Kako pomoći mački da dobije na težini

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Procijeniti je li vaša mačka premršava zna biti teško. Međunarodna udruga International Cat Care navodi kako je 39 do 52 posto mačaka u Ujedinjenom Kraljevstvu pretilo. S obzirom na to da viđamo dosta pretilih mačaka, mačke normalne težine vlasnicima se mogu činiti premršavima. Usto može biti i teško procijeniti je li mačka mršava ako ima dugu dlaku ili obješen trbuščić.

Iako mršava mačka nije nužno povod za hitan posjet veterinaru, ako se zateknete kako pretražujete "Kako udebljati mačku", vjerojatno je vrijeme za podrobnije istraživanje.

Je li moja mačka premršava?

Znati je li vaša mačka premršava može biti izazovno.Gray, striped tabby Cat laying on bedSrećom, postoje dva laka načina kako ustanoviti je li vaša mačka premršava, pretila ili idealne težine.

 • Procjena tjelesne kondicije (BCS): Veterinari se služe procjenom tjelesne kondicije (usporedivo s BMI indeksom kod ljudi) za procjenu težine kućnog ljubimca. BCS dijagram može vam pomoći procijeniti je li vaša mačka premršava. Vodič možete pronaći na internetu, kod organizacija kao što je PDSA, ili kod svojeg veterinara.
 • Ispitivanje uz pomoć dlana: Tjelesnu kondiciju svoje mačke možete procijeniti i služeći se svojim dlanom kao referencom. Opipajte rebra svoje mačke (odmah iza prednjih nogu); ako je osjećaj kao da dirate gornji dio svojeg drugog dlana, težina je optimalna. Ako imate osjećaj kao da dirate članke svojih prstiju, vaša je mačka premršava. Ako je osjećaj kao da vam je pod prstima dlan druge ruke, vjerojatno je pretila. I dalje niste sigurni? Pogledajte videozapis od Dvm360 u kojem se demonstrira ispitivanje uz pomoć dlana.

Razlozi gubitka na težini kod mršavih mačaka

Dva su glavna razloga zbog kojih mačke mogu biti premršave: ili ne jedu dovoljno ili troše više kalorija nego što unose. Možda ne jede dovoljno zbog stresa, dentalne bolesti, mučnine ili niza drugih razloga. Mačke s određenim bolestima mogu iskusiti gubitak težine, a to može biti prvi, katkad i jedini izvanjski signal da je zapravo u pitanju bolest. Do gubitka težine može doći i do promjena u tjelesnim funkcijama i metabolizmu povezanih sa starenjem koje se mogu javiti kod mačaka starijih od 10 godina.

Drugi razlog pretjerane mršavosti može biti ograničen pristup hrani. Ako pronađete pothranjenu mačku lutalicu, možete se obratiti veterinaru ili mjesnom azilu i zamoliti ih za mišljenje o tome što učiniti da biste mački povratili zdravlje. Ako je moguće, možda će vas uputiti da ju donesete njima. Lutalice koje udomite biste uvijek trebali odvesti veterinaru da provjeri imaju li kakvih zdravstvenih problema.

Gubitak težine može biti spor i nastupati sa zadrškom. Nedavno istraživanje je pokazalo da je gubitak na težini vrlo ran znak oboljenja bubrega koji se može manifestirati i tri godine prije uspostavljanja dijagnoze. Rana intervencija pruža mogućnost ranijeg započinjanja terapije. Redoviti veterinarski pregledi koji uključuju kontrolu težine stoga mogu biti od velike pomoći u ranom otkrivanju bolesti.

Ako vaša mačka (bila mršava ili ne) općenito prestane jesti, to se smatra hitnim medicinskim slučajem. Ako je tako, trebali biste smjesta odvesti svoju mačku veterinaru. Kod mački koje danima ne jedu na kraju se može javiti po život opasan problem naziva hepatička lipidoza, znana i kao sindrom masne jetre.

Kako pomoći mački da dobije na težini

Dugodlaka siva i bijela mačka jedu iz posudiceAko mislite da bi vaša mačkatrebala dobiti na težini, najprije biste je trebali odvesti veterinaru kako bi on mogao isključiti određene pozadinske medicinske probleme. Ako veterinar ne otkrije nikakve zdravstvene probleme, vaša se mačka može vratiti normalnom životu i dobivanju na težini.

