, naposljetku, zdrava pseća stolica oko sebe neće imati nikakvu oblogu. Dakle, ako vaša njuškica ima čokoladno smeđu, donekle čvrstu kakicu bez ikakvih vanjskih slojeva i ičega što viri iz nje, sve je u redu. Međutim, u nastavku možete pronaći naznake koje mogu ukazivati na zdravstveni problem.


Kada se treba zabrinuti zbog pseće kakice?Vlasnik čisti za svojim psom s pomoću vrećice

Uz pomoć navedene četiri karakteristike stolice možete ustanoviti je li vaš pas možda bolestan. Iako to svakako nije ugodno, nepravilnosti ćete najlakše uočiti promatranjem pseće stolice dok je svježa.

Sadržaj i razlozi za brigu

 • Gliste: Mogu biti duge i tanke ili izgledati poput zrna riže. Ponavljamo, zabrinuti se trebate samo ako ih opazite u svježem uzorku. Ako stolica već neko vrijeme leži na tlu, gliste su možda naknadno došle do nje.

 • Krzno: Velike nakupine krzna u stolici mogu biti naznake pretjeranog lizanja, alergije ili kožne bolesti. Obratite pozornost na to koliko često vidite krzno u stolici i prokomentirajte to s veterinarom.

 • Strana tijela: U psećoj stolici katkad se mogu naći trava, plastika, kamenčići, tkanina, pa čak i novac, ipak psi znaju progutati svakakve stvari. Iako ono što uđe najčešće i izađe, ako u psećoj stolici primijetite čudne predmete, možda ne bi bilo loše nazvati veterinara i provjeriti jesu li potrebni pregled ili rendgen. U nekim slučajevima strana tijela znaju zaglaviti u probavnom traktu, pa ih treba odstraniti kirurškim putem. Zato je, pronađete li u psećoj stolici komadiće tkanine ili plastike, najbolje smjesta nazvati veterinara.

Tragovi u oblozi stolice

Ako pseću stolicu podižete s trave, za njom ne bi trebao ostati nikakav trag. Sloj sluzi često je popratna pojava upale crijeva i obično se javlja uz proljev. Ako na psećoj stolici primijetite oblogu u vidu sloja ove sluzi tijekom više od jednog dana, trebali biste se obratiti veterinaru.

Nijanse boja

U nastavku slijedi jednostavan vodič koji tumači kako izgleda zdrava, a kako nezdrava pseća kakica.

 • Smeđa: Zdrava pseća stolica trebala bi biti čokoladno smeđa.

 • Zelenkasta: Zelenkasta stolica naznaka je toga da pas jede travu. Jedenje trave normalna je pojava kod pasa, ali ako je jedu više nego inače, to možda znači da pokušavaju ublažiti želučane tegobe.

   

 • Crna ili grimizna: Ovo bi mogla biti naznaka krvarenja u stomaku ili tankom crijevu.

 • Crvene šare: I ovo je naznaka krvarenja, vjerojatno u donjem gastrointestinalnom traktu.

 • Žućkasta: Žućkasta stolica mogla bi biti znak različitih problema kao što su sluz u stolici, probavni problemi ili jedenje čudnih stvari.

 • Sivkasta: Ovo bi mogao biti znak problema sa gušteračom ili žuči, ako se određeni nutrijenti ne probavljaju.

   

 • Bijele točke: Ako u psećoj stolici primijetite bijele točkice, pas bi mogao imati gliste.

Konzistencija

Pri provjeri konzistencije stolice većina veterinara upotrebljava ljestvicu od jedan do pet, pri čemu je jedan vrlo rijetka ili tekuća stolica, a pet čvrsta i valjkasta oblika. U skladu s time, optimalna je konzistencija razine pet. Međutim, nemojte se uznemiriti ako je pseća stolica pomalo mekana. Samo pratite stolicu svojeg psa da vidite postaje li sve mekša i čuvajte ohlađene uzorke za slučaj da ih trebate odnijeti veterinaru.

