zdravlje probavnog sustava mačke

Što su mačji probavni problemi?

Probavni (ili GI) poremećaj je svaka zdravstvena situacija koja sprječava vašu mačku da pravilno probavi hranu ili mijenja brzinu kojom hrana prolazi kroz njihov probavni trakt. Ne ignorirajte znakove! Ako vaš krzneni prijatelj pokazuje simptome probavnih smetnji, odmah potražite savjet svog veterinara.

Mačka se igra na kauču

#signs(anchor only visible for authoring)


Znakovi da vaša mačka možda ima problema s probavom

Najčešći znakovi mačjih želučanih problema i probavnih smetnji su mekana stolica ili proljev. Također možete primijetiti neke ili sve od sljedećih znakova kod svoje mačke.

 • Povraćanje

 • Regurgitacija

 • Slabost

 • Nadutost

Kronični probavni poremećaji mogu biti iscrpljujući problem za mnoge mačke i zahtijevaju testiranje i temeljitu dijagnozu vašeg veterinara.

#causes(anchor only visible for authoring)

Primjeri uobičajenih probavnih poremećaja

Probavni poremećaji mogu se dogoditi iz raznih razloga, a svi oni mogu učiniti da se vaša mačka osjeća loše. Imajte na umu da je proljev teško uočiti kod mačaka koje nuždu obavljaju vani. Ako sumnjate da vaša mačka ima problema, isplati se nabaviti pladanj s pijeskom kako biste mogli vidjeti što se događa. Ispod su neki od najčešćih probavnih problema koje viđamo kod mačaka.

 

 Mačka na veterinarskom stolu pored veterinara
 • Akutni gastroenteritis

  Ovo je najčešći uzrok 'želučanih tegoba' kod mačaka. Obično se sastoji od povraćanja i proljeva koji počinje iznenada. Može biti uzrokovan mnogim stvarima poput pojedenja nečeg nezdravog (ili kao što mnoge mačke vole, pojedu pola miša, a ostatak ostave nama da pronađemo!), parazita, virusa i kuglica dlake, da spomenemo samo neke.

 • Kronična enteropatija ili upalna bolest crijeva

  Za razliku od iznenadnog poremećaja koji smo upravo spomenuli, kronične enteropatije sporije se pojavljuju i obično traju dugo. Proljev i gubitak težine uobičajeni su znakovi. Opet, to može biti uzrokovano mnogim različitim stvarima kao što su neželjene reakcije na hranu, imunološke reakcije i genetika.

 • Kolitis

  Debelo crijevo je dio debelog crijeva, a kada dođe do upale, to se naziva kolitis. Obično je vrlo karakterističan i većina mačaka pokazuje iste znakove - izgledaju kao da hitno moraju kakati, mogu se naprezati da kakaju, ali ne izlazi puno, a jedan od klasičnih znakova kolitisa je svježa krv i/ili sluzav sluz u stolici.

 • Zatvor

  Kao i kod ljudi, kada mačke imaju zatvor, otežano im je kakanje i mogle bi mnogo rjeđe ići na WC. Zatvor može biti uzrokovan mnogim stvarima. Jedenje kostiju, perja i krzna može učiniti stolicu tvrdom i teškom za izlazak, prisutnost puno dlake, posebno kod dugodlakih mačaka ili tromo crijevo također će značiti da je stolica suha i teško se pomiče. Neke pasmine poput sijamskih su sklonije tromom crijevu od drugih. To može rezultirati stanjem koje se naziva megakolon.

 • Pankreatitis

  Ovo je složeno stanje kod mačaka i može biti teško dijagnosticirati s nejasnim znakovima. Ovi znakovi uključuju povraćanje, letargiju i nedostatak apetita. Kod mačaka može izgledati kao da dolazi i prolazi i često ide ruku pod ruku s drugim problemima kao što su neželjene reakcije na hranu i upalne bolesti crijeva.

 • Alergije na hranu

  Mačke mogu loše reagirati na određenu hranu iz više razloga, a sve to zajedno nazivamo neželjenim reakcijama na hranu. Prave alergije na hranu su rjeđe nego što ljudi misle i obično ih uzrokuju proteini u hrani kao što su piletina, riba i mlijeko. Alergije na hranu mogu uzrokovati povraćanje i proljev te probleme s kožom poput svrbeža i pretjeranog njegovanja.

Kako možete pomoći?

Prvo, ako sumnjate da vaša mačka pati od probavnog poremećaja, razgovarajte sa svojim veterinarom o tretmanima koji bi mogli pomoći. Svojoj mački možete dodatno pomoći smanjenjem količine okidača stresa u njezinoj okolini pomoću nekih od ovih prijedloga:

Žena u narančastom džemperu drži mačku

Držite se rutine

Promjene u okruženju ili rutini vašeg krznenog prijatelja mogu dovesti do poremećaja probavnog sustava. Omogućite svojoj mački mirno i sigurno okruženje – kao i malo vremena za redovitu igru ​​– može pomoći kod tjeskobe vaše mačke.

Pogledajte Savjeti

Mačka s djetetom

Dodaci

Paraziti poput valjkastih crva i ankilostoma mogu uzrokovati probleme s probavnim sustavom, pa ako vaša mačka ima tendenciju istraživati ​​vani, pobrinite se da ima odgovarajuću preventivnu njegu.

Saznajte više

Mačka jede hranu iz zdjelice

Razmotrite njihovu prehranu

Hrana napravljena od lako probavljivih sastojaka može biti nježna za uznemirene trbuščiće. Pitajte svog veterinara o promjeni hrane vaše mačke i kako to učiniti bez da dodatno uznemirite mačji želudac.

Pogledajte Opcije

#nutrition(anchor only visible for authoring)

#articles(anchor only visible for authoring)

Resursi i savjeti

Kako biste svojoj mački pružili najbolju moguću njegu na putu koji je pred vama, pogledajte ove korisne resurse našeg tima veterinara.