Učinite svoj dom sigurnim za psa

Nakon što odlučite nabaviti psa, važno je usmjeriti uzbuđenje u pripremu doma tako da ljubimac u njemu bude siguran. Ovi savjeti pomoći će vam da se pripremite za njegov dolazak:

Young boy with spotted brown spotted Dachshund playing on the floor.

Sagledajte stvari iz njegove perspektive

Prije nego što kući dovedete svog novog najboljeg prijatelja, pobrinite se da dolazi na sigurno. Srećom, ako ste se ikad pripremali za dolazak bebe, postupak je sličan i za psa. Provjerite ima li sigurnosnih prijetnji koje mogu biti opasne za znatiželjnu životinju. Pitate se na što treba obratiti pažnju? Krenite od obilaska doma i potrage za nezaštićenim žicama i izloženim električnim kabelima. Psići vole žvakati, a nažalost ovi su im kabeli vrlo privlačni. Prilijepite trakom ili učvrstite one koji se ne mogu premjestiti ili sakrijte manje žice na police na koje se ne može popeti.

Ima li u kući djece? Uključite ih u igru pripreme doma za psa. Spustite se na šake i koljena i pretvarajte se da ste psići. Nemojte olako odbaciti ovu tehniku. Ona omogućuje bolju identifikaciju igračaka, predmeta, pa čak i smeća koje bi pas mogao slučajno progutati (ili namjerno pokušati pojesti). Ako je neki dio doma, kao što je soba za igranje, nemoguće očistiti, držite psa podalje tako što ćete zatvoriti vrata ili postaviti dječju ogradu. Barijere mogu biti korisne pri vrhu ili dnu stepenica, osobito ako imate psa male ili patuljaste pasmine koji bi se mogao lako ozlijediti.

To nisu igračke za žvakanje

Predmete u vašem domu pas će lako zamijeniti za svoje igračke. Započnite iskapčanjem malih kućanskih aparata iz napajanja nakon što završite s upotrebom. Na primjer, ne ostavljajte sušilo za kosu ukopčano u napajanje i ne dopustite da njegov kabel visi s ruba umivaonika. Ako se povuče, može ozlijediti psa, a ako ga zagrize, može doživjeti strujni udar. Također imajte na umu da su pregriženi kabeli općenito opasnost u kućanstvu. Oštećeni kabeli mogu iskriti i uzrokovati požar.

Kabeli nisu jedino što bi pas mogao pokušati zagristi. Psići vole isprobavati svoje novoizrasle zube na cipelama, a vjerojatno imate više pari na ulazu ili u otvorenim ormarima. Neovisno o tome imate li cipele s visokim petama, sandale, tenisice ili čizme, psi nisu izbirljivi kad traže igračku ili popodnevnu „užinu“. Ako se psić dokopa vaše obuće, lako je može uništiti. Što je još važnije, može progutati komad cipele i zadaviti se. Držite ih zatvorene u prostoriji ili ormaru u koje pas ne može pristupiti. Najbolje ga je od rane dobi učiti koji predmeti nisu igračke kako biste izbjegli materijalnu štetu, kupnju novih cipela, tepiha, odjeće, dječjih igračaka itd.

Mokra i vruća mjesta

Čak i ako ste svoj dom očistili i pripremili za psa, postoje mnogi kućanski predmeti koji za njega mogu biti opasni. Neka područja doma treba posebno pripremiti za psa. Imate li vanjski bazen? Pobrinite se da bude ograđen kako pas u njega ne bi mogao skočiti. Iako su neki psi dobri plivači, bazen predstavlja rizik od utapanja psića koji se ostave bez nadzora.

Psima treba onemogućiti pristup svim izvorima vrućine i plamena, kao što su ognjišta, električne grijalice, štednjaci itd. Zaštitite prostor oko svakog izvora vrućine i naučite psa kroz kućnu obuku da to nije sigurno mjesto kako bi ga se on i sam klonio.