 • Može biti da zdrave (ali mršave) mačke naprosto trebaju više obroka dnevno i/ili slobodan pristup suhoj hrani kako bi dobile na težini. Mačke vole jesti manje obroke kroz dan, tako da će konstantno dostupna hrana učiniti veliku razliku. Najprije kod svojeg veterinara provjerite bi li to bila dobra opcija za vašu mačku. Slobodan izbor hrane isto tako može dovesti do pretilosti i preporučuje se samo u određenim okolnostima.
 • Ako imate više mačaka, jedna bi mogla čuvati hranu i sprječavati ostale da dođu do svoje porcije. Pobrinite se da sve mačke imaju pristup hrani kroz dan u sigurnom, neopasnom okružju.
 • Ako je vaša mačka nervozna, pripazite da zdjelica za hranu ne bude blizu objekta koji bi ih mogao plašiti, poput radijatora, glasne slavine ili psa koji voli lajati.
 • Ako mački dajete suhu hranu, uz nju joj ponudite i konzerviranu (ili obrnuto).
 • Ako mački na hranu stavljate dodatke, pokušajte joj ponuditi jednostavne obroke direktno iz vrećice ili konzerve, na tihom mjestu, bez velike strke.
 • Za doista izbirljive mace iskušajte različite okuse i konzistencije suhe i mokre hrane (neke mačke vole pileću paštetu, neke gulaš od lososa), ali se pobrinite za pravilnu tranziciju kako biste izbjegli želučane probleme.
 • Zagrijte im hranu nekoliko sekundi u mikrovalnoj, da istaknete aromu. Pritom pripazite da posuda u kojoj grijete hranu bude prikladna za mikrovalnu, te provjerite temperaturu hrane.
 • Ubacite vrlo mali komadić pečene piletine u mačju hranu; većina mačaka obožava miris i okus pečene piletine. Neka to bude samo čisto bijelo meso bez kože. Upamtite, dnevna ishrana vaše mačke trebala bi se sastojati od dobro izbalansirane mačje hrane.
 • Mačjoj hrani pokušajte dodati vrlo malu količinu tekućine iz konzerve tune ili neposoljenog pilećeg temeljca.

Neke mačke jednostavno trebaju kaloričniju hranu i za njih bi mogla biti dobra visokokalorična dijetalna hrana. Starije mačke koje se muče s održavanjem težine mogu imati koristi od lako probavljive hrane bogate antioksidansima, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i prebioticima. Ako je vašoj mački dijagnosticiran zdravstveni problem, veterinar vam može preporučiti dijetalnu hranu posebno razvijenu da pomogne vašem ljubimcu.

Uvijek se posavjetujte s veterinarom prije nego što mački promijenite hranu ili joj dodate suplemente.

Ako mislite da bi vaša mačkamogla biti premršava, uvijek je najbolje odvesti je veterinaru. On vam može pomoći osmisliti strategiju kako je potaknuti da više jede i ustanoviti postoje li u pozadini gubitka na težini ozbiljniji problemi. Nadamo se da će se uz malo strpljenja i pomoć veterinara, vaša krznena loptica začas vratiti na zdravu težinu.

Biografija suradnice

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002. diplomirala je na Veterinarskom fakultetu sveučilišta UC Davis. Dr. Wooten članica je Američkog društva veterinarskih novinara, a u svojem radu posvećena je svojoj ordinaciji za male životinje u Greeleyju u Coloradu, javnim nastupima o stručnim temama, vodstvu i komunikaciji s klijentima, te pisanju. Uživa u kampiranju s obitelji, skijanju, ronjenju s bocama i sudjelovanju u triatlonima.

 

Recenzenti: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA i Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutricionizam)

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult hrana za mačke s tunom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Light with Tuna pomaže u održavanju idealne tjelesne težine. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i visokom razinom L-karnitina za pomoć u pretvaranju masti u energiju. Pogodna za svakodnevnu prehranu.
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan LIGHT ADULT Hrana za Mačke s Piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Light Chicken pomaže u održavanju idealne težine. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i visokom razinom L-karnitina za pomoć u pretvaranju masti u energiju. Pogodna za svakodnevnu prehranu.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult hrana za mačke s piletinom

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> je hrana formulirana kao potpora zdravlju mokraćnog sustava Vaše mačke za njen dug i sretan život.</p><p>S jedinstvenom Weight Management formulom koja pomaže steriliziranim/kastriranim mačkama da budu u dobroj kondiciji i zdrave.</p>
  Buy Now »