Važno je veterinaru nositi i uzorke zdrave stolice kako bi ih on imao s čime usporediti dođe li do pojave naznaka nezdrave stolice. Ako vaš pas ima stolicu koja se čini zdravom, ali pokazuje druge simptome bolesti (ne jede, povraća, letargičan je itd.), svejedno nije loše veterinaru pri svakom posjetu donijeti i uzorak stolice. Često se ponešto može otkriti proučavanjem uzorka pod mikroskopom ili provođenjem drugih pretraga.

Uzimanje uzorka stolice

Vjerojatno ste otkrili različite načine čišćenja za svojim psom u vrtu ili u šetnji. Od hvataljki do specijalnih, biorazgradivih vrećica, opreme za prikupljanje psećeg izmeta ne manjka. Stoga, kad sklanjate zdravu pseću kakicu ili kad uzimate uzorak nezdrave stolice za veterinara, upotrijebite čistu vrećicu, pažljivo pokupite uzorak i spremite ga u čistu, plitku plastičnu posudu s poklopcem. Uzorak držite ohlađen do odlaska veterinaru. Ako je stolica suviše tekuća da biste je mogli pokupiti, okinite nekoliko slika mobitelom kako biste mogli pokazati konzistenciju. Možete pokušati i uzeti uzorak tekuće stolice s pomoću čiste plastične žlice. Nikad ne uzimajte uzorak stolice koja je duže vrijeme bila na suncu ili u travi. U tim uzorcima može se naći parazita kojih u stolici inače nema. Još samo jedna napomena: skupljanje pseće kakice brzo je i korisno za psa. U dvorištima s puno nepočišćenog izmeta pas bi mogao početi jesti vlastitu kakicu. Pseći izmet može prodrijeti i u podzemne vode i tako kontaminirati izvore vode za ljude. Valja spomenuti i da biste nakon prikupljanja pseće kakice za svaki slučaj trebali oprati ruke, čak i ako se služite rukavicama ili vrećicom.

Posljednji savjeti u vezi s kakicom

Zapamtite, kakica puno govori o zdravlju vašeg psa. Preporučujemo da slijedite sljedeće savjete kako biste bolje razumjeli svojeg psa i njegovo zdravlje:

 • Obratite pozornost na četiri karakteristike pseće kakice: boju, sadržaj, konzistenciju i oblogu.

 • Pri svakom posjetu veterinaru ponesite svježe uzorke stolice.

 • Počistite pseću kakicu odmah nakon šetnje ili u dvorištu.

 • Ako se psu omakne kod kuće, odmah ga izvedite van i pokušajte pozitivnim pristupom potaknuti da obavi kako treba.

 • U slučaju drastičnih promjena u stolici odmah obavijestite veterinara, kao i ako pas počne jesti vlastitu kakicu, ako mu se često omakne kod kuće ili ako nije izbacio izmet više od 24 sata.

Pseća kakica nije baš ugodna tema, ali može biti dobar indikator općenitog zdravlja psa. Rano otkrivanje simptoma može biti ključno za njegovu dobrobit.

Biografija suradnice

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger je majka kućnih ljubimaca koja svoj dom s radošću dijeli sa svojim ljubimcima, dvoje djece i suprugom. Kad ne podučava, piše ili vodi blog, Chrissie se voli družiti sa svim članovima svoje obitelji. Nastoji pisati članke koji vlasnicima pomažu da svojim ljubimcima pruže aktivnije i ispunjenije živote.

Vezani članci

 • Healthy skin and a healthy coat

  An important part of keeping your dog in good condition is by making sure he has healthy skin and a healthy coat. The amount of care your dog needs will vary but all dogs should have a good grooming regime.
 • All you need to know about neutering

  Learn more about the health benefits and best timing for spaying neutering your puppy.
 • Caring for your puppy's teeth

  Avoid having to buy all new stuff by following these three simple tips when dealing with puppy teething issues.
 • Vaccinating your puppy against diseases

  Vaccinating your puppy can help to protect him from several major diseases. The following diseases may sound scary, but if you make sure your puppy gets all the right vaccinations, you won't have to ever worry about them.

Vezani proizvodi