Sredstva za čišćenje i lijekovi

Kućne biljke čine dom prekrasno zelenim, ali neke biljke vrlo su otrovne za pse. Saznajte koje su biljke otrovne (kao npr. imela, krizantema, ljiljani, između ostalih prema izvoru PetMD) i uklonite ih ako ih imate. Mnoga kućna sredstva za čišćenje i slični proizvodi mogu biti opasni ako se progutaju. Držite ljubimca podalje od opasnih tvari u garaži kao što su motorno ulje, sredstva za čišćenje automobila, kamena sol i antifriz.

Također, lijekovi i vitamini psima mogu izgledati kao bomboni i grickalice. Držite ih na sigurnom, zatvorene u ormariću u koji ne mogu pristupiti ni djeca ni psi. Isto vrijedi za deterdžente za rublje i posuđe, koje treba pohraniti izvan dohvata, najbolje u zaključanim ormarićima (inače ih psi mogu otvoriti!).

Održavajte pod čistim

Jednom kada nabavite psa, pazite što završava na podovima. Sa svojom obitelji potražite malene predmete po podovima kako biste zaštitili svog psa još i prije nego što ga dovedete kući. Nakon što ga dovedete kući, taj postupak povremeno treba ponavljati. Očistite sve što padne na pod tijekom kuhanja. Poznato je da su namirnice poput čokolade štetne za pse. Vaš živahni krzneni prijatelj lako se može zadaviti malenim predmetima ili pojesti nešto što će mu uzrokovati probavne poteškoće, kao što je konac, gumene trake i sl. Redovito usisavajte ili metite podove kako biste spriječili takve opasne situacije.

Zaštitite svoje stvari

Svome psu želite pružiti sigurnost, ali također i zaštititi svoje stvari. Po povratku kući nitko ne želi vidjeti izgriženi kauč, ogrebana vrata ili razbijenu nezamjenjivu uspomenu. Prvi je korak prevencija. Ako imate nešto bez čega nikako ne želite ostati, premjestite to. Zaštite sjedeće garniture perivim pokrivačima i navlakama. Tu su također i neotrovni gorki sprejevi koji se mogu upotrijebiti na drvenom namještaju kako ga psi ne bi žvakali. Veliku staklenu urnu na podu sada možda treba premjestiti na neki stol ili u ormar dok se vaš psić ne pripitomi dovoljno da se s njom ne sudara. Isto vrijedi i za sve vrijedne stvari ili uspomene na koje bi se pas mogao pomokriti, žvakati ih ili ih razbiti.

Plan za slučaj nezgode

Čak i uz najbolju pripremu doma i obuku psa, vaš krzneni član obitelji vjerojatno će pronaći načine da upadne u nevolje. Ali budite strpljivi. Psići moraju naučiti pravila prije suočavanja s vašom reakcijom u slučaju njihova kršenja. Oni ne znaju da stare kućne papuče nisu igračka za žvakanje dok ih tome ne podučite. Također može misliti da je koš za otpatke velika zdjela puna slasnih ostataka i psećih poslastica. Nemojte se osjećati bespomoćno zbog svih ovih potencijalnih opasnosti. Većina situacija može se riješiti kada se dogode. Vježbajte tehnike dresure pasa kako bi vaš pas znao čime se može, a čime ne smije igrati.

Za pripremu doma za psa potrebno je samo malo vremena. Vaš pas bit će zahvalan što živi na sigurnom mjestu. Kako pas bude rastao u vašoj obitelji, učit će o onome što je u kući dopušteno, a vi ćete ga sve rjeđe morati opominjati. Do tada, zaštitite svog psa od svih mogućih opasnosti.

Biografija autora

Erin Ollila

Erin Ollila vjeruje da riječi mogu informirati, pa čak i transformirati, ciljanu publiku. Njezine tekstove možete pronaći po cijelom internetu ili u tiskanom izdanju, a obuhvaćaju intervjue, objave na blogovima, tekstove za druge autore i sl. Erin je stručnjak za optimizaciju za tražilice i sve vezano uz društvene medije. Diplomirala je na Sveučilištu Fairfield uz M.F.A. iz kreativnog pisanja. Možete joj se obratiti na Twitteru, @ReinventingErin ili saznati više o njoj na adresi http://erinollila.com.