Rak kože kod pasa: Simptomi, dijagnoza i rano otkrivanje

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Za rak kože kod ljudi svakako ste čuli, no mogu li od raka kože oboljeti i psi? Kako izgleda rak kože kod pasa? Kod pasa se može javiti nekoliko različitih vrsta raka kože, a isto kao kod ljudi, svaki ima drukčije simptome. Srećom, većina kožnih izraslina kod pasa benigna je, u rangu od masnih tumora (lipoma) do sebaceoznih cisti.

Mogu li psi dobiti rak kože?

Mogu. Britanski Kraljevski veterinarski koledž navodi kako postoje različite vrste raka kože od kojih mogu oboljeti psi. Među njih ubrajaju se:

  • Tumori mastocita. Tumori mastocita najčešći su tumori kod pasa i pogađaju vrste bijelih krvnih zrnaca zvane mastociti, što može dovesti do tumornih izraslina na koži i pod kožom. 
  • Karcinomi. Ovaj rak pogađa različite kožne stanice, a kategorizira se prema vrsti zahvaćene stanice. Među vrstama ovog raka su karcinom bazalnih i pločastih stanica kože.
  • Melanomi. Ovaj rak pogađa pigmentne stanice koje određuju boju kože vašeg psa. 
  • Limfomi. Ovaj rak nastaje u limfnom sustavu, a kad zahvati kožu znan je kao kutani limfom.

U izostanku jasnog odgovora na pitanje što uzrokuje pojavu raka kože kod nekih pasa, Plavi križ navodi sljedeće rizične čimbenike:

  • Izlaganje suncu i izgorjela koža. 
  • Kompulzivno lizanje određenog područja na koži. 
  • Genetika i pasmina.

Plavi križ navodi kako je kod pasa sa svijetlom kožom, tanjim krznom ili s malo krzna rizik od raka kože općenito najizraženiji. Usto, kod nekih će se pasmina određena vrsta raka javljati češće nego kod drugih. Primjerice, biglovi, bokseri i buldozi spadaju među pasmine kod kojih je najprisutniji rizik od tumora mastocida, navodi PDSA

Isto tako, benigne su izrasline češće kod nekih pasmina. Labradori su podložniji limfomima, dok su pudli posebice skloni cistama. Rak, međutim, može zadesiti bilo koju pasminu, a opasne je izrasline često lako zamijeniti za benigne. Iz tog je razloga važno stalno biti na oprezu i o svakoj promjeni na psećoj koži razgovarati s veterinarom.

Kako izgleda rak kože kod pasa?

Mogu li psi dobiti rak kože? Mogu. I, kako izgleda rak kože kod pasa? Plavi križ kaže da rak kože dolazi u različitim oblicima, od kvrgica i izbočenja do krasti i bradavica. Kožne pojave i izrasline mogu varirati i po boji. 

Primjerice, većina rakova kože izgleda poput kvrgice na koži koja može i ne mora biti dlakava. Međutim, maligni melanomi pojavljuju se kao smeđe ili crne točke, mogu biti ispupčene poput madeža ili ravne. Kutani limfom, s druge strane, može dolaziti u formi područja crvene, ljuskave kože, izgledom slične dermatofitozi. I kutani limfom i maligni melanom brzo mogu postati smrtonosni ako se zakasni s dijagnozom i liječenjem. 

Koliko se trebate zabrinuti ako pronađete kvrgu kod svojeg psa? Općenito je pravilo da bi se trebalo zabrinuti oko svake kvrge na psećoj koži, osobito ako je nova ili brzo raste. Recimo da stalno češkate ili mazite psa po mjestu koje najviše voli. Jednog dana primijetite kvržicu. Poslije primijetite da je kvržica narasla. To bi mogla biti naznaka problema. No imajte na umu da neki vidovi raka mogu biti čvrsti, a drugi meki, tako da kvržica na opip nije pouzdano mjerilo. 

Drugi znak na koji valja paziti je masa koja bez razloga krvari ili curi. Vašem psu to možda ne smeta, tako da razina njegova interesa ili uznemirenosti nije pouzdan indikator tumornih izraslina.

Dijagnosticiranje raka kože kod pasa

Kad svojega psa odvedete veterinaru zbog simptoma na koži, veterinar će vjerojatno izvesti aspiraciju iglom. Proces je to u kojem se igla poput one koja se upotrebljava za cijepljenje zabode u masu kako bi se izvukao uzorak stanica. Vaš veterinar može pregledati stanice pod mikroskopom ili poslati uzorak na patologiju. Tih nekoliko stanica ponekad nije dovoljno za uspostavu dijagnoze, pa će veterinar možda morati obaviti biopsiju i ukloniti čitavu masu kako bi je mogao poslati na pretrage. To je najprecizniji način dijagnosticiranja.

Izrezani portret neprepoznatljivog veterinara koji pregledava bijelog labradora u klinickom okruzju

Liječenje raka kože kod pasa

Dobiti dijagnozi raka kože kod psa nikad nije lako. U tom vrtlogu emocija vjerojatno ćete se zapitati koji su vam sljedeći koraci. Kakve su metode liječenja dostupne? Kako svojem psu možete pružiti najbolju moguću podršku? 

Srećom, mnoge vrste raka kože kod pasa mogu se izliječiti ili kirurški odstraniti. Ako je tumor agresivan ili se proširio na ostale dijelove tijela (metastazirao), veterinar bi vam mogao preporučiti kemoterapiju ili zračenje. Važno je otvoreno razgovarati s veterinarom kako biste razumjeli koje sve opcije liječenja imate na raspolaganju za svojeg psa.

Ključ je rano otkrivanje

I dok nije moguće u potpunosti spriječiti rak kože kod pasa, rano otkrivanje može predstavljati golemu razliku i psu pružiti mogućnost da se brže oporavi i duže poživi. Kako biste držali zdravlje svojeg psa pod nadzorom, temeljito ga pregledajte barem jednom tjedno i pazite na pojavu bilo kakvih kvrgi, izraslina ili drugih sumnjivih promjena na koži. Gledajte na to kao pseću masažu! Kod starijih pasa, koji će možda imati više kvrgica, nacrtajte si skicu kako biste mogli pratiti kolike su i gdje se nalaze. Počne li neka od njih brzo rasti, na taj ćete način to moći brzo i otkriti. 

Bilo kakve nove promjene prijavite veterinaru. Ponekad zna biti teško ponovo pronaći sićušnu kvrgicu kad dovedete psa veterinaru, možda nije loše izbrijati dio krzna oko kvrgice ili ga označiti flomasterom.

Mogu li psi dobiti rak kože? Odgovor je "da", ali neka vas umiri to što je većina kožnih tumora kod pasa izlječiva. Najvažnije je redovito pregledavati psa i o svemu što vas brine odmah porazgovarati s veterinarom.

Biografija suradnice

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis doktorirala je staničnu i molekularnu biologiju, a zatim se prebacila na karijeru u veterini. Diplomirala ju je na Sveučilištu Illinois i njome se bavi već gotovo 20 godina. Ima ambulantu za male životinje u blizini St. Louisa, gdje kombinira kućne vizite i vođenje jedinstvene klinike u kojoj životinje proživljavaju minimalan stres. Ova objavljivana autorica i nagrađivana fotografkinja prirode spašava starije pse iz mjesnih azila i razmazuje je u njihovim poznim godinama.