Dog outside wearing bandana

Što je bolest bubrega kod pasa?

Kronična bubrežna bolest (CKD) definira se kao bilo koja abnormalnost jednog ili oba bubrega koja je prisutna nekoliko mjeseci. CKD pogađa otprilike 1 od svakih 10 pasa.1

Bubrezi vašeg psa vitalni su za uklanjanje otpadnih tvari iz krvotoka i održavanje ravnoteže tekućine i minerala u tijelu. Ali ako bubrezi ne mogu obavljati svoj posao, rezultat bi mogao biti opasan po život vašeg psa.

Dog outside with owner playing

Što pridonosi bolestima bubrega kod pasa?

Postoje dvije glavne kategorije bolesti bubrega kod pasa: akutna i kronična. Znakovi akutne bubrežne bolesti obično se manifestiraju tijekom tjedan ili mjesec dana, dok se kronična bubrežna bolest definira kao oštećenje bubrega koje traje najmanje tri mjeseca. Uobičajeni uzroci bolesti bubrega i njezino napredovanje uključuju:

ikona psa i sata

Dob

Mogućnost razvoja bolesti bubrega povećava se kako psi stare.1

 

Ikona preḫrane

Prehrana

Neka hrana za pse s visokim udjelom fosfora, natrija i proteina može ubrzati njezino napredovanje.

 

ikona gena

Genetika

Neke pasmine imaju veću vjerojatnost da će razviti određena bubrežna oboljenja.

 Ikona međuspremnika

Bolest

Druge bolesti i zdravstveni problemi mogu pridonijeti pogoršanju KBB-a kod pasa.

 

 Ikona hidratacije

Dehidracija

Sva stanja koja dovode do dehidracije (npr. povraćanje, proljev, šok) mogu pogoršati funkciju bubrega i pridonijeti progresiji CKD.

 

Older dog laying head on lap

Rano otkrivanje zatajenja bubrega kod vašeg psa

Znakovi ozbiljne bolesti pojavljuju se tek nakon što je već izgubljeno 75% bubrežne funkcije 1 , pa što se prije bolest bubrega dijagnosticira, to više vremena ima za rješavanje temeljnog uzroka ili usporavanje napredovanja bolesti. CKD je progresivan i nepovratan, ali vaš veterinar može pomoći u pružanju dugoročne skrbi i pokazati vam kako pratiti znakove kod starijih pasa.

Koji su znakovi i simptomi bolesti bubrega kod pasa?

Znakovi ranog stadija bubrežne bolesti nisu vidljivi. Nakon dijagnoze, CKD je već prisutan neko vrijeme, ali se njegovo napredovanje može usporiti uz pomoć veterinarski odobrene hrane za pse za bubrežne bolesti. Znakovi i simptomi kasnog stadija bubrežne bolesti obično su slični, ali su mnogo vidljiviji roditeljima ljubimaca.

Znakovi bolesti bubrega

  • Pojačana žeđ  
  • Učestalo ili bez mokrenja
  • Smanjen apetit
  • Gubitak težine
  • Loš zadah ili bol u ustima
  • Letargija ili slabost
  • Povraćanje i proljev
  • Zatvor
Dog being served food bowl

Prehrana za pse s bolestima bubrega

Ako vaš pas ima problema s bubrezima, odgovarajuća prehrana mogla bi pozitivno utjecati na kvalitetu njegovog života i potencijalno čak produljiti životni vijek. Posebno formulirana prehrana za pse s bubrežnim bolestima može biti korisna jer sadrži manje proteina i fosfora od druge hrane za kućne ljubimce. Ograničenje fosfora može usporiti napredovanje oštećenja bubrega, dok kontrolirani, visokokvalitetni proteini mogu umanjiti ozbiljnost simptoma i pomoći u uspostavljanju normalne acidobazne razine.

Nahranite mikrobiom svog ljubimca

Novi dokazi podupiru vezu između zdravlja crijeva i zdravlja bubrega.2 Prehrana koja je formulirana sa sastojcima za koje se pokazalo da njeguju crijevni mikrobiom može pomoći u smanjenju otpadnih tvari koje mogu biti štetne za bubrege.

Što je s hranjivim kvascem za pse s bubrežnom bolešću?

Iako je stekao određenu popularnost na internetu, kvasac ima relativno visok udio fosfora, što bi moglo zabrinjavati pse s KBB-om. Slično tome, mnoge web stranice sada predlažu stvaranje sirove prehrane za pse s bubrežnom bolešću, ali ne spominju niz čimbenika koje treba uzeti u obzir, kao što su rizici od kontaminacije, pružanje prave ravnoteže hranjivih tvari i ukupni trošak. Kada razmatrate opcije prehrane za pse s bubrežnom bolešću, uvijek je najbolje dobiti konkretnu preporuku od svog veterinara.

Povezani proizvodi za pse s problemima s bubrezima

Hill’s Pet Care Center

Posjetite Hill’s Pet Care Center za više informacija i članaka o tome kako možete pomoći svom psu da ostane zdrav

Reference:
1Brown SA. Poremećaj funkcije bubrega u malih životinja. Web stranica Merckovog veterinarskog priručnika. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

2Hillovo izvješće o kliničkim dokazima Hranjenje crijevnog mikrobioma pomaže u održavanju zdravlja bubrega kod mačaka i pasa s kroničnom bolešću bubrega. 2023