Mačka viri kroz zastor na prozorskoj dasci

Što je bolest bubrega kod mačaka?

Kronična bubrežna bolest (CKD) definira se kao bilo koja abnormalnost jednog ili oba bubrega koja je prisutna nekoliko mjeseci. To je uobičajeno stanje koje pogađa otprilike 1 od svake 3 mačke.1

Bubrezi vaše mačke igraju vitalnu ulogu u uklanjanju metaboličkog otpada iz krvotoka, reguliranju ravnoteže tekućine i elektrolita, proizvodnji ili aktiviranju važnih hormona i pomažu u kontroli krvnog tlaka. Ako bubrezi vaše mačke ne mogu pravilno obavljati svoj posao, kronična bubrežna bolest može dovesti do problema opasnih po život.

 mačka gleda kroz prozor s roditeljem kućnim ljubimcem

Što pridonosi bolestima bubrega kod mačaka?

Uzrok CKD u mačaka često je nepoznat; međutim, može biti uključeno nekoliko čimbenika koji bi mogli povećati rizik vaše mačke od razvoja bolesti bubrega i njezinog napredovanja:

 ikona mačke i sata

Dob

Mogućnost razvoja bolesti bubrega povećava se kako mačke stare. 2

Ikona prehrane

Prehrana

Hrana s visokim udjelom fosfora može ubrzati napredovanje CKD-a u mačaka.

Ikona gena

Genetika

Rizik od CKD može biti veći kod određenih pasmina mačaka (npr. perzijske).

Ikona međuspremnika

Bolest

Druge bolesti i zdravstveni problemi mogu pridonijeti pogoršanju KBB-a kod mačaka.

Ikona hidratacije

Dehidracija

Sva stanja koja dovode do dehidracije (npr. povraćanje, proljev, šok) mogu pogoršati funkciju bubrega i pridonijeti progresiji CKD.

 

 žuta mačka gleda pero

Rano otkrivanje zatajenja bubrega kod vaše mačke

Važno je otkriti CKD prije nego što znakovi postanu očiti jer se znakovi obično ne pojavljuju dok se ne izgubi 75% funkcije bubrega.2 U dobi od 7 godina i više kod mačaka se povećava rizik od bubrežne bolesti, pa svakako obavite "senior screening" tijekom njihovog godišnjeg pregleda. CKD je progresivan i nepovratan, ali vaš veterinar može pomoći u pružanju dugotrajne skrbi i pokazati vam kako pratiti znakove kod starijih mačaka.

Koji su znakovi i simptomi bolesti bubrega kod mačaka?

Znakovi ranog stadija bubrežne bolesti nisu vidljivi. Nakon dijagnoze, kronična bubrežna bolest već je prisutna neko vrijeme, ali se njezino napredovanje može usporiti uz pomoć mačje hrane za bubrežne bolesti koju je odobrio veterinar. Znakovi i simptomi kasnog stadija bubrežne bolesti obično su slični, ali su mnogo vidljiviji roditeljima ljubimaca.

Znakovi

  • Pojačana žeđ
  • Smanjen apetit
  • Povećani volumen urina
  • Gubitak težine
  • Loš zadah ili bol u ustima
  • Letargija ili slabost
  • Povraćanje i proljev
  • Zatvor
Mačka na stražnjim nogama poslužuje se zdjelom za hranu

Prehrana za mačke s bolestima bubrega

Ako vaša mačka ima bolest bubrega, pravilna prehrana može pozitivno utjecati na njezin život. Posebno formulirana klinička prehrana koja sadrži smanjene količine fosfora i visoko probavljive bjelančevine, te povećane omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja pokazalo se da poboljšava kvalitetu i duljinu života kod mačaka s KBB-om u usporedbi s hranjenjem tipične hrane za kućne ljubimce. Apetit vaše mačke može varirati tijekom vremena kada ima CKD, a ponuda različitih oblika (suha, variva) i okusa odgovarajuće hrane koju preporučuje vaš veterinarski zdravstveni tim može biti od velike pomoći. Kada unosite bilo kakve promjene u novu hranu, važno je da to radite postupno jer nekim mačkama treba nekoliko tjedana ili više da se naviknu na novu hranu.

Nahranite mikrobiom svog ljubimca

Novi dokazi podupiru vezu između zdravlja crijeva i zdravlja bubrega.3 Prehrana koja je formulirana sa sastojcima za koje se pokazalo da hrane crijevni mikrobiom može pomoći u smanjenju otpadnih tvari koje mogu biti štetne za bubrege..

Što je s korištenjem domaće prehrane za mačke s bolestima bubrega?

Iako je stekla određenu popularnost na internetu, korištenje domaće prehrane (ili sirove prehrane) za mačke s bubrežnom bolešću zahtijeva da uzmete u obzir nekoliko čimbenika, uključujući rizik od kontaminacije, uravnoteženje hranjivih tvari i ukupni trošak. Kada razmatrate opcije prehrane za mačke s bubrežnom bolešću, uvijek je najbolje dobiti konkretnu preporuku od svog veterinara.

Povezani proizvodi za mačke s problemima s bubrezima

Hill’s Pet Care Center

Posjetite Hill’s Pet Care Center za više informacija i članaka o tome kako možete pomoći svojoj mački da ostane zdrava

Literatura:
1Lulich JP, Osborne CA, O'Brien TD, Polzin DJ. Zatajenje bubrega kod mačaka: pitanja, odgovori, pitanja. Compend Contin Educ Pract Vet. 1992;14(2):127–153.

2Brown SA. Poremećaj funkcije bubrega u malih životinja. Web stranica Merckovog veterinarskog priručnika. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

3Hillovo izvješće o kliničkim dokazima Hranjenje crijevnog mikrobioma pomaže u održavanju zdravlja bubrega kod mačaka i pasa s kroničnom bolešću bubrega. 2023